Mircea Fechet: Situaţia urşilor este scăpată de sub control, în fiecare zi avem mesaje RO-Alert

Ministrul Mediului, Mircea Fechet, are în vedere un ordin privind cotele de prevenție și de intervenție pentru a reglementa numărul urșilor care pot fi împușcați pentru prevenirea unor atacuri asupra oamenilor.
Alina Costache
10 iul. 2024, 23:17
Mircea Fechet: Situaţia urşilor este scăpată de sub control, în fiecare zi avem mesaje RO-Alert

Ministrul Mediului, Mircea Fechet, a declarat miercuri seară, că situația urșilor în țara noastră a scăpat de sub control. Din cauza celor aproximativ 8.000 de urși care sunt în România avem zilnic mesaje RO-Alert în unele comunități, spune Fechet.

„Eu cred că situația e scăpată de sub control, pentru că dincolo de studii, experți, atunci când în fiecare zi cetățenii, turiștii primesc mesaje RO-Alert că în Bușteni e urs care ar putea să omoare un om situația e scăpată de sub control. Când același lucru se întâmplă la Slănic, situația e scăpată de sub control, când în mijlocul orașului Ploiești se plimbă ursul sau omoară animalele la grădina zoologică cred că situația e scăpată de sub control. Avem studii care estimează că avem în jur de 8.000 de exemplare. În acest an vom termină altă cercetare și vom ști cu exactitate numărul minim de urși din România, dar cred că atunci când numărul apelurilor la 112 crește, numărul vieților pierdute crește, există o singură concluzie – că modul cum gestionăm situația poate fi îmbunătățit.”

Legislația pe care o avem acum nu e suficientă, a adăugat Mircea Fechet.

„Astăzi există o legislație care permite autorităților locale să constituie comisie care să evalueze situația, și să aplice una din cele trei măsuri: fie alungare, relocare sau împușcare. Sunt orașe, comune care aplică des ordonanța, sunt unele care nu o fac deloc sau nu dispun împușcarea, ci relocarea animalului. Uneori funcționează, alteori nu.

Dacă va trebui să discutăm de reducerea populației urșilor va trebui să începem cu cei care pun în pericol viață oamenilor, cei care ajung în comunități,în Ploiești, Covasna, Harghita, Alba, cu acei urși ar trebui să începem.(…) Am vorbit cu prim-ministru, vom fi nevoiți să schimbăm legislația primară, avem inițiative care gestionează populația de urs. În următoarele zile vom ajunge la cea mai potrivită concluzie.”

Iohannis, despre fata omorâtă de urs: „M-a şocat! Sâmbătă am fost pe traseu foarte apropiat din Bucegi”

Deocamdată nu este clar, spune Mircea Fechet, câți urși ar trebui să avem în pădurile noastre și câți ar trebui să fie împușcați. Anul trecut, spune ministrul au fost împușcați 220 de urși.

„Cred că o presiune mai mică pe întregul fond forestier, un număr mai mic de urși ar putea să însemne și mai puține astfel de situații. Nimeni nu poate însă garanta că așa ceva nu se va mai întâmpla. Fondul forestier pe care îl avem acum e mai mare decât cel avut în anii 90, e dovedit științific. Am auzit cifre de la specialiști, unii spun că ar putea acomoda 4000, unii mai mulți, nu trebuie multă matematică, trebuie măsuri graduale. Acei urși problemă ar trebui rezolvați și nu mutați dintr-un județ în altul.(…) Eu mă feresc să dau cifre, anul trecut am avut ordin pentru împușcarea a 220 de exemplare, din acea cotă într-un an aproape au fost epuizate acele exemplare.”

„Am fi putut avea o tragedie și mai mare”
Referitor la cazul tinerei care a fost omorâtă de urs în munții Bucegi, ministrul Mediului spune că a primit informațiile că ursul nu era turbat.

