Mircea Cărtărescu s-a îmbogățit peste noapte! Scriitorul a primit 150.000 de dolari la un important târg de carte din Mexic

Mircea Cărtărescu a primit un premiu care constă într-o sumă colosală de bani pentru Literatură în Limbi Romanice, la Guadalajara.

28 nov. 2022, 12:00
Mircea Cărtărescu s-a îmbogățit peste noapte! Scriitorul a primit 150.000 de dolari la un important târg de carte din Mexic

Pasiunea pentru scris și numeroasele cărți publicate l-au răsplătit pe Mircea Cărtărescu cu un premiu de 150.000 de dolari. Juriul a apreciat că el „este un scriitor multilateral de stil maximalist care se inserează deplin în tradiţia literaturii mondiale, interpelându-şi de la oniric şi până la existenţial cititorii şi criticii din întreaga lume”.

Scriitorul a lăsat un mesaj de mulțumire pentru distincția primită. „Ieri am primit Premiul FIL al Târgului de Carte din Guadalajara, Mexic, în cadrul unei ceremonii fantastice. Voi reveni cu fotografii și clipuri când voi mai avea un moment liber”, a scris el pe Facebook.

Citește și Partidul AUR sare în „apărarea” lui Mihai Eminescu: „Mircea Cărtărescu îi spune ‘Titi cel Păros’, îl umilește!”. Acuzații grave la adresa USR-istului Iulian Bulai

Mircea Cărtărescu a fost aplaudat minute în șir pe scena din Mexic, la decernarea premiului. În 2016, un alt român primea aceeași distincție – Norman Manea. Acest premiu prestigios în lumea literară a mai fost acordat în trecut și scriitorilor Antonio Lobo Antunes, Enrique Vila-Matas, Emmanuel Carrere, Yves Bonnefoy.

Mircea Cărtărescu este un poet, prozator, eseist, critic literar și jurnalist român. Este unul dintre cei mai premiați și traduși scriitori români ai perioadei post-comuniste, publicând peste 30 de volume, traduse în 23 de limbi.

Citește și Mircea Cărtărescu, editorial extraordinar în Le Monde, despre criza momentului: „Războiul lui Putin nu este acum cu Ucraina, ci cu fiecare dintre noi”