Reacția Eximbank după ce premierul Ilie Bolojan a anunțat măsuri dure în cazul închirierii Palatului Kiseleff: ”Sistemul de salarizare al întregului personal, inclusiv al conducerii băncii, se situează la nivelul mediu din grilele specifice și aplicate de către toate celelalte bănci care operează în sistemul bancar”

În contextul informațiilor apărute în spațiul public în ultima perioadă, Exim Banca Românească a transmis precizări. Conducerea băncii susține că ”procesul de schimbare a sediului social s-a realizat cu deplina respectare a prevederilor legale, toate etapele fiind aprobate la nivelul Consiliului de Administrație și al Adunării Generale a Acționarilor”.
Alina Costache
09 iul. 2025, 13:47
Reacția Eximbank după ce premierul Ilie Bolojan a anunțat măsuri dure în cazul închirierii Palatului Kiseleff: ”Sistemul de salarizare al întregului personal, inclusiv al conducerii băncii, se situează la nivelul mediu din grilele specifice și aplicate de către toate celelalte bănci care operează în sistemul bancar”

”Exim Banca Românească este o societate administrată în sistem unitar, fiind condusă de un Consiliu de Administrație, numit de Adunarea Generală a Acționarilor, format din 9 membri, dintre care 5 administratori neexecutivi și 4 administratori executivi. Activitatea curentă a băncii este coordonată de Comitetul de Direcție, compus din Președintele Executiv și Vicepreședinții Executivi, ale căror prerogative intră sub incidența aprobării Băncii Naționale a României. Toate deciziile se iau, potrivit Regulamentului de Organizare și Funcționare a Exim Banca Românească, de către conducerea executivă sub supravegherea și după avizul Comitetelor suport ale Consiliului de Administrație.

Numirea actualului Consiliul de Administrație al băncii a fost aprobată de Adunarea Generală a Acționarilor la finele lunii noiembrie 2024, în urma derulării unei proceduri transparente și competitive de selecție – cu peste 30 de aplicații, dintre care 15 au fost selectate.

Procedura, reglementată legal, a fost derulată de către o comisie creată la nivelul Ministerului Finanțelor, formată din specialiști, stabilită prin ordin al Ministrului Finanțelor. Rigurozitatea procedurii de selecție a fost confirmată și de faptul că toți candidații selectați au întrunit cerințele stricte de adecvare prevăzute de legislația specifică aplicabilă instituțiilor de credit, obținând ulterior și aprobarea Băncii Naționale a României în vederea exercitării responsabilităților.

Sistemul de salarizare al întregului personal, inclusiv al conducerii băncii, se situează la nivelul mediu din grilele specifice și aplicate de către toate celelalte bănci care operează în sistemul bancar.

În ceea ce privește procesul de schimbare a sediului social, acesta a fost o decizie de management strategic, pentru eficientizarea activității și construirea unei imagini corporative, cât și pentru optimizarea costurilor operaționale.

De exemplu, sediul central anterior, a fost proiectat inițial cu destinație de bloc de locuințe motiv pentru care clădirea dispunea de spații de dimensiuni reduse și dispersate, închise și izolate, ceea ce făcea dificilă crearea de grupuri de lucru și, prin urmare, reducea eficiența între departamentele băncii atât din punct de vedere operațional, cât și comunicațional. Actuala locație este amenajată în sistem open space – corespunzător cerințelor unei organizații în dezvoltare – ce permite creșterea corelării operaționale a structurilor interne, flexibilizarea comunicării intra și inter departamentală, precum și creșterea calității interacțiunii cu clienții. În plus, înainte de relocare, banca avea în administrare o suprafața utilă totală de aproape 10.000 mp, din care numai aproximativ 48% era destinată spațiilor de birouri, în timp ce actualul sediu permite utilizarea la maximum a spațiului ocupat, peste 90% din suprafață fiind destinată birourilor, deci implicit s-a reușit și o reducere proporțională a costurilor de administrare.

Citește și: Bolojan cere demiterea șefului EximBank și sesizează Parchetul General în cazul închirierii Palatului Kiseleff. ”O bancă a statului plătește o chirie de trei ori mai mare. M-a revoltat această situație”

Procesul de schimbare a sediului social s-a realizat cu deplina respectare a prevederilor legale, toate etapele fiind aprobate la nivelul Consiliului de Administrație și al Adunării Generale a Acționarilor.

Negocierea și încheirea contractului de sublocațiune aferent noului sediu central al băncii s-a făcut, de asemenea, în condiții de legalitate și eficiență economică, termenii și condițiile esențiale ale contractului fiind, de asemenea, aprobate de Consiliul de Administrație.

Selecția actualului spațiu și fundamentarea chiriei s-au făcut pe baza evaluărilor realizate de firme de evaluare cu reputație profesională recunoscută, atât la momentul perfectării contractului inițial, cât și cu ocazia negocierilor derulate pentru prelungirile ulterioare ale acestuia. Mai mult, criteriul care a stat la baza desemnării ofertei câștigătoare a fost raportul calitate/preț – ținând cont de poziționare, imagine și notorietate, iar alegerea oricărui alt spațiu, în momentul inițial sau ulterior, cu ocazia prelungirilor, ar fi condus la costuri suplimentare de minimum 10-15%, fără a se adăuga TVA aferentă, în condițiile în care chiria prevăzută în contractul actual este în regim de scutire de TVA.

