Mircea Duşa a participat la demonstraţiile organizate la baza aeriană de la Câmpia Turzii

Ministrul apărării naţionale, Mircea Duşa, a participat sâmbătă la activităţile organizate la Baza 71 Aeriană 'General Emanoil Ionescu' din Câmpia Turzii cu prilejul Zilei Aviaţiei Române şi a Forţelor Aeriene.

19 iul. 2014, 09:29
Mircea Duşa a participat la demonstraţiile organizate la baza aeriană de la Câmpia Turzii

„Când vorbim de Ziua Aviaţiei, vorbim de tradiţia pe care România o are în aviaţie, de cei care au făcut unele zboruri, de Vlaicu, de Coandă, care a pus bazele aviaţiei reactive, dar şi de experienţa deosebită şi de resursa umană pe care România a creat-o în timp, în domeniul aviaţiei civile, cât şi militare. Tocmai pornind de la importanţa aviaţiei militare, într-o lume destul de complicată, încă de acum doi ani, şi eu mă mândresc cu acest lucru, am început un proces amplu de modernizare şi dotare a aviaţie militare în primul rând continuând acele programe prin înzestrarea cu avioane de transport distanţă medie, cu avioane Spartan, dar şi achiziţia de avioane noi pentru misiunile de poliţie aeriană şi de asigurare a securităţii spaţiului aerian al ţării”, a declarat presei ministrul Mircea Duşa sâmbătă, în cadrul evenimentului.

Acesta a subliniat că aviaţia militară are în atribuţii şi supravegherea şi asigurarea spaţiului aerian al ţării şi că tot în atribuţiile acesteia intră şi sistemele de apărare anti-aeriană a teritoriului României.

La evenimentul de la Baza Aeriană 71 a participat şi Joanne Lemay, ambasadorul Canadei în România, care a felicitat Forţele Aeriene Române cu ocazia Zilei Aviaţiei.

SPECTACOL AVIATIC ÎNFIORĂTOR. Un pilot a fost la un pas să lovească mai mulţi oameni din public un un F16

Încă de la începutul lunii mai, anul acesta, peste 200 de militari canadieni, printre care şi piloţi, au sosit la baza de la Câmpia Turzii, unde vor sta până în toamnă. Militarii canadieni şi români execută împreună o serie de exerciţii şi activităţi de pregătire comune, executate cu şase aeronave de luptă de tip CF-18 Hornet ale Forţelor Regale Aeriene ale Canadei. Exerciţiile au ca scop întărirea parteneriatului dintre forţele aeriene române şi canadiene.

„Este o onoare să ne aflăm aici de Ziua Aviaţiei Române. Canada este aici ca parte a măsurilor de asigurare stabilite împreună cu NATO şi participăm la exerciţii şi antrenamente pentru a dezvolta interoperabilitatea între naţiunile noastre şi alţi parteneri trans-atlantici. Piloţii români sunt foarte profesionişti, cu un dezvoltat simţ de echipă. La acest moment se lucrează la capacitatea de a lucra împreună, pe cer, să înţeleagă procedurile, să înţeleagă acele cerinţe de control a traficului aerian necesare în această regiune”, a declarat Jay Nelles, locotenent-colonel al Forţelor Regale Aeriene ale Canadei.

Cu această ocazie a fost pregătit un program special de exerciţii aviatice, precum şi o expoziţii statică cu tehnică militară la care publicul a fost invitat să participe. Câteva mii de vizitatori au trecut sâmbătă pragul bazei militare pentru a admira avioanele, inclusiv un CF-18 Hornet ale Forţelor Regale Aeriene Canadiene, dar şi elicoptere, precum şi pentru a vedea diferite tipuri de tehnică militară.

Din programul evenimentului au făcut parte şi lansări de paraşutişti şi zboruri demonstrative cu aeronave MiG-21 LanceR, IAK-52, elicoptere IAR-330 ŞOCAT, IAR-316 B, precum şi aeronave ale Aeroclubului României.

Evenimentele organizate la Baza Aeriană 71 de la Câmpia Turzii se vor încheia la ora 16.