Mircea Miclea: Şcoala va îmbina învăţarea clasică şi cea online. Suntem în situaţia asta

Fostul ministrul al Educației, Mircea Miclea susține că școala românească va combina, de acum înainte învățământul online cu cel la clasă. Acesta a amintit că acest lucru trebuia făcut în urma cu 10 ani, însă a fost ignorat de către autorități, conform interviului acordat pentru Radio Europa Liberă.

RomaniaTV.net
26 apr. 2020, 12:24
Mircea Miclea: Şcoala va îmbina învăţarea clasică şi cea online. Suntem în situaţia asta

Fostul ministru susține că această paradigmă înseamnă pregătirea personalului didactic pentru a face față acestei situații și dotarea școlilor și elevilor cu tehnologii necesare.

Citește și: ŞCOLI ÎNCHISE şi după 15 mai? Anunţul ministrului Nelu Tătaru după ce cazurile s-au înmulţit Franţa la reluarea cursurilor

„Trecerea la această paradigmă înseamnă pregătirea personalului didactic pentru a face față acestei situații și dotarea școlilor și elevilor cu tehnologiile necesare. Acest lucru nu este o mare problemă în condițiile în care avem acces acum la atât de mulți bani și vrem să facem investiții, aceasta este o investiție foarte rentabilă”, spune fostul ministru al Educației.

Mircea Miclea a subliniat că timp de zece ani a fost ingorată o prevedere din Legea Educației care stipula crearea cursurilor online, iar din această cauză România a fost prinsă din nou nepregătită

”10 ani s-a ignorat lucrul acesta. Am spus de mai multe ori cum trebuie făcute cursurile online și degeaba. Și acum suntem în situația aceasta” , a adăugat acesta.

Ministrul Educaţiei Monica Anisie a declarat că unele state europene au decis să nu mai redeschidă şcolile, însă a dat asigurări că elevii din România vor încheia anul şcolar într-un fel sau altul, iar examenele naţionale vor fi susţinute. 

„La acest moment pot să le spun părinţilor, elevilor şi studenţilor că vom încheia într-o formă sau alta anul şcolar. Finalizarea anului școlar se va realiza, iar examenele naționale vor fi date. Deci Evaluarea Națională și Bacalaureatul, am spus-o de la început, că se vor ține și că vom încheia anul școlar spuneam într-un fel sau altul pentru că unele state europene au decis să nu mai redeschidă școlile și să încheie situația, de exemplu în Franța, pe baza a ceea ce s-a întâmplat în semestrul I, sau altele au continuat în formatul online, iar altele online sau în format tipărit au transmis către elevi material didactic prin care elevul să-şi continue învăţarea de acasă.

Prin urmare găsim soluţia cea mai bună şi soluţia prin care copilul nu este expus îmbolnăvirii – cred că este cel mai important lucru la care trebuie să ne gândim”, a spus Monica Anisie într-o intervenţie la Antena 3.

Ministrul a dat asigurări că dacă se vor redeschide şcolile după 15 mai se vor lua măsuri de distanţare, pentru a proteja elevii.