Mircea Bradu, unul dintre primii primari de după 1989, a murit. Avea probleme cardiace

Scriitorul Mircea Bradu, unul dintre puţinii dramaturgi contemporani ai României, sub direcţiunea căruia Teatrul orădean a cunoscut cea mai înfloritoare perioadă a sa, dar şi cel dintâi primar al Oradiei de după căderea comunismului, iar apoi jurnalist şi politician, a încetat din viaţă marţi, la vârsta de 84 de ani.

23 iun. 2021, 07:00
Mircea Bradu, unul dintre primii primari de după 1989, a murit. Avea probleme cardiace

Mircea Bradu, unul dintre puţinii dramaturgi contemporani ai ţării noastre, a încetat din viaţă, marţi, la vârsta de 84 de ani. Pe lângă cariera de dramaturg şi jurnalist, Mircea Bradu este cunoscut şi drept primul primar din municipiul Oradea după Revoluţia din 1989.

Mircea Bradu a luptat în ultimele săptămâni cu mai multe probleme de sănătate, fiind îngrijit într-o clinică de boli cardiace. El s-a retras din viaţa publică în urmă cu câţiva ani, scriu jurnaliştii de la Bihoreanul.

Scriitorul şi politicianul Mircea Bradu s-a născut pe 14 ianuarie 1937 în comuna Lăzăreni, în familia învăţătorului Ion Bradu, reputat etnograf şi folclorist.

Tragedie imensă în fotbalul românesc. FRF, anunţ dureros: a murit un fost selecţioner al României
Teatrul de Stat din Oradea a cunoscut o perioadă înfloritoare, în cele două decenii sub conducerea lui Bradu
El a absolvit Liceul Emanuil Gojdu din Oradea şi apoi Facultatea de Filologie din Bucureşti, devenind apoi redactor fondator al celei de-a V-a ediţii a revistei de cultură Familia, dramaturg, membru şi laureat al Uniunii Scriitorilor din România.

Mircea Bradu s-a consacrat ca director al Teatrului de Stat din Oradea sub a cărui conducere instituţia a traversat cea mai înfloritoare perioadă a sa, din 1972 până în 1992.

Soţia lui este cel puţin la fel de cunoscută ca şi el. Este vorba despre cântăreaţa de muzică populară Florica Bradu. Mircea Bradu a avut trei fiice şi, după o a doua căsătorie, şi un fiu.

La 22 decembrie 1989, Mircea Bradu a devenit primar în municipiul Oradea, primul după căderea regimului comunist. El a deţinut acest post numai pentru câteva zile, pentru că a suferit chiar atunci un prim infarct.

În anii 90, Bradu a fost fondator al popularului post de radio orădean Sonvest, în 1993 fondând propria reţea, Radio Transilvania, al cărei director a şi fost până în 2016.

După anii 90, el a fost implicat şi în politică, fiind la un moment dat vicepreşedinte al organizaţiei judeţene Bihor a Partidului Democrat.

Chirurgul Mihai Radu Diaconescu a murit. Doliu în lumea medicală