Mircea Duşa: În 2016-2017 vom avea asigurată capabilitatea de aviaţie de vânătoare

Ministrul apărării, Mircea Duşa, a declarat, vineri, după întâlnirea cu omologul său portughez, José Pedro Aguiar-Branco, că România a respectat toate termenele covenite în acordul pentru achiziţionarea avioanelor F-16, premisă ca în 2016-2017 să fie asigurată capabilitatea de aviaţie de vânătoare.
Romania TV
06 dec. 2013, 10:35
Mircea Duşa: În 2016-2017 vom avea asigurată capabilitatea de aviaţie de vânătoare

„Am apreciat că până în momentul de faţă am respectat toate termenele pe care le-am convenit atunci când am încheiat acordul şi că respectarea acestor paşi ne oferă premisa ca în 2016-2017 să avem creată capabilitatea de aviaţie de vânătoare, aceasta însemnând echiparea avioanelor cu avionică şi criptare modernă, pregătirea piloţilor şi a personalului tehnic şi, nu în ultimul rând, înzestrarea cu armamentul necesar pentru a executa cele trei misiuni pe care le are în vedere aviaţia de vânătoare, cu rachetele şi cu muniţia necesare”, a spus Mircea Duşa.

El a amintit că există o cooperare guvernamentală privind sprijinul pe care Portugalia şi Statele Unite îl acordă României „pentru a crea acea capabilitate care se numeşte aviaţia de vânătoare”.

„Concomitent sunt şi alte programe care să realizeze această capabilitate, fiind vorba, în primul rând, de modernizarea infrastructurii din România, a aeroportului de la Feteşti şi a sistemelor electronice de comunicaţii de la acest aeroport”, a menţionat ministrul Duşa.

La rândul său, ministrul Apărării din Portugalia a spus că există interese comune în ceea ce priveşte industria de apărare.

El a spus că viitorul Consiliu European, care are ca subiect de discuţie industria de apărare, este o bună oportunitate pentru a dezvolta o strategie comună pentru a putea creşte capacitatea competitivă a celor două industrii de apărare.

José Pedro Aguiar-Branco a arătat că, astfel, întreprinderile mici şi mijlocii din domeniul apărării din România şi Portugalia vor putea găsi noi oportunităţi pe piaţa europeană.

La rândul său, ministrul român al Apărării a menţionat că, în condiţiile în care bugetele apărării din majoritatea statelor s-au redus, vor trebui regândite capabilităţile militare.

Mircea Duşa a anunţat că el şi omologul portughez au hotărât să facă „un pas înainte pe cooperarea în domeniul industriei de apărare” şi să constituie un grup mixt de lucru pe probleme de industrie de apărare.

„Acest grup există şi în momentul de faţă, deja a început discuţiile şi am hotărât să extinde atribuţiile acestui grup de lucru pentru a identifica acele posibilităţi de colaborare între industria de apărare din Portugalia şi cea din România, astfel încât, mai ales întreprinderile mici şi mijlocii care au producţie de apărare să poată rezista pe piaţa concurenţială din zilele noastre”, a adăugat acesta.

Potrivit afirmaţiilor sale, alte subiecte abordate în discuţiile cu ministrul portughez au fost cooperarea NATO, politica NATO de după 2014 în condiţiile constrângerilor financiare, războiul cibernetic – nouă ameninţare la aderesa omenirii, criza energetică, relaţiile dintre România şi Portugalia în cadrul Uniunii Europene, securitatea maritimă şi protecţia mediului prin folosirea muniţiei ecologice.

Duşa a mai declarat că l-a invitat pe ministrul José Pedro Aguiar-Branco să participe, în martie 2014, când se împlinesc 10 ani de când România a devenit stat membru NATO, la festivităţile care vor avea loc în România.

Mircea Duşa a adăugat că îi va invita la acest eveniment pe toţi miniştrii apărării din NATO.

Ministrul portughez a spus că acceptă invitaţia lui Duşa, având în vedere că deja a început să înţeleagă aproape tot ce spune în limba română ministrul Duşa.

„Şi noi facem acelaşi lucru, dacă mai rămânem o jumătate de zi să conversăm, aproape că nu mai avem nevoie de interpret”, a spus el

Ministrul Apărării Naţionale, Mircea Duşa, s-a întâlnit, vineri, la sediul MApN, cu omologul său portughez, José Pedro Aguiar-Branco, aflat în vizită oficială în România.

În luna noiembrie, Guvernul român a cerut Statelor Unite furnizarea de armament, echipamente şi suport pentru echiparea celor 12 avoane F – 16 Block 15 MLU pe care le va cumpăra din Portugalia.

Din cele 628 de milioane de euro, cât este valoarea totală a contractului pentru achiziţionarea avioanelor multirol, aproximativ 336 de milioane de euro (echivalentul a 457 de milioane de dolari) vor fi alocate cooperării cu SUA, contractul incluzând furnizarea de rachete aer-aer AIM – 120C, rachete AIM – 9M Sidewinder, lansatoare LAU – 129, unități de bombe ghidate îmbunătățite GBU–12, rachete Maverick, sisteme integrate de poziționare globală, piese de schimb, dezvoltarea/integrarea de software şi instruirea personalului.

