ÎCCJ l-a condamnat pe cumnatul lui Mircea Geoană la 6 ani de închisoare cu executare

ÎCCJ a dispus, vineri, încetarea procesului penal pentru infracţiunea de trafic de influenţă de care era acuzat Mircea Ionuț Costea, ca urmare a împlinirii termenului de prescripţie, dar l-a condamnat pe cumnatul lui Mircea Geoană la 6 ani de închisoare pentru infracțiunea de luare de mită.

26 mai 2023, 14:48
ÎCCJ l-a condamnat pe cumnatul lui Mircea Geoană la 6 ani de închisoare cu executare

Ionuț Costea a fost vicepreședinte al Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare, dar și președinte al EximBank. În același dosar ÎCCJ l-a condamnat pe Sebastian Vlădescu, fost ministru de finanțe. Decizia este definitivă.

„Descontopeşte pedeapsa rezultantă de 7 ani închisoare, aplicată inculpatului Costea Mircea Ionuţ, în pedepsele componente, după cum urmează: – 6 ani închisoare, pentru săvârşirea infracţiunii de trafic de influenţă, prev. de art. 257 din Codul penal anterior rap. la art. 6 din Legea nr. 78/2000, cu aplicarea art. 5 din Codul penal; – 7 ani închisoare, pentru săvârşirea infracţiunii de complicitate la luare de mită, prev. de art. 26 rap. la art. 254 alin. (1) din Codul penal anterior rap. la art. 6 din Legea nr. 78/2000, cu aplicarea art. 5 din Codul penal.

În baza art. 396 alin. (1) rap. la art. 16 alin. (1) lit. f) din Codul de procedură penală, dispune încetarea procesului penal pentru infracţiunea de trafic de influenţă prev. de art. 291 din Codul penal rap. la art. 6 din Legea nr. 78/2000, cu aplicarea art. 5 din Codul penal, ca urmare a împlinirii termenului de prescripţie a răspunderii penale, conform art. 154 lit. c) din Codul penal.

Reduce cuantumul pedepsei pentru infracţiunea de complicitate la luare de mită, prev. de art. 48 rap. la art. 289 alin. (1) din Codul penal, cu aplicarea art. 6 ?i art. 7 alin. (1) lit. a) din Legea nr. 78/2000 şi art. 5 din Codul penal, de la 7 ani închisoare la 6 ani închisoare.

Citeşte şi: Sebastian Vlădescu, condamnat definitiv de ÎCCJ la şapte ani şi patru luni de închisoare cu executare. Boureanu, închisoare cu suspendare

În baza art. 67 din Codul penal, aplică inculpatului pedeapsa complementară a interzicerii exercitării drepturilor prevăzute de art. 66 alin. (1) lit. a), b) şi g) din Codul penal, pe o perioadă de 4 ani. În baza art. 65 alin. (1) din Codul penal, aplică inculpatului pedeapsa accesorie prev. de art. 66 alin. (1) lit. a), b) şi g) din Codul penal, pe durata executării pedepsei principale”, arată instanţa.

În acelaşi dosar, magistrații i-au redus lui Sebastian Vlădescu pedeapsa dată de primul complet de judecată, care îl condamnase la 8 ani și jumătate de închisoare, şi i-au stabilit o pedeapsă de 7 ani şi 4 luni de închisoare cu executare.

În același dosar a mai fost condamnat și fostul deputat Cristian Boureanu. Boureanu rămâne cu sentința de 1 an și 9 luni de închisoare cu suspendare. Cei doi politicieni au fost judecați pentru luare de mită şi trafic de influenţă în legătură cu reabilitarea mai multor tronsoane de cale ferată.

Citeşte şi: Curtea de Apel Bucureşti suspendă condamnarea primită de Puiu Popoviciu în urmă cu şase ani. Decizia nu este definitivă