Mircea Geoană: „Există zone unde ruşii sapă tranşee defensive, soarta războiului va lua o altă turnură”

Rusia încearcă „să invoce așa-zise referendumuri pentru a crea o nouă realitate politică” în Ucraina, a afirmat Secretarul general adjunct al NATO.

20 mai 2022, 22:02
Mircea Geoană: „Există zone unde ruşii sapă tranşee defensive, soarta războiului va lua o altă turnură”

Mircea Geoană, secretarul general adjunct al NATO, a declarat la Interviurile Digi24.ro că Rusia se află într-o situație în care nu își poate atinge obiectivele militare în estul și sudul Ucrainei. „Este o pierdere de suflu a ofensivei rusești, în anumite zone trupele rusești încep să sape tranșee pe linii defensive, ceea ce arată începutul unei alte etape a războiului”, a spus Geoană. Secretarul general adjunct al NATO a vorbit pe larg despre siutația din Ucraina, despre aderarea la NATO a Suediei și Finalndei și opoziția Turciei, precum și despre preocupările Alianței cu privire la Federația Rusă.

„Există o discrepanță între ambițiile Moscovei în privința Ucrainei și realitatea din teren, unde Rusia a „eșuat lamentabil”, iar ofensiva și-a pierdut din suflu. Mai mult, în anumite zone, truple rusești încep chiar să sape tranșee pe linii defensive, ceea ce arată începutul unei alte etape a războiului, a declarat vineri adjunctul secretarului general al NATO, Mircea Geoană.  Planul inițial al Federației Ruse, care rămâne în continuare obiectiv al războiului, a fost ca Ucraina să nu meargă spre Occident și să rămână în sfera de influență rusă, a reamintit Mircea Geoană.
Mircea Geoană face anunţul care-l va înfuria pe Vladimir Putin. „Vom continua să sprijinim Ucraina din punct de vedere militar”

„Acesta a fost obiectivul războiului. A eșuat lamentabil pe terenul de luptă. S-a pierdut războiul pentru Kiev, iar acum, în Donbas și Lugansk există dificultăți semnificative de a atinge obiectivul”, a spus Mircea Geoană.

Oficialul NATO atrage însă atenția că această diferență crescândă între nivelul de ambiție al Moscovei și realitățile militare de pe teren reprezintă un element de preocupare, pentru că „atunci când există un decalaj prea mare între voință și capabilitate apare frustrarea, apar eventual decizii ad-hoc și mai apare ceva ce se întâmplă în regimurile autoritare: frica de a spune șefului ce se întâmplă pe teren, frica de a spune șefului că moralul trupelor rusești este la pământ, frica de a spune cât de greu este să reconstitui trupele pierdute fie în război, fie rănite, fie echipamente. Deci, acest decalaj între realitate și ambiție este într-adevăr preocupant”, a subliniat adjunctul secretarului general al NATO.

Secretarul general adjunct al NATO: Sunt foarte mulți ucraineni deportați către zone de tristă amintire din Rusia

Secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, a declarat, vineri, la Interviurile Digi24.ro, că Rusia vrea să creeze „o nouă realitate politică” în Ucraina, folosind o metodă veche a imperiului țarist, de a muta populații și de „a creea o anumită fluiditate a etnicităților și o anumită potențială conflictualizare a acelora”.

Rusia încearcă „să invoce așa-zise referendumuri pentru a crea o nouă realitate politică” în Ucraina, a afirmat Secretarul general adjunct al NATO.

„Sunt foarte mulți dintre cetățenii Ucrainei care sunt deportați către Rusia. Știm că sunt duși în zone foarte îndepărtate de tristă amintire și va trebui să documentăm mai bine care este soarta acestor oameni. Este clar o intenție de a schimba demografia și unicitatea, mozaicul etnic și să încerce la un anumit moment să creeze o nouă realitate politică.

Ceea ce vedem de la ucraineni, și e un lucru pe care îl aplaudăm și îl susținem, dorința lor de a câștiga acest război și de a-și recupera cât mai mult din teritoriile astăzi sub ocupație străină.

Klaus Iohannis: „Războiul Rusiei împotriva Ucrainei ne-a pus în faţa unei noi realităţi strategice. Am pus bazele unei prezenţe robuste NATO pe Flancul estic”

Este o chestiune mai veche decât imperiul sovietic. Imperiul țarist făcea la fel. Ce s-a întâmplat când au luat Basarabia în 1812? Prima chestiune care au făcut-o, au încercat să schimbe, să modifice ce s-a întâmplat după ce Crimeea a revenit Imperiului Otoman. Au fost deplasate populații. Deci nu e o chestiune pur bolșevică. Ingineria socială dânșii au perfecționat-o și au dus-o până la absurd. Este o politică veche a Imperiului Rusesc de a-și creea o anumită fluiditate a etnicităților și o anumită potențială conflictualizare a acelora. Transnistria nu este altceva decât o invenție a imperiului bolșevic, inventând practic o republică socialistă moldovenească dintr-un teritoriu care n-a aparținut niciodată României. Rețetarul este același.

Dar s-au lovit de o nucă tare. Ucraina este o nucă tare, Occidentul este o nucă și mai tare și suntem convinși că în cele din urmă, prin bravura lor, prin determinarea lor, prin sacrificiul lor și cu spirjinul nostru, Ucraina poate să câștige acest război”, a spus Mircea Geoană la Digi24.ro.