Miron Mitrea: Discuţia despre independenţa justiţiei e uşor exagerată. Suntem o ţară latină

Deputatul PSD Miron Mitrea a declarat vineri că discuţia privind independenţa Justiţiei este "uşor exagerată", iar primul politician care a lansat ideea dosarelor politice este chiar preşedintele Traian Băsescu, atunci când acesta era anchetat de procurori.

RomaniaTV.net
17 ian. 2014, 10:11
Miron Mitrea: Discuţia despre independenţa justiţiei e uşor exagerată. Suntem o ţară latină

„Toată discuţia asta despre independenţa Justiţiei cred că este uşor exagerată. Eu nu cred că cineva vrea sa bage pumnul în gură la Justiţie, mă rog, nici nu cred că poate. Noi suntem o ţară latină şi asta este o discuţie extrem de delicată. Sigur, vă aşteptaţi ca eu, fiind politician şi având un dosar acum, să încep iar să spun că dosarele sunt politice. Am avut reţineri asupra acestei chestiuni. Am spus întotdeauna că în toate corpurile profesionale, inclusiv în procuratură, inclusiv în judecătorie, lucrurile nu pot fi generalizate, nu se poate pune o matrice”, a spus Mitrea, prezent la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, cu ocazia judecării unui nou termen în dosarul în care este acuzat de fapte de corupţie.

Miron Mitrea a mai spus că primul politician anchetat care „a ţipat” că are dosar politic a fost Traian Băsescu.

Judecătorii trebuiau să se pronunţe vineri pe o cerere a avocaţilor lui Mitrea privind retrimiterea acestui dosar la DNA, în vederea refacerii urmăririi penale, pe motiv că au fost încălcate mai multe proceduri privind întocmirea rechizitoriului, fiind contestat şi modul în care Parlamentul a încuviinţat începerea urmăririi penale în cazul deputatului PSD.

Instanţa a constatat vineri că DNA nu a dat un răspuns la toate întrebările puse de judecători cu privire la ceea ce au solicitat avocaţii lui Mitrea, astfel că magistraţii au amânat dosarul pentru 28 ianuarie, dată la care vor decide şi dacă retrimit dosarul la procurori.

Iniţial, Miron Mitrea a fost trimis în judecată în anul 2009, însă în 2011 instanţa supremă a decis returnarea dosarului la DNA, pe motiv că erau diferenţe semnificative între acuzaţiile care i-au fost aduse lui Miron Mitrea în faza de urmărire penală şi acuzaţiile din rechizitoriu.

După refacerea rechizitoriului, Miron Mitrea a fost retrimis în judecată în octombrie 2013.

Miron Mitrea, fost ministru al Transporturilor, Lucrărilor Publice şi Locuinţei în perioada 2000-2004, a fost acuzat de DNA de luare de mită, instigare la fals material în înscrisuri oficiale, în legătură directă cu infracţiunea de corupţie, uz de fals.

În acelaşi dosar a fost trimisă în judecată Irina Jianu, fost inspector de stat, şef adjunct la Inspectoratul de Stat în Construcţii (ISC), ulterior inspector general de stat în construcţii la ISC, aceasta fiind acuzată de dare de mită, folosirea cu rea-credinţă a bunurilor societăţilor comerciale într-un scop contrar intereselor acestora, fals intelectual, fals în înscrisuri sub semnătură privată.

De asemenea, a fost trimis în instanţă Nicolae Popescu, fost arhitect-şef la Primăria Voluntari, acuzat de fals material în înscrisuri oficiale şi favorizarea infractorului, ambele în legătură directă cu infracţiunile de corupţie.

Potrivit DNA, în perioada 2001-2002, Miron Mitrea ar fi primit de la Irina Jianu foloase necuvenite în cuantum de 927.420 de lei în schimbul numirii şi menţinerii acesteia în funcţia de inspector şef adjunct şi inspector-şef al Inspectoratului de Stat în Construcţii.

DNA susţine că această sumă reprezintă contravaloarea lucrărilor de construcţii, amenajare şi dotare efectuate, cu titlu gratuit şi în lipsa unor contracte de antrepriză sau subantrepriză, de SC Conimpuls SA Bacău, SC Vertcon SA Bacău, SC Durimpuls SRL Bacău şi SC Regal Glass SRL Bacău la un imobil din judeţul Ilfov, proprietatea mamei lui Miron Mitrea.