Mircea Badea, umilit la restaurant. De necrezut cum a reacționat chelnerul când a văzut cât bacșiș a lăsat

Mircea Badea a fost protagonistul unei situații jenante în timp ce se afla la un restaurant din New York.

03 ian. 2023, 16:58
Mircea Badea, umilit la restaurant. De necrezut cum a reacționat chelnerul când a văzut cât bacșiș a lăsat

Mircea Badea a povestit, în direct, la Antena 3 CNN, ce a pățit după ce a venit nota de plată la un restaurant din New York și a lăsat bacșiș.

Obișnuit cu România, realizatorul emisiunii „În gura presei” a lăsat un bacșiș de 10% la final. La scurt timp, chelnerul s-a întors și l-a întrebat dacă a fost totul în regulă fiindcă acolo bacșișul e de 20%.

Cum a reacționat Mircea Badea

„Am fost la New York la restaurantul Quality Meats. Ne-am omenit, am consumat, apoi a venit nota de plată. Am lăsat 10% bacșiș și au venit cei de acolo să ne întrebe dacă este vreo problemă. „A fost totul ok? V-a deranjat ceva?”, am fost întrebați. Oamenii de la restaurant chiar erau îngrijorați. Le-am spus că totul a fost ok și le-am zis: „dar de ce întrebați?” Și-au dat seamă că suntem de pe altă planetă și ne-au zis că acolo bacșișul este 20%. Noi am dat prea puțin, asta era ideea”, a povestit Mircea Badea la Antena 3 CNN, în cadrul emisiunii „În gura presei”.

Citește și Mircea Badea o pune la punct pe Dana Budeanu. Gafa uriașă făcută de creatoarea de modă

Noi reguli în industria ospitalității din România. Bacșișul va fi trecut pe nota de plată

La restaurantele din România, în momentul de față, se lasă bacșiș aproximativ 10-15% din valoarea totală a consumației. E o regulă nescrisă, nu e general valabilă. În general depinde de fiecare client în parte, de felul în care consideră că au fost serviți și de posibilitățile financiare ale fiecăruia.

Însă, noul an a venit cu schimbări importante în industria ospitalității. De acum încolo, când mergem la restaurant, vom fi întrebați dacă vrem sau nu să lăsăm bacșiș. Potrivit noii legii intrate în vigoare din data de 1 ianuarie 2023, bacșișul va fi trecut pe nota de plată. În Centrul Vechi din Capitală mulți patroni s-au adaptat deja la noile reglementări.

Citește și Noi taxe și impozite în 2023, pe vreme de criză. Klaus Iohannis a semnat impozitarea bacșișului ospătarilor. Zeci de mii de angajați din HORECA, gata să plece în Vest

Potrivit noilor reguli, cei care încasează bacșiș, dar nu îl trec pe bonul fiscal, riscă amenzi de până la 4.000 de lei. Unii ospătari spun că le este rușine să întrebe clienții dacă vor să lase ceva în plus. Duc nota și speră ca oamenii să observe singuri că pe bon au trecută și opțiunea de bacșiș.