ŞCOLI ÎNCHISE şi după 15 mai? Anunţul ministrului Nelu Tătaru după ce cazurile s-au înmulţit Franţa la reluarea cursurilor

Ministrul Nelu Tătaru susţine că "nu am luat o decizie legată de școli, suntem atenți, am discutat cu autoritățile din Franța și primele semne după redeschidere nu sunt încurajatoare". Premierul Ludovic Orban a afirmat că decizia de redeschidere a şcolilor va fi luată în funcţie de contextul epidemiologic şi de capacitatea de a reduce la maxim orice risc de îmbolnăvire a copiilor. El a precizat că trebuie asigurate măşti pentru toţi copiii şi pentru toate cadrele didactice. Ministrul Educaţiei anunţă două scenarii de continuare a anului şcolar, în timp ce primarul Gabriela Firea se opune categoric reluării cursurilor.

26 apr. 2020, 07:43

Şcolile ar putea rămâne închise şi după 15 mai. „Am vorbit chiar sâmbătă în Franța, care a redeschis parțial școlile, și au apărut deja cazuri de infectare și în rândul copiilor, și în cel al cadrelor didactice. Primele semne după redeschidere nu sunt încurajatoare. Vom vedea. Toată Europa gândește acum pe termene de două săptămâni. Haideți să vedem ce se întâmplă”, a deeclarat ministrul Sănătăţii pentru Libertatea.

ŞCOLI ÎNCHISE în România. Ministrul Sănătăţii a anunţat când se reiau cursurile

Şeful Societăţii Române de Microbiologie, medicul Alexandru Rafila, afirmă că reluarea cursurilor în unităţile de învăţământ ar putea fi făcută „gradual”, începând cu universităţile şi liceele, iar într-o a doua fază ar urma să poată merge la şcoală elevii de clase primare şi gimnaziu, eventual cu înjumătăţirea efectivelor din fiecare clasă şi cu decalarea pauzelor.

Alexandru Rafila: „Aş recomanda reluarea treptată”

Alexandru Rafila a afirmat, vineri seară, la Digi 24, că specialiştii consideră că reluarea cursurilor în unităţile de învăţământ s-ar putea face „gradual”, mai întâi în universităţi şi la liceu, pentru că vârsta studenţilor şi a elevilor de liceu permite respectarea prevederilor conform cărora trebuie purtată masca de protecţie în spaţiul public.

Alexandru Rafila nu recomandă reluarea şcolilor la clasele I-VIII: „La copiii foarte mici utilizarea măştii o să fie foarte dificilă” 

Pentru şcolarii de vârste mai mici, Rafila vorbeşte despre măsuri speciale, cum ar fi reducerea numărului de elevi care intră concomitent în clase şi decalarea pauzelor dintre cursuri, pentru ca elevii să nu iasă toţi în acelaşi timp.

„În ceea ce priveşte programul unităţilor de învăţământ, el trebuie regândit, în sensul că cel mai bine este să gândim o soluţie în care jumătate din efectivul claselor sau grupelor să fie prezent în acelaşi timp şi cred că lucrul ăsta se poate face fie printr-un program alternativ, fie prin prelungirea programului actual”, a afirmat Alexandru Rafila.

Acesta a precizat că specialiştii din domeniul sănătăţii publice iau în calcul elaborarea unor ghiduri care să îndrume inspectoratele şcolare, directorii unităţilor de învăţământ preuniversitar şi universităţile astfel încât să reducă riscul de răspândire a virusului.

Întrebat dacă ar recomanda ca până la vacanţa de vară să fie reluate cursurile la clasele I-VIII, Rafila a răspuns că „la copiii foarte mici utilizarea măştii o să fie foarte dificilă”.

„Probabil că o să trebuiască să ne gândim, să vedem exemple şi în alte ţări (…) şi putem să vedem, dacă aceste măsuri reprezintă o soluţie. Eu nu pot să recomand o decizie în momentul de faţă decât după ce ne documentăm foarte bine pentru că o decizie care nu este fundamentată poate să aibă implicaţii nebănuite. Implicaţiile nu sunt legate de pericolul de îmbolnăvire a copiilor, pentru că copiii fac forme uşoare, dar copilul care merge acasă poate transmite boala unor alţi membri ai familiei. Asta este prolema”, a adăugat Alexandru Rafila.