„Am discutat cu președintele ANSVSA, care ne-a confirmat că acel urs nu avea rabie. Nu avem răspuns la întrebarea de ce acest urs a fost atât de violent. Atât în legătură cu ce s-a întâmplat când a atacat victima, dar și după. Salvamontiștii spuneau că a fost ca un prădător, își proteja victima, a fost agresiv și cu ei și norocul a fost că acel vânător a intervenit la timp, pentru că puteam asista la o tragedie și mai mare. În calitate de ministru e un moment bun să tragem linie, să vedem ce a funcționat și ce nu și să luăm măsuri pentru viitor. Nu putem exclude posibilitatea că un om să fie atacat, dar putem trage concluzii serioase. Am întrebat dacă acel urs era crotaliat, de obicei când un urs e prins este crotaliat pentru a putea fi identificat ulterior. De pe acel fond de vânătoare au fost relocați în ultimii ani 100 de urși. Nu am făcut decât să mutăm problema în altă parte, dintr-un județ în altul. Din bușteni în altă parte, în toată țară. Acel urs nu a fost vreodată capturat, nu avea crotaliu în ureche, probabil interacțiunea cu oamenii a fost limitată în trecut.Un urs care pune în pericol viață omului trebuie împușcat pentru că nu cred că viață omului poate fi mai puțin importantă. Viața omului are prioritate.”

Mărturia dureroasă făcută de mama fetei ucise de urs la Jepii Mici, la scurt timp după tragedie. Ce i-a spus Dianei înainte s-o piardă definitiv: „Te rog, nu te du!”

Soluția acum, spune Mircea Fechet, nu este să nu mai mergem pe munte, ci turiștii să fie echipați corespunzător, iar autoritățile să gestioneze numărul de urși.

„Eu nu cred că soluția este de a nu mai practica turismul, românii trebuie să se bucure de trasee, înțelegând ca sunt riscuri, nu doar cu urșii, dar și alte evenimente, care pot fi pe munte. Uneori din vina turistului sau care nu țin de el, cum a fost ieri. Nu cred că soluția e să nu ne mai bucurăm de munte. Soluția e să reușim să gestionăm situația, care e scăpată de sub control. Oricâte legi am scrie, riscul de a te întâlni cu un urs pe munte va exista întotdeauna, nimeni nu poate garanta că nu te vei întâlni cu ursul, decât dacă vom fi ca alte țări, care au exterminat ursul brun, dar nu ne propunem asta”, a mai spus ministrul Mediului, la Digi 24

Agent Green: Tragedia din Bucegi, transformată într-o manipulare crasă pentru legalizarea în regim de urgenţă a vânătorii de trofee / Organizaţia va reclama Guvernul la Comisia Europeană ”pentru crimele comise”

Reprezentanţii Agent Green afirmă, miercuri, că tragedia din Bucegi, unde o tânără de 19 ani a fost ucisă de un urs, a fost transformată ”într-o manipulare crasă pentru legalizarea în regim de urgenţă a vânătorii de trofee”. Organizaţia afirmă că multe dintre detaliile incidentului sunt ascunse publicului. Organizaţia anunţă că va reclama Guvernul la Comisia Europeană ”pentru crimele comise”.

”România are nevoie de o cotă de educaţie, nu de o cotă de ucidere a urşilor. Tragedia din Bucegi, care a dus ieri la moartea unei tinere ursoaice şi a unei tinere femei este acum transformată într-o manipulare crasă pentru legalizarea în regim de urgenţă a vânătorii de trofee. Guvernul şi Parlamentul deja s-au apucat de treabă în baza unui incident cu circumstanţe ascunse publicului. Au pus pe agendă legea lui Tanczos Barna în regim de urgenţă. O lege care ocoleşte avizul Academiei Române. Adică o lege care denotă falimentul ştiinţific al guvernului şi al Parlamentului”, a transmis, miercuri, Agent Green.

Organizaţia afirmă că, în realitate, ”sângele tuturor oamenilor şi urşilor ucişi este exclusiv pe mâinile miniştrilor mediului din 2018 încoace”.

”În acel an s-a aprobat planul naţional de acţiune pentru specia urs. Dacă s-ar fi aplicat, atunci acel plan ar fi adus România până astăzi într-o situaţie în care coexistenţa ursului cu omul ar fi fost mult îmbunătăţită, iar tragediile reduse sau chiar făcute istorie. Dar nu s-a aplicat altceva decât panică. Panică în masă. Habitatul ursului este în continuare degradat. Gospodăriile de lângă habitatul ursului neprotejate. Turiştii needucaţi. Autorităţile neechipate şi neinstruite”, a mai transmis organizaţia.

Agent Green anunţă că va reclama Guvernul României la Comisia Europeană ”pentru crimele comise şi va întreprinde toate acţiunile legal posibile pentru că vânătorii de trofee să îşi pună poftă în cui, inclusiv guvernanţii şi vânătorii din guvern şi parlament”.

