Mircea Beuran rămâne în arest la domiciliu. Medicul ar fi primit mită 10.000 de euro

Magistraţii Curţii de Apel Bucureşti au decis definitiv joi ca medicul Mircea Beuran să rămână în arest la domiciliu. Procurorii DNA îl acuză că a primit o mită de 10.000 de euro pentru a-i aranja unui medic ocuparea unui post de asistent universitar la Universitatea de Medicină şi Farmacie "Carol Davila" Bucureşti.

RomaniaTV.net
20 feb. 2020, 15:51
Mircea Beuran rămâne în arest la domiciliu. Medicul ar fi primit mită 10.000 de euro

Curtea de Apel Bucureşti a respins atât contestaţia medicului Mircea Beuran, cât şi pe cea a DNA. Astfel, a fost menţinută decizia instanţei de fond – Tribunalul Bucureşti – prin care Mircea Beuran a fost plasat pe 14 februarie în arest la domiciliu, notează Agerpres.

În motivarea deciziei, judecătorul de la Tribunalul Bucureşti a arătat că medicul Mircea Beuran a transformat, prin acţiunile sale, o instituţie publică de prestigiu în propria „piaţă de desfacere”.

„Astfel, fapta presupus a fi săvârşită de către inculpat este de o gravitate extremă, care se răsfrânge asupra siguranţei şi eficienţei sistemului public de sănătate, în contextul în care medicii (care doresc posturi) accesează, prin intermediul inculpatului aceste posturi pe baza unor criterii pecuniare, şi nu conform competenţei profesionale, urmate de obţinerea unor foloase considerabile pentru inculpaţii cu funcţii de decizie. Prin acţiunile sale, inculpatul a transformat o instituţie publică de prestigiu (…) în propria ‘piaţă de desfacere’, ca sursă personală de venituri ilicite”, se arată în motivare.

Citeşte şi: Mircea Beuran, audiat la DNA. Medicul este anchetat pentru luare de mită

Potrivit Tribunalului Bucureşti, gravitatea faptei comise de Beuran constă şi în faptul că medicul ar fi acţionat intenţionat, în sensul „vânzării unui post” din poziţia celui care conduce şi care ar fi trebuit să se bazeze pe „criterii care privesc exclusiv performanţa”.

Medicul Mircea Beuran, acuzat că a primit 10.000 de euro mită

Potrivit DNA, pe 18 decembrie 2018, Mircea Beuran, în calitate de preşedinte al Senatului Universitar, director al Departamentului 10 Chirurgie, şef al Disciplinei Chirurgie Generală, conducător de doctorat şi profesor universitar chirurgie generală în cadrul UMF „Carol Davila”, a acceptat şi primit de la un medic (martor în cauză) într-o unitate spitalicească din Bucureşti suma de 10.000 euro în legătură cu îndeplinirea unor acte ce intrau în îndatoririle sale de serviciu.

Beuran este acuzat că a primit banii respectivi atât pentru a propune în cadrul UMF „Carol Davila” scoaterea la concurs a unui post de asistent universitar în specialitatea chirurgie generală, pe o perioadă determinată, cât şi pentru a asigura câştigarea acestui concurs de către medicul care i-a dat mită.

Procurorii anticorupţie notează că, până în prezent, postul respectiv nu a fost scos la concurs.

Mircea Beuran a fost şeful Secţiei de chirurgie de la Spitalul Floreasca. El a fost demis în luna ianuarie, după ce o femeie a murit în urma unor arsuri suferite pe masa de operaţie.

Citeşte şi: Ultimul interviu cu Mircea Beuran, înainte să fie reţinut: „Noi punem în mijloc pacientul, dar, de fapt, punem banii” VIDEO