Noi taxe și impozite în 2023, pe vreme de criză. Klaus Iohannis a semnat impozitarea bacșișului ospătarilor. Zeci de mii de angajați din HORECA, gata să plece în Vest

Guvernul României pregătește noi taxe și impozite pentru 2023. Klaus Iohannis a promulgat proiectul PSD + PNL + UDMR, de impozitare a bacșișului. Alte câteva zeci de mii de angajați din HORECA sunt gata să plece în Vest, în exil economic. Patronii români au ajuns la disperare.

23 dec. 2022, 23:57
Noi taxe și impozite în 2023, pe vreme de criză. Klaus Iohannis a semnat impozitarea bacșișului ospătarilor. Zeci de mii de angajați din HORECA, gata să plece în Vest

Noul proiect al coaliției scutură de bani clienții, patronii din HORECA și angajații din domeniu. Bacșișul va fi impus pe nota de plată, respectiv pe bonul fiscal.

Legae intră în vigoare din ianuarie 2023. Mai concret, actul normativ obligă operatorii economici să includă în nota de plată rubrici în care clientul să aleagă nivelul de bacșiș pe care vrea să-l ofere: între 0 și 15% din valoarea consumației. Nota de plată trebuie oferită clientului în prealabil emiterii bonului fiscal.

În plus, nota de plată trebuie să conțină și ea o rubrică în care clientul să poată înscrie bacșișul, în valoare absolută.

Cei care nu vor respecta legea vor fi amendați cu 2.000 – 4.000 de lei.

Inițiativa este mai veche. Aceasta aparține fostului senator PSD, Eugen Teodorovici.

 

Impozitarea bacșișului, o decizie controversată în cea mai săracă țară din UE

 

Impozitarea bacșișului va avea efecte negative asupra angajaților din baruri și restaurante! Analistul economic Adrian Negrescu, spune că 40.000 de angajaţi din sectorul restaurantelor şi barurilor vor fi afectați de această măsură și că „nu este exclus să asistăm la un exod în masă al angajaţilor din sector către alte domenii”.

„Pentru ca nu mai era nimic nou de impozitat, politicienii s-au gândit ca n-ar strica să ia 10% și din bacșișurile pe care le dăm chelnerilor și barmanilor. O decizie nefericită din mai multe perspective.

În esenţă, statul încearcă să împuşte doi iepuri deodată! Prin impozitarea bacşişului vrea să se asigure că firmele vor înregistra mai multe bonuri fiscale, iar pe de altă parte să mai adune niste bani la buget.

E o decizie proastă în primul rând pentru că îi afectează pe cei peste 40.000 de angajaţi din sectorul restaurantelor şi barurilor. În esenţă, aceştia nu îşi vor mai încasa bacşişurile pe loc ci odată pe lună, cu salariul.

Cum cei mai mulţi sunt plătiţi cu salariul minim şi trăiesc practic din ce le dau clienţii, decizia le va pune mari probleme şi nu este exclus să asistăm la un exod în masă al angajaţilor din sector către alte domenii.

Pe de altă parte, decizia nu va face altceva decât să stimuleze plata la negru, pentru că barmanii și chelnerii vor avea tot interesul să evite plata prin chitanţă fiscală a bacşişurilor”, a comentat analistul economic Adrian Negrescu pentru Ziare.com.