Mircea Radulian: CUTREMURELE MICI eliberează din energia din zonă şi mai pot amâna un CUTREMUR MARE

Directorul ştiinţific al Institutului Naţional de Fizica Pământului, Mircea Radulian, a declarat, joi, la România TV, că există şi o parte bună a cutremurelor de magnitudine redusă din zona Vrancea, anume că arată o activitate seismică fără perturbări în zonă. Un semn îngrijorător ar fi ca seismele să lipsească cu desăvârşire, situaţie ce poate preceda un cutremur de mari proporţii.

11 sept. 2014, 11:08
Mircea Radulian: CUTREMURELE MICI eliberează din energia din zonă şi mai pot amâna un CUTREMUR MARE

Radulian nu este îngrijorat de cutremurul care a avut loc miercuri seara. „Activitatea din ultimul timp este în parametri normali pentru zona Vrancea, zonă ce generează permanent cutremure. Cu cât sunt mai mici cu atât sunt mai multe. Ar trebui să ne îngrijoreze un număr extrem de mare de cutremure sau lipsa totală a acestora”, a declarat directorul INFP.

De asemenea, Radulian a precizat că seismul de aseară nu arată neapărat acumularea unei mari tensiuni în scoarţa terestră.

Astfel de cutremure apar destul de des, ce-i drept mai des decât în 2010-2012, însă nu mai mari decât în alte perioade”, a precizat fizicianul.

Mircea Radulian: Zona Vrancea e capabilă să producă CUTREMURE MARI

Pe de altă parte, cutremurele mici şi dese nu reprezintă o garanţie absolută împotriva apariţiei unui seism de mari proporţii.

„Cutremurele mici mai eliberează din energia din zonă şi mai pot amâna un cutremur mare, dar totuşi nu mă aştept la o eliberare prea mare de energie care să amâne cutremurul mare”, a explicat Mircea Radulian, arătând că o eliberare mai consistentă are loc la cutremure între 6 şi 7 grade pe scara Richter, însă acestea au lipsit în ultimii ani.

Părerile seismologilor pentru anul 2014: Vine sau nu cutremurul MARE în România

Un nou cutremur a avut loc miercuri seara. Seismul a avut 4,8 pe scara Richter şi s-a simţit şi în Bucureşti.

Un cutremurul a fost înregistrat miercuri seara la o adâncime de 107 de kilometri, în zona Vrancea. Seismul a avut loc la 22.45 şi s-a simţit şi în Bucureşti. Institutul National pentru Fizica Pamantului informează că seismul a fost în apropiere de Covasna (39km),Ramnicu Sarat (48km),Focsani (52km),Targu Secuiesc (52km),Buzau (58km).