MIRCEA BĂSESCU A FOST ARESTAT PREVENTIV. Decizia nu este definitivă

MIRCEA BĂSESCU a fost arestat preventiv pentru 30 de zile. Decizia a fost luată de Tribunalul Bucureşti şi nu este definitivă, putând fi contestată la Curtea de Apel Bucureşti. După anunţarea deciziei instanţei, Mircea Băsescu a fost dus înapoi în arest.

RomaniaTV.net
20 iun. 2014, 18:44
MIRCEA BĂSESCU A FOST ARESTAT PREVENTIV. Decizia nu este definitivă

Judecătorul de la Tribunalul Bucureşti a decis ca Mircea Băsescu să fie arestat preventiv, pentru 30 de zile, la capătul unei şedinţe de judecată care a durat mai bine de cinci ore. Complicele său din dosar, Marian Căpăţână, a fost şi el arestat în dosarul în care Mircea Băsescu este acuzat că ar fi primit 250.000 de euro de la Florin Anghel pentru ca, în urma intervenţiei sale la judecători, Bercea Mondial să scape de închisoare. Marian Căpăţână ar fi primit şi el 350.000 de euro, ca intermediar.

 

Mircea Băsescu şi Marian Căpăţână au fost duşi din nou în Arestul Poliţiei Capitalei.

 

Mircea Băsescu, fratele preşedintelui Traian Băsescu, fusese reţinut de DNA pentru 24 de ore, după o noapte petrecută în Arestul Poliţiei Capitalei şi a fost adus, vineri, în faţa magistraţilor cu propunere de arestare preventivă. Vineri, el a fost dus la Tribunalul Bucureşti cu propunere de arestare preventivă şi a declarat în faţa judecătorilor că este „nevinovat”.

Mircea Băsescu se folosea de numele fratelui său

În referatul procurorilor DNA se arată că Mircea Băsescu a primit 250.000 de euro de la rudele lui Sandu Anghel, zis Bercea Mondial, „în schimbul promisiunii că va interveni la Preşedintele României pentru a-l determina să-l graţieze pe Sandu Anghel”.

Mircea Băsescu, fratele preşedintelui, a ajuns din denunţător suspect

În referat, procurorii precizează că „în cursul lunii martie 2011, martorul denunţător Anghel Florin, împreună cu Anghel Fănica, mama denunţătorlui, i-au remis lui Mircea Băsescu suma de 250,000 de euro, în schimbul promisiunii celui din urmă că va interveni la Preşedintele României pentru a-l determina să dispună graţierea individuală a condamnatului Anghel Sandu, zis „Bercea Mondialu”, precum şi pentru a interveni pe lîngă procurori şi judecători în vederea cercetării în stare de libertate a arestatului preventiv Anghel Sandu”.

Tot în referat, procurorii susţin că Mircea Băsescu s-a folosit de calitatea de membru al familiei preşedintelui României, Traian Băsescu, lăsând impresia că are influenţă pe lângă judecători pentru a obţine o pedeapsă mai mică sau eliberarea lui Sandu Anghel, zis Bercea Mondial.

„Ambii inculpaţi (Mircea Băsescu şi Marian Căpăţână – n.r.) s-au folosit de calitatea de membru al familiei preşedintelui României pe care o deţine inculpatul Băsescu Mircea, pentru a da credibilitate afirmaţiilor referitoare la influenţa sau pretinsa influenţă pe care Băsescu Mircea ar putea să o aibă asupra magistraţilor şi, de asemenea, pentru a da credibilitate promisiunilor referitoare la obţinerea unor hotărâri favorabile. Inculpatul Băsescu Mircea, deşi cunoaşte obligaţiile fratelui său şi îi comunică denunţătorului într-una din discuţiile înregistrate că „el nu poate”, nu descurajează comentariile referitoare la persoana preşedintelui, ba, mai mult, le alimentează pentru a nu pierde aparenţa că ar avea influenţă asupra magistraţilor”, susţin procurorii.

Citeşte şi Mircea Băsescu a REFUZAT să discute cu procurorii DNA. Vezi ce le-a spus anchetatorilor

Tot în referat se arată că Marian Căpăţână a primit 250.000 euro, reprezentând prima tranşă din cei 600.000 euro ceruţi familiei lui Bercea Mondial, într-un apartament din Constanţa, bancnotele fiind verificate şi numărate cu ajutorul unui aparat. Banii au ajuns apoi la Mircea Băsescu.

Mircea Băsescu a fost reţinut joi seară de procurorii anticorupţie, alături de Marian Căpăţână, acuzat de complicitate, după ce a intermediat primirea banilor de către fratele şefului statului.

Din ordonanţele de reţinere a reieşit că, în cauză, există date şi probe din care rezultă suspiciunea că, în perioada 20 februarie 2011 – 22 februarie 2012, Mircea Băsescu a primit suma de 250.000 de euro de la un denunţător (Florin Anghel), prin intermediul inculpatului Marian Căpăţână, în schimbul promisiunii că va interveni pe lângă magistraţii învestiţi cu soluţionarea cauzei referitoare la infracţiunea săvârşită de tatăl său (Sandu Anghel), precum şi a altor cereri incidente în respectiva cauză, în scopul de a obţine o hotărâre favorabilă, fie condamnarea la o pedeapsă mai mică, fie punerea în libertate.

În arestul poliţiei, Mircea Băsescu a refuzat mâncarea şi hainele de schimb, iar soţia lui a declarat că este un om cinstit şi nevinovat. DNA spune însă că Mircea Băsescu ar fi luat 250.000 de euro de la clanul Bercea Mondial ca să-l ajute pe interlop să scape de puşcărie.