Mircea Diaconu renunţă la Senat? Renunţă la recursul de la ICCJ privind incompatibilitatea sa

Mircea Diaconu, propus ministru al Culturii, a anunţat că îşi retrage recursul de la ICCJ privind constatarea incompatibilităţii sale întrucât a deţinut, pe lângă funcţia de parlamentar, şi pe cea de manager de teatru, ceea ce înseamnă că actorul va trebui să renunţe la mandatul din Senat.

RomaniaTV.net
03 mai 2012, 16:24
Mircea Diaconu renunţă la Senat? Renunţă la recursul de la ICCJ privind incompatibilitatea sa

Renunţarea la recursul faţă de decizia din 16 septembrie 2011 a Curţii de Apel Bucureşti, care a confirmat de fapt starea sa de incompatibilitate sesizată de Agenţia Naţională de Integritate, face ca această decizie să devină executorie şi irevocabilă. O asemenea hotărâre are drept consecinţă interdicţia de a ocupa funcţii publice pentru o perioadă de trei ani.

„O să îmi retrag recursul pentru că această decizie este excepţională şi sunt de acord cu ea”, a afirmat, marţi, ministrul nominalizat la Cultură, Mircea Diaconu.

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) are stabilită data de 8 mai 2012 ca termen pentru judecarea recursului lui Mircea Diaconu împotriva Agenţiei Naţionale de Integritate (ANI), când se presupune că actorul va renunţa la acţiunea sa.

În cazul renunţării la recurs, rămâne valabilă decizia Curţii de Apel Bucureşti prin care Diaconu a pierdut procesul cu ANI.

În 27 ianuarie 2011, Agenţia Naţională din Integritate a constatat că Mircea Diaconu este în incompatilbilitate din decembrie 2008, în condiţiile în care pe lângă calitatea de parlamentar acesta ocupa şi funcţia de director-manager al Teatrului „C.I. Nottara” din Capitală (funcţie de conducere specifică unei instituţii publice locale).

Potrivit articolului 71, alineatul (2), din Constituţia României: „Calitatea de deputat sau de senator este incompatibilă cu exercitarea oricărei funcţii publice de autoritate, cu excepţia celei de membru al Guvernului”.

Articolul 14, alineatul (2), din Legea 96/2006 privind Statutul deputaţilor şi senatorilor stipulează: „Calitatea de deputat sau de senator este incompatibilă cu exercitarea oricărei funcţii publice de autoritate, cu excepţia celei de membru al Guvernului”.

Conform art. 81, alin. (2) din Legea 161/2003 privind unele măsuri pentru asigurarea transparenţei în exercitarea demnitărilor publice şi în mediul de afaceri, prevenirea şi sancţionarea corupţiei, „prin funcţii publice de autoritate, incompatibile cu calitatea de senator se înţelege […] funcţiile de conducere specifice ministerelor, celorlalte autorităţi şi instituţii publice”.

Astfel, instanţa Curţii de Apel Bucureşti a respins ca nefondată, în 16 septembrie 2011, contestaţia lui Mircea Diaconu faţă de decizia ANI, senatorul liberal anunţând că face recurs la instanţa supremă.

Concret, Curtea de Apel Bucureşti a confirmat actul de constatare al inspectorilor de integritate, potrivit căruia actorul Mircea Diaconu a încălcat regimul incompatibilităţilor.

La momentul în care a fost învestit senator, Diaconu avea termen 15 zile pentru a-şi da demisia din funcţia de director de teatru, ceea ce nu a făcut, cumulând astfel două funcţii publice.

Agenţia Naţională de Integritate s-a sesizat din oficiu, în 15 noiembrie 2010, în urma publicării unui material de presă cu privire la posibila nerespectare de către Mircea Diaconu a regimului juridic al incompatibilităţilor.

Mircea Diaconu este senator PNL din 19 decembrie 2008, iar de atunci a fost simultan şi director-manager al Teatrului „C.I. Nottara”.

Mircea Diaconu a declarat la momentul respectiv că are o decizie a Senatului potrivit căreia activitatea sa artistică „şi nu comercială” nu este incompatibilă cu funcţia de senator. „Dacă şi teatrul este incompatibil… sau poate s-a primit ordin să fie incompatibil”, spunea atunci Diaconu.

Ulterior, în 28 noiembrie 2011, Mircea Diaconu a adresat preşedintelui Biroului Permanent al Senatului, o scrisoare în care arăta că i-a cerut primarului general al Capitalei, Sorin Oprescu, să îi aprobe încetarea delegaţiei de manager al Teatrului Nottara din Bucureşti.

Actorul arată, în document, că începând cu data de 24 noiembrie 2011, a solicitat primarului general al Capitalei să îi aprobe încetarea delegaţiei de manager al Teatrului Nottara.

Biroul Permanent al Senatului a luat act de această solicitare, Diaconu părăsind funcţia de director, după ce a timp de trei ani a încasat salariul şi de senator, şi de manager de teatru.

Miercuri, 3 mai, preşedintele PNL, Crin Antonescu, a declarat că forurile de conducere ale partidului au încredere în ministrul desemnat la Cultură, Mircea Diaconu, căruia i-au dat un mandat cu unanimitate de voturi, respingând acuzaţiile privind incompatibilitatea şi conflictul de interese.

PNL, sub preşedinţia lui Călin Popescu Tăriceanu, predecesorul lui Crin Antonescu, a pledat pentru înfiinţarea Agenţiei Naţionale de Integritate şi s-a opus atunci când s-a încercat modificarea legii de organizare a ANI. „Cel mai mare adversar al Justiţiei este politicianul care adoptă un discurs electoral şi conflictual. Îi invit pe reprezentanţii tuturor forţelor politice la un dialog constructiv şi echilibrat, pentru a putea continua progresele din Justiţie”, susţinea fostul premier liberal, Călin Popescu Tăriceanu.