Precizăm că, din punct de vedere legal, banca a avut doar opțiunea unei sublocațiuni întrucât, încă de la momentul relocării sediului, imobilul făcea obiectul unui alt contract de locațiune încheiat de Regia Autonomă Administrația Patrimoniului Protocolului de Stat (RAAPPS) până în 2031, fără nicio perioadă de discontinuitate, iar valoarea chiriei încasate de RAAPPS nu a fost și nu putea fi cunoscută de bancă, având în vedere clauzele de confidențialitate aplicabile între RAPPS și partenerul său contractual.

Încheirea și derularea contractului de sublocațiune au făcut anterior obiectul unor verificări extinse, atât din partea unor autorități administrative, cât și judiciare (Curtea de Conturi, Direcția Națională Anticorupție etc.), nefiind constatată nicio încălcare a legii și nefiind dispusă nicio măsură coercitivă în consecință.

În ultimii 13 ani, de când domnul președinte Traian Halalai a preluat managementul băncii, fiind reconfirmat de patru ori succesiv, Exim Banca Românească a trecut printr-un proces amplu de transformare strategică, care a avut ca rezultat o ascensiune remarcabilă în topul industriei bancare din România: astăzi locul 8 în clasamentul celor mai mari bănci după active. Această ascensiune, care a început de la poziția 21 în 2012, a fost posibilă datorită exclusiv echipei manageriale, fără sprijin financiar guvernamental. Astăzi, Exim Banca Românească este recunoscută drept o instituție de credit de importanță sistemică și una dintre cele mai valoroase companii românești.

Sub supravegherea directă și permanentă a Băncii Naționale a României, în toată această perioadă, Exim Banca Românească a operat în deplină conformitate cu reglementările și standardele aplicabile tuturor instituțiilor bancare din România, implementând parametrii prudențiali și de eficiență similari cu cei ai băncilor private din sistemul bancar românesc.

Fiind supusă în mod regulat unor audituri și verificări periodice riguroase, realizate atât de structurile interne specializate – audit, conformitate, cât și de autorități administrative și judiciare, în activitatea Exim nu au fost identificate nereguli, încălcări ale legii sau prejudicii financiare, probând integritatea operațională a băncii.

Prin deciziile bine fundamentate și acțiunile consecvente ale managementului, banca a înregistrat rezultate remarcabile în perioada 2013 – 2024, demonstrând o deosebită capacitate de a valorifica eficient resursele disponibile și de a menține un control riguros asupra riscurilor și costurilor operaționale, în ciuda provocărilor globale (pandemie, criză energetică, conflict geopolitic) și a unei piețe extrem de competitive. Astfel, banca a raportat umătorii indicatori:

Profit cumulat de 520 milioane de lei – Exim este una dintre puținele bănci de pe piață care a raportat permanent profit, menținându-și tendința de creștere constantă anuală. Profitul a fost reinvestit permanent pentru întărirea capacităţii de a susţine creditarea economiei reale și construirea unei baze solide de creștere.
Active de 7 ori peste nivelul din 2012, cu un ritm anual de crestere de 17%, mai mult decât dublul pieței (8%).
Credite de 14 ori peste nivelul din 2012, cu un ritm anual de creștere de 25% față de 6% ritmul anual pe sistem bancar.
Depozite de 182 ori peste nivelul din 2012, cu un ritm anual de creștere de 54% față de 7% ritmul anual pe sistem bancar.
În tot acest interval, independent de componentele specifice unei bănci universale, Exim a susținut dezvoltarea durabilă a economiei prin intermediul portofoliului în numele și în contul statului: finanțări, garanții și asigurări de stat. Valoarea totală a produselor acordate pentru susținerea economiei în numele și în contul statului în perioada 2013 – 2024: 26,8 miliarde de lei

Din 31 decembrie 2022, Exim a devent o bancă universală (Exim Banca Românească) după finalizarea procesului de fuziune prin absorbție între EximBank, în calitate de societate absorbantă, și Banca Românească, în calitate de societate absorbită, un proiect unic pe piața bancară – fiind pentru prima oară în istoria banking-ului românesc când o bancă cu capital de stat a preluat o bancă privată.

Un proiect care, pe lângă intrarea pe segmentul de retail a unui nou jucător care și-a asumat misiunea de a continua să susțină creșterea economiei românești, a răspuns preocupării autorităților de întărire a prezenței, a rolului și a impactului sistemic al băncilor cu capital românesc pe piața bancară locală.

Fuziunea nu a implicat nicio finanțare de la bugetul de stat, poziția de capital puternică permițând EximBank să achite prețul pentru achiziționarea acțiunilor Băncii Românești doar din resurse proprii.

