Miracol la Kiev. Magazinele alimentare s-au deschis la 8: „Veți vedea fortificații, sisteme antitanc, ieşiţi doar pentru urgenţe”

Autoritățile din Kiev au anunțat populația despre faptul că se vor redeschide o parte dintre magazine, dar îi avertizează pe oameni să nu iasă din case decât în caz de urgență.

28 feb. 2022, 09:38

Ofensiva rusă împotriva capitalei ucrainene Kiev continuă la primele ore ale zilei de luni, a anunţat armata Ucrainei. Negocierile dintre Rusia şi Ucraina vor începe luni dimineaţa devreme la graniţa dintre Ucraina şi Belarus, potrivit informaţiilor furnizate de surse din ambele ţări.

Ministrul ucrainean al Apărării: 96 de ore de rezistenţă. Poporul a refuzat să cedeze în faţa tiranului nebun
”Magazinele alimentare și transportul public se vor deschide în Kiev de la ora 08:00. Trenurile de metrou vor circula mult mai rar decât de obicei! Vă rugăm să nu ieșiți afară și să nu vă deplasați inutil prin oraș. În general, noaptea a fost liniștită, au avut loc mai multe lupte și bătălii cu grupuri de sabotaj și recunoaștere, dar în acea noapte orașul era mai pregătit pentru apărare. Prin urmare, când părăsiți orașul după ora 08:00, veți vedea fortificații, sisteme antitanc și alte fortificații apărute pe străzile Kievului.  În capitală, luptele de stradă continuă în aproape fiecare cartier al orașului. Prin urmare, plecați numai în caz de urgență – când trebuie să cumpărați alimente sau medicamente.

Vă îndemnăm să vă uniți și să vă ajutați reciproc: întrebați-vă vecinii dacă aveți nevoie de ajutor, mai ales când este vorba de bătrâni sau familii ale căror rude apără Ucraina. Supraveghează apartamentele vecinilor care au părăsit orașul pentru a preveni jafurile. Rețineți că staționul de acces nu este anulat. Din 28 februarie va dura, după cum s-a stabilit anterior, de la 22:00 la 7:00.”, arată anunțul autorităților din Kiev.

Criza din Ucraina. Negocieri cruciale în Belarus, în următoarele ore se decide soarta războiului
În nordul Kievului, armata rusă a încercat să construiască un pod din pontoane pentru a traversa râul Irpin, a scris Statul Major al armatei ucrainene pe Facebook. De asemenea, a existat o altă tentativă eşuată a ruşilor de a cuceri oraşul Irpin, în imediata vecinătate a Kievului.

Agenţia de presă rusă Interfax a informat că trupele ruseşti au avansat dinspre oraşul Herson din sudul Ucrainei spre Mikolaiv.

De asemenea, serviciul pentru comunicaţii de stat al Ucrainei a informat într-o postare pe Telegram că o rachetă a lovit o locuinţă în oraşul ucrainean Cernigov de lângă frontiera cu Belarus.

Detalii are evoluţiilor militare nu au putut fi verificate din surse independente, menţionează dpa.

Ministerul Afacerilor Interne al Ucrainei a raportat că 352 de civili au fost ucişi, printre care 14 copii, de când Rusia şi-a început atacul, joia trecută, la primele ore ale dimineţii. Alte 1.684 de persoane, inclusiv 116 copii, au fost răniţi duminică noaptea, potrivit cifrelor ministerului.

Potrivit armatei ucrainene, pierderile Rusiei se cifrează acum la circa 4.500 de militari şi au fost distruse elicoptere, tancuri şi alte vehicule militare ruse.

Rusia a recunoscut că a înregistrat pierderi printre soldaţii săi în timpul luptelor din Ucraina, însă nu a prezentat cifre.

Negocieri de pace urmează să aibă loc luni între Moscova şi Kiev, la frontiera cu Belarus. Au existat speculaţii că Belarus s-ar putea implica oficial în război, de partea rusă, în condiţiile în care agenţia de presă UNIAN a raportat, citând organizaţia nonguvernamentală Bysol, că paraşutişti belaruşi au primit ordine să aterizeze în Ucraina.

Puterile occidentale au răspuns cu înăsprirea sancţiunilor, iar preşedintele american Joe Biden urmează să discute luni la telefon cu aliaţii şi partenerii săi asupra ultimelor evoluţii ale crizei.