”Poliţia şi procurorii din România ar face bine să nu ascundă adevărul, iar ursul nu trebuia împuşcat ci tranchilizat şi analizat. Şi dacă tot a fost împuşcat atunci de ce nu i s-a făcut autopsie să se stabilească cea mai posibilă cauză pentru comportamentul agresiv reclamat şi de alţi turişti în ultima vreme. În cele din urmă, ministrul Mediului, Mircea Fechet ar face bine să stea departe de populism şi să se întoarcă către adevăr şi ştiinţă faţă de care are obligaţii legale şi morale”,a  mai transmis organizaţia.

Ministrul Mediului, Mircea Fechet, a declarat, miercuri, după tragedia în urma căreia o tânără a fost ucisă de un urs, în timpul unei drumeţii, că populaţia de urs brun în România este scăpată de sub control, iar relocarea lor nu reprezintă o soluţie.

Ministrul a precizat că, în opinia sa, urşii care se apropie de comunităţile umane trebuie să fie gestionaţi prin eutanasiere sau împuşcare şi a anunţat că va propune printr-un ordin majorarea cotelor de recoltare, la un număr de 500 de exemplare, actualul număr, de 220 de exemplare, fiind insuficient.

Premierul Marcel Ciolacu anunţă sesiune extraordinară pentru modificarea legislaţiei, după tragedia tinerei ucise de urs. El a afirmat că a discutat cu ministrul Mediului şi cu preşedintele interimar al Camerei Deputaţilor, Alfred Simonis şi a ţinut să precizeze că nu va fi dat liber la împuşcat urşii pe teritoriul României, fiecare cum dorim ci vor fi abordate zonele cu riscuri mari. Ciolacu a mai arătat că din discuţiile cu cei din domeniu, este o aglomeraţie de urşi, în anumite zone, pentru că nu mai au mâncare suficientă şi de aceea coboară. Ursul care a atacat tânăra şi a ucis-o a fost împuşcat, fiind deschis un dosar penal.

Spynews
Marina își trăia zilele cu spaimă, chiar înainte să fie omorâtă. Ce au descoperit autoritățile despre crima care a tulburat liniștea din Brăila
Bzi.ro
Incident cumplit la nunta lui Ianis Hagi! A fost chemată ambulanța
Fanatik.ro
Patru zodii care pot da lovitura până pe 29 iulie. Răsare soarele pe strada lor
Capital.ro
Ordin UE pentru românii cu cont la bancă. Decizia valabilă din 17 iulie pentru cine transferă bani
Playtech.ro
A suferit CUMPLIT după DIVORȚ! Știi cine e, astăzi, fata din imagine?
DailyBusiness
BNR dă vestea cea mare pentru românii care au împrumut la bancă!
Adevarul
Reacția unui medic legist după ultimul festival de la mare: „Nu reprezintă nimic altceva decât deschiderea către o viață de consumator”
Spynews
”L-am ucis și l-am băgat în troler”. Declarația tulburătoare a criminalului care l-a omorât pe bărbatul găsit fără suflare în geamantan. Cum și-a explicat gestul
Spynews
Decizie dură luată de Oana Roman față de Marius Elisei! I-a deschis proces penal! Vedeta s-a săturat să aștepte ca el să fie tată pentru fiica lui! Exclusiv
Evz.ro
Președintele Biden testat Pozitiv pentru Covid-19. Cum Influențează Situația Politică
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
FOTO. Cum au apărut soția și fiica lui Adrian Ilie la nunta lui Ianis Hagi!
wowbiz.ro
Gigi Becali, implicat într-un accident rutier! Ce se întâmplă în aceste momente cu patronul FCSB?
Cancan.ro
Mega-scandal la 'Insula Iubirii'! Dezvăluiri terifiante despre Cornel: 'O bătea golănește pe Ada!' 😲 ⤵️
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Cum putem reduce temperatura din casă cu două grade, fără a ne folosi de aerul condiționat? Cercetătorii vin cu o soluție inedită
Capital.ro
Se dă ordin în România. Obligatoriu pentru proprietarii de bloc cu centrale termice
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
Cât a mers darul la nunta lui Ianis Hagi. Chiar și invitații „normali” au plătit sume importante
stirilekanald.ro
Calvarul de nedescris prin care a trecut doctorița Marina, înainte să fie găsită moartă în cabinet!
substantial.ro
Detectarea fosfinei și amoniacului pe Venus sugerează posibilitatea existenței vieții
MediaFlux
Vești bune pentru locatarii de la bloc. Vor plăti mai puțin la întreținere
Shtiu.ro
'60 de grade la București. Cea mai mare arșiță din Europa a fost la noi'