Mișcare-bombă în PNL. Liberalii iau în calcul o mutare-surpriză la Congres. Un al treilea candidat ar putea să ia puterea – SURSE

Scenariu exploziv. Surse din PNL au dezvăluit, în exclusivitate, pentru România TV, că se ia în calcul o mișcare-supriză la Congres.

05 sept. 2021, 21:07
Mișcare-bombă în PNL. Liberalii iau în calcul o mutare-surpriză la Congres. Un al treilea candidat ar putea să ia puterea – SURSE

Chiar dacă lista de candidați la șefia liberalilor este închisă, se poate impune un al treilea candidat. Congresul PNL din 25 septembrie are posibilitatea, prin vot, să ceară o derogare și să propună un al treilea candidat pentru funcția de președinte al partidului.

Mișcare-bombă în PNL. Liberalii iau în calcul o mutare-surpriză la Congres

Surse din partid au dezvăluit că se pregătește o lovitură de proporții, la care nimeni nu s-ar fi așteptat. E vorba despre un candidat JOKER, care să fie și noul premier și candidatul la alegerile prezidențiale din 2024. În cazul în care Florin Cîțu va fi decapitat, în urma moțiunii de cenzură, el nu va avea legitimitatea să fie președinte al PNL.

Însă, în varianta în care Florin Cîțu va deveni președinte al PNL, ar apărea o altă problemă, pentru că USR PLUS nu s-ar mai așeza la masa negocierilor, din moment ce a depus aceste eforturi pentru a-și dărâma Guvernul.

Surse politice din echipa Cîţu susţin că, în prezent, gruparea premierului mizează pe 3.272 de delegaţi şi că Ludovic Orban ar avea alături 1.254 de delegaţi, în timp ce restul până la 5.000, adică restul 474 de delegaţi, ar fi din filiale, deci este mai greu să se pronunţe asupra votului lor.

Pe de altă parte, surse liberale care fac parte din conducerea partidului şi din tabăra Orban precizează pentru „Adevărul” că, în scenariul pesimist, preşedintele liberal tot ar strânge aproximativ 1.850 de voturi, în timp ce în scenariul optimist ar câştiga competiţia, însă cu un avans mic faţă de premier.

Estimarea echipei Cîţu privind voturile pentru Congres prezintă avansul menţionat pentru că liberalii din această facţiune consideră că acolo unde şeful organizaţiei judeţene s-a poziţionat în favoarea premierului, automat delegaţii ar vota în bloc pentru şeful Guvernului. Însă situaţia din teren este ceva mai complexă faţă de calculele matematice.

Organizaţiile pe care echipa Cîţu le consideră indecise până în prezent, votul fiind impredictibil, sunt Bihor (191 de delegaţi), Giurgiu (145 de delegaţi), Constanţa (144 de delegaţi), Tulcea (82 de delegaţi), Sectorul 1 (71 de delegaţi), Covasna (22 de delegaţi), Harghita (19 delegaţi). Surse politice din PNL au precizat pentru „Adevărul” că votul din Giurgiu, Constanţa şi Tulcea va fi, cel mai probabil, unul care va merge în proporţie mai mare către Cîţu, în timp ce Bihorul, Sectorul 1, Covasna şi Harghita l-ar vota în primul rând pe Ludovic Orban. De exemplu, de filiala Covasna responsabil e Adrian Veştea, lider al PNL Braşov şi unul dintre principalii susţinători ai actualului şef al liberalilor. Pe de altă parte, în Constanţa, Bogdan Huţucă încearcă să menţină organizaţia cât mai neutră cu putinţă şi fiecare delegat să voteze potrivit propriei conştiinţe, însă Mihai Lupu (şeful CJ Constanţa) şi Vergil Chiţac (primarul Constanţei) forţează mandatarea delegaţilor cu un vot pro-Cîţu.

Citește și: Sondaj CURS: PNL și USR-PLUS se prăbușesc împreună. Românii îi văd la fel de vinovați pentru catastrofa din Guvern