Mircea Geoană, prima reacţie după condamnarea cumnatului său fugar: „Fiecare dintre noi suntem responsabili pentru deciziile luate”

Fostul preşedinte Eximbank Ionuţ Costea este dat în urmărire după ce a fost condamnat definitiv la 6 ani de închisoare în dosarul reabilitării căii ferate Bucureşti - Constanţa

27 mai 2023, 13:53
Mircea Geoană, prima reacţie după condamnarea cumnatului său fugar: „Fiecare dintre noi suntem responsabili pentru deciziile luate”

Mircea Geoană are parte de momente neplăcute din cauza cumnatului său. ÎCCJ a dispus, vineri, încetarea procesului penal pentru infracţiunea de trafic de influenţă de care era acuzat Mircea Ionuț Costea, ca urmare a împlinirii termenului de prescripţie, dar l-a condamnat pe cumnatul lui Mircea Geoană la 6 ani de închisoare pentru infracțiunea de luare de mită.

Ionuţ Costea a fost dat în urmărire vineri, după ce nu s-a predat şi nici nu a fost găsit la domiciliu.  Într-o primă reacție, secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, susține că hotărârile judecătoreșt trebuie respectate, iar el și soția lui vor fi alături de nepoții lor, în aceste momente grele.

Citeşte şi ÎCCJ l-a condamnat pe cumnatul lui Mircea Geoană la 6 ani de închisoare cu executare

”Chiar și în momente complicate, valorile democratice trebuie să primeze. Fără excepție, deciziile judecătorești trebuie respectate și duse la îndeplinire. Fiecare dintre noi suntem responsabili pentru deciziile luate. Eu și Mihaela vom continua să fim alături de nepoții noștri și să le oferim sprijinul de care au nevoie în aceste momente grele.”, a spus Mircea Geoană.

Fostul preşedinte Eximbank Ionuţ Costea, dat în urmărire după ce a fost condamnat definitiv la 6 ani de închisoare în dosarul reabilitării căii ferate Bucureşti – Constanţa

Fostul preşedinte Eximbank Ionuţ Costea a fost dat în urmărire vineri, după ce a fost condamnat definitiv la 6 ani de închisoare în dosarul reabilitării căii ferate Bucureşti – Constanţa şi nu s-a predat şi nici nu a fost găsit la domiciliu.

Ionuţ Costea, cumnatul lui Mircea Geoană, a fost dat în urmărire generală. El nu a fost găsit la domiciliu, după condamanare, şi nici nu s-a predat

”Împotriva celui în cauză, Tribunalul Bucuresti a emis la data de 26.05.2023 un mandat de executare a pedepsei închisorii, fiind condamnat la 6 ani închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de luare de mită în forma complicităţii”, este anunţul postat pe site-ul Poliţiei Române, la rubrica ”Persoane urmărite”.

Fostul ministru al Finanţelor Sebastian Vlădescu a fost condamnat definitiv vineri la 7 ani şi 4 luni de închisoare în dosarul de corupţie legat de plata lucrărilor la tronsonul de cale ferată Bucureşti – Constanţa, în care este acuzat că ar fi primit o mită de peste 2 milioane de euro. Iniţial, Vlădescu fusese condamnat la opt ani şi şase luni de închisoare. Ionuţ Costea a fost condamnat la 6 ani de închisoare, iar în cazul lui Cristian Boureanu faptele s-au prescris. De asemenea, a fost dispusă confisarea specială a mai multor sume, fiind totodată menţinut sechestrul asupra mai multor bunuri ale condamnaţilor.

Cumnatul lui Mircea Geoană, Ionuţ Costea, a fost condamnat la 6 ani de închisoare pentru complicitate la luare de mită, pentru infracţiunea de trafic de influenţă intervenind prescripţia, ceea ce a determinat încetarea procesului penal.

” În baza art. 396 alin. (1) rap. la art. 16 alin. (1) lit. f) din Codul de procedură penală, dispune încetarea procesului penal pentru infracţiunea de trafic de influenţă prev. de art. 291 din Codul penal rap. la art. 6 din Legea nr. 78/2000, cu aplicarea art. 5 din Codul penal, ca urmare a împlinirii termenului de prescripţie a răspunderii penale, conform art. 154 lit. c) din Codul penal. Reduce cuantumul pedepsei pentru infracţiunea de complicitate la luare de mită, prev. de art. 48 rap. la art. 289 alin. (1) din Codul penal, cu aplicarea art. 6 ?i art. 7 alin. (1) lit. a) din Legea nr. 78/2000 şi art. 5 din Codul penal, de la 7 ani închisoare la 6 ani închisoare”, a stabilit instanţa, pedeapsa iniţială fiind de 7 ani de închisoare.