Ludovic Orban: „Această decizie o vom lua împreună cu preşedintele”

Ludovic Orban a fost întrebat, joi, într-o conferinţă de presă, dacă pot fi reluate cursurile după data de 15 mai. “Această decizie o vom lua împreună cu preşedintele, cu echipa de la Ministerul Educaţiei pe baza estimărilor care sunt făcute de Ministerul Sănătăţii şi va fi luată în funcţie de contextul epidemiologic şi de capacitatea efectivă de a reduce la maxim orice risc de îmbolnăvire a copiilor noştri”, a afirmat Orban.

Întrebat dacă este posibilă o reamenajare a sălilor de clasă în toate şcolile şi dacă se poate reduce programul zilnic al elevilor, premierul a răspuns: “Aş prefera să nu vă dau nicio informaţie atâta timp cât în urma evaluărilor şi a planului se iau decizii. Mă feresc să prezint lucruri că aşa cred eu. Aici se analizează care sunt nevoile, în cazul în care se ia decizia de deschidere, nevoile, măsurile specifice care trebuie luate. Va trebui să asigurăm măşti pentru toţi copiii, pentru toate cadrele didactice, sunt măsuri care trebuie pregătite şi în funcţie de decizie vor fi luate”.

Ministrul Educaţiei: „Există două scenarii”

Ministrul Educaţiei, Monica Anisie, anunţă că autorităţile vor lua o decizie privind reluarea cursurilor în şcoli, grădiniţe şi universităţi numai după o consultare cu specialiştii din domeniul sanitar şi spune că aceasta va avea la bază în primul rând grija pentru sănătatea preşcolarilor, elevilor şi studenţilor.

ŞCOLI ÎNCHISE în România. Monica Anisie spune ce se va întâmpla cu anul şcolar: Unele state europene nu mai redeschid şcolile 

Ministrul Educaţiei, Monica Anisie, anunţă că autorităţile vor lua o decizie privind reluarea cursurilor în şcoli, grădiniţe şi universităţi numai după o consultare cu specialiştii din domeniul sanitar şi spune că aceasta va avea la bază în primul rând grija pentru sănătatea preşcolarilor, elevilor şi studenţilor. Anisie afirmă că există două scenarii: unul conform căruia anul şcolar ar urma să se termine aşa cum a fost programat iniţial, iar al doilea care prevede prelungirea cu o săptămână a anului şcolar 2019-2020.

„Trebuie să ne gândim întâi de toate la siguranţa şi sănătatea copiilor noştri. Atunci când vom lua decizia revenirii la cursuri trebuie să luăm toate măsurile în aşa fel încât copiii să fie în siguranţă. (…) Această redeschidere a cursurilor trebuie să fie una prudentă, controlată şi treptată şi în condiţii de maximă siguranţă pentru elevi şi pentru profesori în acelaşi timp”, a afirmat Anisie, miercuri seară, la Digi 24.

Citeşte şi Ministrul Educaţiei, anunţ important despre redeschiderea grădiniţelor şi probele orale de la Bac 2020

Firea: Sub nicio formă nu aş fi de acord cu reînceperea cursurilor! Haideti să nu stricăm tot ce am obţinut cu eforturi imense până acum. Se pot găsi soluţii pentru încheierea anului şcolar, inclusiv pentru clasele terminale

Primarul Capitalei Gabriela Firea nu este de acord cu reînceperea cursurilor, considerând că se pot găsi soluţii pentru încheierea anului şcolar, inclusiv pentru clasele terminale. Copiii nu vor putea respecta regulile de distanţare socială, se vor contamina, vor face forme uşoare, dar vor transmite coronavirusul cadrelor didactice şi părinţilor, bunicilor, avertizează Firea.

„Sub nicio formă nu aş fi de acord cu reînceperea cursurilor! Dar cu toată tăria cred că ne trebuie urgent un plan serios pentru relansarea treptată a economiei. Nu vom mai putea rezista mult timp cu motoarele economiei încetinite. Aici să ne concentrăm mai bine şi să privim cu respect spre ţările civilizate, de unde putem prelua modele de bune practici”, afirmă joi Gabriela Firea, care îşi prezintă şi argumentele.

