Misiunea FMI, precedată de discuţii tehnice cu autorităţile din România

Experţii Fondului Monetar Internaţional vor avea marţi o serie de discuţii tehnice cu autorităţile din România, misiunea FMI urmând să înceapă, oficial, miercuri.

RomaniaTV.net
23 ian. 2012, 16:19
Misiunea FMI, precedată de discuţii tehnice cu autorităţile din România

Misiunea FMI se va afla la Bucureşti în perioada 25 ianuarie – 6 februarie 2012, pentru a patra evaluare a acordului cu România, potrivit unui anunţ făcut pe 11 ianuarie de reprezentantul FMI în România şi Bulgaria, Tonny Lybek.

Misiunea condusă de Jeffrey Franks are ca scop a patra evaluare a Acordului Stand-by de tip preventiv cu România. Alături de echipa FMI se vor afla şi echipele de negociatori ale Comisiei Europene şi Băncii Mondiale.

Delegaţia FMI, CE şi BM se va întâlni cu autorităţile române, precum şi cu reprezentanţii partidelor politice, ai sindicatelor, mediului de afaceri, băncilor şi societăţii civile.

Concluziile misiunii vor fi transmise după încheierea vizitei, a precizat Tonny Lybek.

Misiunea anterioară a delegaţiei comune a FMI, Comisiei Europene şi Băncii Mondiale a avut loc în perioada 25 octombrie – 7 noiembrie 2011, pentru a treia evaluare a politicilor bugetare în cadrul acordului stand-by de tip preventiv cu România.

La încheierea misiunii de la finele anului trecut, Jeffrey Franks, a apreciat că autorităţile au reuşit să îndeplinească toate condiţionalităţile cerute de Fond şi se află în parametri stabiliţi cu acesta.

Guvernul a aprobat, la sfârşitul anului 2011, o contribuţie de 781,2 milioane DST (Drepturi Speciale de Tragere) din partea României la majorarea capitalului social al FMI. Ministrul Finanţelor Publice, Gheorghe Ialomiţianu, a precizat că majorarea contribuţiei României nu are legătură cu recenta decizie a Consiliului European, prin care statele UE sunt invitate să contribuie cu 200 de miliarde de euro la recapitalizarea FMI, în cadrul măsurilor pentru salvarea zonei euro

Acordul Stand-By dintre România şi FMI a început la 31 martie 2011 şi este unul de tip preventiv, ridicându-se la 3,1 miliarde DST, respectiv 3,6 miliarde de euro, reprezentând aproximativ 300% din cota pe care România o are la FMI.

Noul acord cu FMI va dura 24 de luni, urmând să se deruleze concomitent cu un nou acord preventiv cu Uniunea Europeană, în valoare de 1,4 miliarde de euro, precum şi cu un împrumut de 0,4 miliarde de euro de la Banca Mondială.

Fiind vorba despre un acord de tip preventiv, banii de la FMI pot fi traşi numai în cazul unei situaţii excepţionale, cum ar fi un atac speculativ asupra leului, declanşat de o criză în regiune, concretizat printr-o pierdere masivă de rezerve şi de încredere, sau în cazul în care Trezoreria eşuează, în două – trei rânduri, să se finanţeze la costuri acceptabile.

Toată suma, de 3,6 miliarde euro, pe care Fondul o va pune la dispoziţia României prin noul acord de tip preventiv, va fi destinată Băncii Naţionale.