Mircea Duşa declara, la sfârşitul lunii octombrie, că întreg pachetul privind capabilitatea de aviaţie de vânătoare, care cuprinde şi achiziţia de aeronave F-16, este programat să se realizeze până spre sfârşitul anului 2017.

„Noi discutăm foarte simplu despre F-16, dar e vorba de realizarea capabilităţii militare de aviaţie de vânătoare. Capabilitate militară înseamnă mult mai mult: achiziţia avioanelor, pregătirea piloţilor, pregătirea aeroporturilor militare pentru a fi compatibile cu F-16, achiziţionarea armamentului necesar avioanelor, pregătirea personalului tehnic care să deservească avioanele şi multe alte aspecte”, a spus ministrul.

MApN a informat, în 11 octombrie, că Guvernul României şi cel al Portugaliei au semnat contractul de achiziţie în urma căruia 12 aparate F-16 modernizate, din excedentul Forţelor Aeriene Portugheze, vor intra în dotarea Forţelor Aeriene Române.

Semnarea contractului a avut loc după ce, în luna iunie, Guvernul a anunţat că a aprobat proiectul de lege privind achiziţia a 12 avioane vechi de tip F-16, pentru care vor fi plătite 628 milioane de euro.

„România va utiliza aceste avioane pentru întărirea securităţii spaţiului aerian naţional şi creşterea nivelului de interoperabilitate cu forţele NATO”, mai preciza MApN.

Ministerul menţiona că aeronavele vor fi modernizate, motoarele vor fi reparate capital şi, în 2014, va începe pregătirea, în Republica Portugheză, a personalului român ce va opera avioanele F-16 – nouă piloţi şi 75 de tehnicieni.

În septembrie 2012, Consiliul Suprem de Apărare a Ţării (CSAT) a aprobat proiectul de „realizare graduală a capabilităţii de apărare aeriană” în cadrul programului „Avion multirol al Forţelor Aeriene”.

DailyBusiness
Ce să NU faci niciodată la un interviu de angajare. Cea mai importantă întrebare pe care ar trebui să o pui: „Îți arată adevărul dincolo de aparențe”
Spynews
Legătura între coșmaruri și riscul de deces precoce. Sfaturi pentru gestionarea stresului
Bzi.ro
Ce a făcut Mihai Leu chiar înainte să moară, deși era în comă profundă. Soția sportivului a oferit detalii dureroase
Fanatik.ro
De ce țânțarii îi mușcă doar pe anumiți oameni. Motivul pentru care pe alții îi lasă în pace și nici nu se ating de ei
Capital.ro
Regulă nouă pentru permisul de conducere. Cursul a devenit obligatoriu de la 1 iulie
Playtech.ro
Vești proaste pentru cei care stau în chirie. Vor fi afectați direct de creșterea impozitului pe locuințe
DailyBusiness
România atinge pragul critic de 60% datorie publică. Guvernul promite măsuri drastice: „Facem curățenie în sinecuri și cheltuieli discreționare”
Adevarul
Măcelul pornit de la propagandă, două înmormântări și o crâșmă închisă. Cronica sfâșietoare a uciderii evreilor din Dorohoi
wowbiz.ro
Anna, soția lui Mihai Leu, interviu în lacrimi: „I-am spus să se odihnească… și el mi-a răspuns cu o lacrimă, deși era în comă profundă”. Ultimele clipe ale campionului povestite în exclusivitate
Spynews
Scene dureroase la înmormântarea lui Mihai Leu. Soția lui, Anna, a plâns în hohote lângă sicriul marelui sportiv | FOTO
Spynews
Ultima postare a motociclistului italian, înainte să moară! Bărbatul era fascinat de urșii din România | FOTO
Evz.ro
Visa Waiver pentru români. Ce condiții mai trebuie îndeplinite
Ego.ro
Ion Iliescu NU a purtat niciodată verighetă! Secretele căsniciei cu Nina Iliescu FOTO
Prosport.ro
FOTO. Frumoasa iubită a milionarului român din Rusia a spus „Da”
kanald.ro
Cutremur azi dimineață în România! În ce zonă s-a produs seismul
Cancan.ro
BREAKING! Ștefan Popescu A MURIT. Avea doar 40 de ani și o dorință banală
Playsport.ro
Din 7 iulie, Digi, Orange, Vodafone și Telekom vor bloca apelurile din afara României care afișează în mod înșelător...
Capital.ro
Doliu în televiziune! A murit cel mai iubit actor și prezentator: A plecat ca un adevărat gentleman
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Arată ca un manechin, dar a fost livratoare de mâncare
stirilekanald.ro
Dentistul care și-a otrăvit soția cu venin de șarpe a primit o veste teribilă după gratii
Primul semn neobișnuit de cancer de colon, potrivit medicilor
MediaFlux
Scapi de toate problemele cu inima! Un singur lucru trebuie adăugat la fiecare masă
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Alertă Covid! Noua variantă „super-contagioasă Frankenstein” s-a multiplicat de patru ori în doar o lună