Mircea Lucescu, prins de cutremur în Turcia: „Mi-am adus aminte de cutremurul din 77”

Mircea Lucescu a scăpat de război, dar nu și de cutremur. Antrenorul, aflat cu echipa sa Dinamo Kiev în cantonament în Antalya, povestește momentele de groază de la prima oră a dimineții

06 feb. 2023, 17:35
Mircea Lucescu, prins de cutremur în Turcia: „Mi-am adus aminte de cutremurul din 77”

Mircea Lucescu, aflat în cantonament cu Dinamo Kiev, a fost trezit din somn de cutremurul puternic care a lovit Turcia, luni dimineaţă. „Am simțit tot, a fost o situație mai delicată să te trezești pe la 4.30, într-o clădire care se mișcă. Nu e simplu, dar pentru noi nu a fost nimic, pentru cei de acolo cred că a fost îngrozitor”, a declarat antrenorul .

Mărturiile românilor prinşi în cutremurul devastator din Turcia. „A fost groaznic, a fost lung şi foarte puternic!” VIDEO

„Nu m-am panicat, dar ma gândesc cu groază la ce poate fi acolo, am văzut câteva imagini de și mi-am adus aminte de Bucureștiul din ’77”, a mai declarat Mircea Lucescu.

Gheorghe Hagi: Toate gândurile mele se îndreaptă către poporul turc, greu încercat în aceste momente! Fiţi puternici!

Fostul selecţioner Gheorghe Hagi a afirmat, luni, că toate gândurile sale se îndreaptă cătr poporul turc, greu încercat după cutremurul soldat cu peste 1.000 de morţi. „Toate gândurile mele se îndreaptă către poporul turc, greu încercat în aceste momente. Sunt alături de voi! Fiţi putenici!”, a scris Hagi pe Facebook.

În perioada 1996 şi 2001, Hagi a jucat la Galatasaray Istanbul, alături de care a obţinut patru titluri de campion şi două Cupe ale Turciei, o Cupa UEFA şi Supercupa Europei.

De asemenea, el a fost şi antrenor al echipei Galatasaray Istanbul în două rânduri: 2003/2004 şi 2010/2011.

Un seism cu magnitudinea 7,8 care a lovit luni sud-estul Turciei, în apropiere de oraşul Gaziantep, şi Siria a fost urmat de un nou seism având magnitudinea 7,6. Bilanţul provizoriu indică 1.121 de morţi şi 7.634 de răniţi – în Turcia şi de 810 morţi şi 2.315 răniţi – în Siria. Uniunea Europeană a activat Mecanismul de protecţie civilă. Echipele de salvare provin din Bulgaria, Croaţia, Republica Cehă, Franţa, Grecia, Italia, Malta Olanda, Polonia, România, Slovacia, Spania şi Ungaria.

De asemenea, sistemul de sateliţi Copernicus al UE a fost activat pentru a furniza hărţi detaliate ale zonelor afectate. Turcia a cerut oficial ajutorul NATO, pe lista solicitărilor către aliaţi figurează echipe medicale şi echipamente pentru urgenţe, unităţi de căutare şi salvare a victimelor, precum şi spitale de campanie izolate împotriva condiţiilor meteorologice extreme. MAE român a făcut publice contactele de urgenţă dedicate românilor afectaţi de cutremurele din Turcia şi a recomandat ca liniile telefonice să nu fie ocupate.

Cutremur de 7,8 grade în Turcia și Siria. Bilanțul a ajuns la 1.800 de morţi și alte câteva mii de răniți – FOTO

Marea Britanie a anunţat luni un sprijin imediat pentru Turcia, inclusiv o echipă de 76 de specialişti în căutare şi salvare, echipamente şi câini de salvare, după ce cutremure puternice au zguduit regiunea sudică a ţării.

„Suntem pregătiţi să oferim sprijin suplimentar, dacă este necesar”, a declarat pe Twitter ministrul de externe James Cleverly. Ministerul Afacerilor Interne este în continuare în prima linie în tot ceea ce înseamnă salvarea cetăţenilor afectaţi de catastrofa din Turcia, a declarat luni ministrul Afacerilor Interne, Lucian Bode.

„MAI este în continuare în prima linie în tot ceea ce înseamnă salvarea cetăţenilor aflaţi în dificultate. (…) Suntem solidari cu Turcia, o ţară prietenă, un vecin foarte bun al României. Am trimis deja prima echipă de salvatori în zona afectată de aceasta catastrofă, putem vorbi de dimensiuni apocaliptice a ceea ce s-a întâmplat în Turcia”, a declarat Bode la Parlament.