Geoană, despre Convenţia anticorupţie a OECD: Este suspect că Guvernul nu o semnează

Senatorul Mircea Geoană, președintele Partidului Social Românesc (PSRO) a declarat miercuri, într-o conferință de presă la Bacău, că este suspect faptul că de mai mulți ani de zile Guvernul întârzie semnarea Convenției anticorupție a OECD, care prevede sancțiuni grave pentru companiile, inclusiv cele multinaționale, care dau mită.

24 iun. 2015, 17:29
Geoană, despre Convenţia anticorupţie a OECD: Este suspect că Guvernul nu o semnează

„Nu înțeleg de ce Ministerul de Finanțe și Ministerul de Externe, instituții îndrituite, întârzie să inițieze un asemenea demers în urma căruia s-ar pune, și în România, pe picior de egalitate în ceea ce privește tratamentul juridic o firmă puternică cu un agent economic mai mic.

Nu știu dacă este un gest deliberat ori este vorba de incompetență. Oricum este suspect că de ani de zile se eludează semnarea respectivului act internațional care a fost parafat până și de Rusia”, a afirmat Geoană, potrivit Agerpres.

Citeşte şi: Geoană: Ponta să îşi dea demisia dacă nu-şi poate îndeplini responsabilităţile din motive personale

El a subliniat că „niciodată rolul României, în condițiile de focare multiple, nu a fost atât de important, de luat în seamă în politica geostrategică”, adăugând însă că pentru aceasta e nevoie și de „consecvență în susținerea aliaților pe care singuri ni i-am ales”, dar și continuarea „chiar și cu mai multă determinare a acțiunilor anticorupție”.

Potrivit acestuia, „nu toate problemele sunt datorate corupției”.”Lipsa de competitivitate politică autentică”, dar și „tentația de a vedea ori crede că totul este negativ în România” sunt factori care „frânează inițiativa și în politică”.

El a făcut și o pledoarie pentru „meseria de politician”.

„Politica făcută cu inima, cu profesionalism și , mai ales, decență este profesia cea mai captivantă și mai aducătoare de recompense morale, sufletești. Trebuie însă, responsabilitate , cinste și implicare pentru obține această satisfacție unică„, a precizat Mircea Geană.

Prezent la Bacău cu prilejul unei reuniuni politice de înființare a filiale județene a partidului pe care îl conduce, Mircea Geaonă a făcut referiri și la „Programul politic România socială”, considerat de acesta drept „o contribuție a stângii românești la un nou proiect de țară”.

Potrivit acestuia, proiectul politic PSRO urmărește ca într-un deceniu România să facă saltul de la țară emergentă la un stat puternic.

„Nu putem rămâne o țară în care capitalul autohton să fie periferic, forța de muncă să fie prost plătită, iar demnitatea să fie întinată de obstrucționarea inițiativei.

Marea masă de oameni ai României își doresc un autentic partid de stânga în condițiile în care PSD propune și votează lege de dreapta, este cazul și Codului Fiscal votat astăzi, iar UNPR, ce nu are o doctrină politică, basculează puterea politică în România într-o direcție ori alta„, a spus Mircea Geoană.

Liderul PSRO a mai menționat faptul că parlamentarii formațiunii politice pe care o conduce vor susține candidatura lui Mihai Răzvan Ungureanu la conducerea SIE. „Nu am fost solicitați în acest sens, dar opinia nostră este în favoarea numirii sale”, a mai precizat el.