Mircea Geoană, anunţ de ultimă oră despre implicarea NATO în conflictul din Ucraina. „Vom sta atât cât e nevoie”

Mircea Geoană, secretar general adjunct al NATO, a transmis că Organizaţia Tratatului Nord-Atlantic va sta alături de Ucraina "atât cât este nevoie" şi va susţine această ţară "pe lungul drum al integrării euroatlantice".

13 apr. 2023, 20:42
Mircea Geoană, anunţ de ultimă oră despre implicarea NATO în conflictul din Ucraina. „Vom sta atât cât e nevoie”
Mircea Geoană

Mircea Geoană, anunţ de ultimă oră despre implicarea NATO în conflictul din Ucraina. „Văzând aliaţii noştri finlandezi, aliaţii suedezi alăturându-ni-se, ştiu că aparţineţi Occidentului, aparţineţi democraţiilor, aparţineţi familiei euroatlantice şi suntem alături de voi pe tot acest parcurs”, le-a transmis Mireca Geoană ucrainenilor, la conferinţa privind securitatea regiunii Mării Negre care are loc la Bucureşti, sub egida Platformei Internaţionale Crimeea.

Oficialul NATO a evidenţiat importanţa strategică a Mării Negre, marcată la Summitul NATO de la Madrid, anul trecut. „Nu este doar o hârtie, este convingerea noastră transformată în acţiune”, a spus Mircea Geoană, care a amintit că din 2014, de la anexarea ilegală a Crimeii, alianţa a crescut prezenţa în regiune şi şi-a consolidat parteneriatul cu Ucraina.

Citeşte şi: Volodimir Zelenski, „vedeta” Summitului NATO: „Va veni ziua în care securitatea va fi garantată și pentru țara noastră!”

„Regiunea Mării Negre este în centrul discuţiilor din prezent şi ca român ştiu şi simt că aceasta este o regiune de importanţă strategică pentru securitatea euroatlantică”, a afirmat secretarul general adjunct al NATO. El a adăugat că acest spaţiu „a fost în centrul acumulării de agresiuni din partea Rusiei timp de peste un deceniu, iar anexarea ilegală a Crimeii în 2014 şi de părţi din Donbas au fost începutul”, a spus Mircea Geoană.

La rândul său, ministrul român de Externe, Bogdan Aurescu, a subliniat importanţa regiunii Mării Negre. „Prioritatea României  este să transforme regiunea Mării Negre dintr-o zonă de conflict şi război într-o zonă de pace, stabilitate şi prosperitate”.

Citeşte şi: Mircea Geoană rămâne secretar general adjunct al NATO până în octombrie 2024. Mandatul i-a fost prelungit cu un an

Ministrul Apărării Naţionale, Angel Tîlvăr, a declarat că riscul ca în zona Mării Negre să existe un potenţial de escaladare serioasă a manevrelor agresive ale Rusiei rămâne ridicat: „Moscova foloseşte Marea Neagră ca pe o platformă pentru a afecta libertatea, navigaţia liberă”.