Gabriela Firea, anunţ despre redeschiderea parcurilor din Capitală după 15 mai. „Ar fi o soluţie” 

Ea afirmă că elevii nu vor putea respecta cu stricteţe măsurile sanitare şi de distanţare socială şi că există riscul ca aceştia să transmită virusul cadrelor didactice şi părinţilor, bunicilor.

„Copii cu mască de protecţie mi se pare o imagine dureroasă. Sfâşietoare. Iar pentru elevii din clasele mici, aproape imposibil. Sunt foarte activi, nerăbdători, aleargă, se mişcă…e normal! De aceea sunt copii! Am spus şi ieri, şi aseară, la TV, că nu văd ca pe o soluţie bună redeschiderea grădiniţelor şi a şcolilor după 15 mai. Este, încă, foarte periculos! Virusul e printre noi! Din ce în ce mai agresiv! Copiii, prin natura lor, nu vor putea respecta cu strictele măsurile sanitare şi de distanţare socială. Se vor contamina, vor face forme uşoare (Slavă Domnului!) dar vor transmite coronavirusul cadrelor didactice şi părinţilor, bunicilor. Va fi o nenorocire! Vor fi mii de îmbolnăviri!”, avertizează primarul general.

Ea susţine că ar putea apărea astfel o criză majoră, greu de gestionat. „Haideti să nu stricăm tot ce am obţinut cu eforturi imense până acum. Să protejăm în continuare copiii, seniorii, bolnavii cronici! Se pot găsi soluţii pentru încheierea anului şcolar, inclusiv pentru clasele terminale. Avem atâţia profesori buni care pot contribui cu idei valoroase!”, declară Gabriela Firea.

Ministrul Educaţiei, Monica Anisie, anunţă că autorităţile vor lua o decizie privind reluarea cursurilor în şcoli, grădiniţe şi universităţi numai după o consultare cu specialiştii din domeniul sanitar şi spune că aceasta va avea la bază în primul rând grija pentru sănătatea preşcolarilor, elevilor şi studenţilor. Anisie afirmă că există două scenarii: unul conform căruia anul şcolar ar urma să se termine aşa cum a fost programat iniţial, iar al doilea care prevede prelungirea cu o săptămână a anului şcolar 2019-2020.

Ea a precizat că decizia privind modul în care ar urma să se facă reluarea cursurilor va fi comunicată „în curând”, menţionând că a discutat cu ministrul Sănătăţii pe acest subiect, întrucât este nevoie să se facă o dezinfecţie de către Direcţiile de Sănătate Publică în fiecare şcoală, astfel încât copiii să nu fie supuşi riscului de contractare a virusului.

„Aşteptăm să vedem care este vârful, aşteptăm să vedem ce ne spun specialiştii din domeniul medical. (..) Am considerat că deocamdată este bine să nu-i alarmăm sub nicio formă nici pe părinţi, nici pe elevi şi să construim lucruri în aşa fel încât să ne gândim la sănătatea şi siguranţa copiilor”, a declarat ministrul.

Anisie a spus că a fost contactată de părinţi care i-au spus că au copii cu diverse boli şi pe care nu vor să îi trimită, deocamdată, la şcoală, de teama că s-ar putea îmbolnăvi.

„Lucrurile se schimbă de la o zi la alta şi nu putem avea certitudini ce se întâmplă în scurt timp”, a spus Anisie.

El a susţinut că „elementul esenţial” în ceea ce priveşte reluarea cursurilor şcolare îl va constitui numărul de elevi din clasă, despre care spune că nu trebuie să fie mai mare de 15, Rafila afirmând de asemenea că o soluţie ar fi decalarea pauzelor, „să nu iasă toţi elevii în acelaşi timp în pauze”.

Alexandru Rafila a mai spus că „extrem de util” ar fi ca autorităţile să poată măsura temperatura la intrarea în şcoli şi nu numai.

„Atunci când discutăm despre urgenţe de sănătate publică, măsurile pot fi aplicate sectorial şi cred că asta este şi ideea pentru viitor. Chiar dacă libera circulaţie este permisă, ea poate să fie limitată acolo unde există focare sau o creştere importantă sau staţionare ridicată a cazurilor”, a adăugat el.

El a mai spus că oamenii care au alte boli trebuie să poată merge la medic pentru ca aceste afecţiuni să nu se agraveze.