 

 

De altfel, creșterea accelerată a activității din ultimii 13 ani a fost realizată de Exim bazându-se exclusiv pe capitalurile proprii, ultima majorare de capital a băncii fiind realizată la începutul anului 2006.

Având în vedere însă ritmul accelerat de dezvoltare al băncii și creșterea cerințelor de capital impuse de reglementările europene și naționale, a devenit necesară identificarea și atragerea unor surse suplimentare de capital, menite să susțină expansiunea sustenabilă a activității.

Discuțiile despre capitalizarea băncii au început de mai mulți ani, dar pașii concreți au fost făcuți în 2024, când România a transmis Comisiei Europene Testul Investitorului Privat Prudent.

Comisia Europeană a analizat și a concluzionat că majorarea este justificată economic și respectă principiile unei economii de piață, astfel că Guvernul României a aprobat recent capitalizarea băncii cu 250 de milioane de euro.

 

În încheiere, reafirmăm întreaga disponibilitate de a colabora cu Prim-ministrul României, Ministerul Finanțelor precum și cu orice autoritate competentă de control și de a oferi toate informațiile necesare în vederea clarificării tuturor circumstanțelor legate de încheierea și derularea contractului de sublocațiune aferent imobilului în care funcționează sediul central al băncii, precum și pentru informarea corectă a opiniei publice, ca element esențial în protejarea reputației unei instituții de credit de importanță sistemică pentru sistemul bancar românesc și imaginea acestuia în contextul financiar-bancar european, cât și pentru prestigiul și reputația profesională a managementului băncii”, a transmis conducerea Eximbank.

DailyBusiness
Ce îi supără cel mai tare pe românii care călătoresc cu avionul: schimbările de zbor şi dificultatea de a contacta call center-ul
Spynews
Un cioban a fost atacat de urs, într-o comună din Argeș. Un incident asemănător a avut loc în aceeași zonă în urmă trei zile
Bzi.ro
Cât ia Andra Măruță pentru un concert de o oră, în iulie 2025: Tu muncești un an și nu câștigi suma asta!
Fanatik.ro
Lună Plină în Capricorn. De pe 10 iulie, de la ora 7 dimineața, cinci zodii vor renaște din cenușă. Se întoarce roata norocului și pentru ele
Capital.ro
UE ne împinge în prăpastie! Liviu Dragnea, anunț șoc: Unde va fi următorul teatru de război? În România
Playtech.ro
Amenzi automate pentru șoferii români. O schimbare importantă intră în vigoare în Bulgaria, din acest weekend
DailyBusiness
VIDEO Furtună devastatoare la Sinaia. Acoperișuri smulse, copaci căzuți și DN1 blocat de vijelie
Adevarul
Recomandările Europei pentru România, traduse de un cunoscut economist: „Concediați 20% din bugetari, inclusiv din sistemul de Educație”
wowbiz.ro
Mama tinerei ucisă în Mureș face declarații tulburătoare! Modul înfiorător în care Anda a fost lăsată fără viață de bărbatul de care încerca să scape de luni întregi: „L-am implorat să se oprească”. Criminalul, dat în urmărire națională
Spynews
Iubita lui Iustin Petrescu, dezvăluiri exclusive la Un Show Păcătos! Hara a spus cum era influencerul când l-a cunoscut și a vorbit și despre Marilu Dobrescu: "A dat în el"
Spynews
Iustin Petrescu a ajuns la tribunal, alături de iubita lui. Astăzi are loc primul termen din procesul cu Marilu Dobrescu
Evz.ro
Românii, striviți de facturile la energie. De ce plătesc atât de mult
Ego.ro
Ion Iliescu NU a purtat niciodată verighetă! Secretele căsniciei cu Nina Iliescu FOTO
Prosport.ro
FOTO. Arată ca un manechin, dar a fost livratoare de mâncare
kanald.ro
Furtunile au făcut prăpăd la Sinaia. Stațiunea a fost măturată de vijeliile puternice: drumuri blocate, copaci căzuți și acoperișuri smulse de pe bloc
Cancan.ro
MESAJUL transmis de Adrian Brîncoveanu, după ce Andreea Marin a confirmat despărțirea lor. Unde s-a retras, de fapt
Playsport.ro
Vremea, la extreme. ANM a emis avertizări de vreme rea! Singurele două judeţe în care canicula persistă azi
Capital.ro
Călin Georgescu, îngrozit. A anunțat imediat după arestare: Ca tată, aceste subiecte sensibile...
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Prezentatoarea TV care întoarce toate privirile la 34 de ani e fericită, după ce iubitul cu 11 ani mai mic decât ea a semnat contractul vieții
stirilekanald.ro
Reacții dure după moartea violentă a Sorinei Lupșa. Judecătoarea s-a aruncat în gol de la etajul 7: „Ăștia care aplaudați, aveți sângele ei pe mâinile voastre”
Atenție, posesori de carduri bancare: riscuri majore pentru conturile voastre!
MediaFlux
Bacteria mortală, apărută din nou în România. E alertă la Ministerul Sănătății!
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Un Ministru al Transporturilor spre Lumea de Apoi. Cele mai misterioase morți din elita rusă a afacerilor