„Oamenii nu se duc la spital, acolo unii dintre colegii noştri sunt reticenţi în a-i examina, nu au de ce să fie reticenţi pentru că orice persoană care se prezintă la spital trebuie examinată de un medic care are echipament de protecţie şi echipamenul de protecţie ăsta e rolul lui de a proteja de îmbolnăviri”, a declarat el.

Studiu – Copiii, puţin probabil să transmită coronavirusul între ei sau adulţilor

Un studiu al Centrului de sănătate pentru Cercetarea şi Supravegherea Imunizării (HCIRS) din New South Wales arată că este puţin probabil ca noul coronavirus să fie transmis de copii, citează The Guardian. Studiul a fost prezentat duminică, în Australia, unde prim-ministrul Scott Morrison intenţionează să redeschidă şcolile în ciuda protestelor profesorilor.

Acest nou raport, lansat duminică şi citat de şeful serviciilor medicale australiene, arată că este puţin probabil ca minorii să transmită Covid-19 între ei sau adulţilor.

Pentru acest studiu a fost examinată transmiterea coronavirusului în şcolile din New South Wales şi centrele de îngrijire a copiilor, în perioada martie – aprilie.

Examinând 18 cazuri de Covid-19 (nouă studenţi şi nouă angajaţi) din 15 şcoli, rezultatele preliminare ale raportului au arătat că doar un elev de şcoală primară şi unul de liceu „este posibil să fi contractat Covid-19 de la cazurile existente în şcolile lor”. „Niciun profesor şi niciun membru al echipelor nu au contractat Covid-19 de la cazurile iniţiale din şcoli”, se mai arată în raport.

Rata scăzută de transmitere a fost înregistrată chiar dacă 735 de elevi şi 128 de membri ai personalului şcolilor au fost „contacte apropiate” ale celor 18 cazuri.

Rezultatele studiului „sunt preliminare”. „Cu toate astea, ele sugerează că răspândirea de Covid-19 în şcolile din NSW a fost foarte limitată”.

Vineri, şeful serviciilor medicale, Brandan Murphy, a citat raportul când a confirmat recomandarea Australian Health Protection Principal Committee (AHPPC) că nu este necesară distanţarea socială în sălile de clasă.

Sindicatele profesorilor sunt împotriva redeschiderii şcolilor, însă Scott Morrison a declarat pentru Sky News că riscul pentru educatori îl reprezintă cancelaria, nu sala de curs.

AHPPC a transmis tot vineri un document în care este susţinut că în sala de curs nu este nevoie să fie respectate regulile de distanţare socială.

Sindicatul Educaţiei a transmis că documentul „oferă puţine clarificări despre cum guvernele vor asigura un mediu sigur de lucru pentru profesori, directori şi personalul de sprijin”.

„Este contradictoriu să ai un set de reguli pentru adulţi în afara şcolii şi altul înăuntru”, a spus preşedinta sindicatului, Correna Haythorpe.

Sindicatul a cerut că revenirea la cursuri să fie făcută în mai multe faze.

În statul Victoria, şcolile rămân închise pentru toţi elevii, cu excepţia copiilor lucrătorilor esenţiali. Şeful serviciului medical de aici a spus că sfatul lui nu se schimbă legat de şcoli, în ciuda studiului.

În Tasmania, şcolile vor fi deschise marţi, iar elevii au fost încurajaţi să meargă la şcoală şi în South Australia, West Australia şi Northern Territory.

În Queensland, şcolile sunt deschise doar pentru copiii lucrătorilor esenţiali, altfel, vor rămâne închise până pe 22 mai.

Autorităţile din New South Wales au spus că şcolile vor fi deschise o zi pe săptămână pentru elevi, începând cu 11 mai.

Ministrul sănătăţii din NSW, Brad Hazzard, a spus că noul studiu arată că „şcolile se numără între cele mai sigure spaţii, iar acesta este desigur un mesaj foarte important pentru părinţi”.

Raportul, condus de profesorul Kristine Macartney, director HCIRS, arată că „trebuie remarcat faptul că jumătate dintre cazurile iniţiale care au apărut în şcoli au fost înregistrate la nivelul personalului”.

Guvernul NSW a subliniat că deşi copiii cu vârstă şcolară reprezintă 16% din populaţia statului, doar 1,7% dintre cazurile de Covid-19 au fost înregistrate la această grupă de vârstă.