Mister dezlegat. Când şi cum a ajuns ciuma în Europa

Nomazii din stepele eurasiatice ar fi adus ciuma în Europa între sfârșitul Neoliticului, în urmă cu 4.800 de ani, și începutul Epocii bronzului, în urmă cu 3.700 de ani, indică un studiu științific publicat miercuri în Current Biology, relatează AFP.
Iulian Tudor
23 nov. 2017, 09:38
Mister dezlegat. Când şi cum a ajuns ciuma în Europa

Specimene din această bacterie au fost găsite pe dinți și oseminte umane datând din această perioadă, au explicat cercetătorii care au realizat secvențierea genomului bacteriei care provoacă infecția.

O analiză a formelor vechi ale ciumei ar urma să permită o mai bună înțelegere a evoluției sale în timp și o stabilire a modului în care infecția a devenit mai virulentă.

Cercetătorii au analizat peste 500 de dinți și oseminte găsite în Germania, Rusia, Ungaria, Croația, Lituania, Estonia și Letonia pentru a descoperi eventuala prezență a bacteriei Yersinia pestis, care provoacă ciuma.

Acest agent infecțios a provocat pandemii majore, precum faimoasa Ciumă neagră sau Moartea neagră, care a decimat la mijlocul secolului al XIV-lea cel puțin 30 de milioane de persoane, respectiv o treime și jumătate din populația europeană.

Oamenii de știință au reușit să găsească ADN-ul complet al bacteriei pe rămășițele a șase indivizi.

Secvențierea acestor prime șase genomuri europene ale bacteriei Yersinia pestis le-a permis să stabilească faptul că ciuma a ajuns probabil în Europa centrală aproximativ în aceeași perioadă cu nomazii din stepele Eurasiei, între sfârșitul Neoliticului, în urmă cu 4.800 de ani, și începutul epocii bronzului, în urmă cu 3.700 de ani.

Diferitele genomuri ale acestei bacterii, descoperite în diferite părți ale Europei, sunt destul de similare.

„Asta ne face să credem că ciuma a intrat în Europa, fie în mai multe rânduri în această perioadă, provenind din același rezervor infecțios local, fie dintr-o dată, la sfârșitul neoliticului”, a explicat Aida Andrades Valtuena, din cadrul Institutului Max Planck privind știința istoriei omului, coautoare a studiului.

Mișcări migratorii importante au început în Europa în urmă cu circa 4.800 de ani, atunci când mai multe populații au venit din stepele pontice ale Mării Caspice.

Asta întărește ipoteza conform căreia ciuma s-a răspândit pe continentul european odată cu migrația acestor populații, a explicat Alexander Herbig de la Institutul Max Planck, alt coautor al studiului.

Eșantioanele complete de ADN ale bacteriei ciumei găsite pe dinți și oseminte confirmă și faptul că schimbări genetice legate de virulența sa erau în curs în această perioadă, indică oamenii de știință.

Mai multe cercetări vor fi însă necesare pentru a confirma în ce măsură aceste evoluții genetice au afectat severitatea infecției, susțin aceștia.

Potrivit cercetătorilor, este posibil ca bacteria Yersinia pestis să fi fost deja capabilă să provoace epidemii extinse.

„Amenințarea reprezentată de ciumă este posibil să fi fost unul dintre motivele acestor mișcări migratorii între sfârșitul neoliticului și începutul Epocii bronzului”, afirmă Johannes Krause, director în cadrul Departamentului de arheologie al Institutului Max Planck, care a condus acest studiu.

Nomazii din stepele Mării Caspice au plecat poate pentru a scăpa de ciumă, precizează el. În plus, introducerea maladiei în Europa a jucat poate un rol major în reînnoirea genetică a populațiilor europene, mai apreciază cercetătorul.

DailyBusiness
Sprijin pentru familiile din România: 15.000 de lei. În ce condiții se oferă
Spynews
Bucurie imensă în familia lui Gabi Bădălău! Sora afaceristului, Sabina, e însărcinată / FOTO
Bzi.ro
Fiica Loredanei Groza arată senzațional la 27 de ani! Elena Boncea a făcut furori pe podium, pentru o cauză nobilă!
Fanatik.ro
Patru zodii care intră sub protecție divină de pe 16 mai, de la ora 16.00. Noroc din plin, prosperitate și oportunități uriașe pentru ele
Capital.ro
George Simion îi pregătește finalul lui Călin Georgescu. Planul său a fost dezvăluit: În a doua zi se ocupă
Playtech.ro
Singurul înlocuitor al zahărului recomandat de doctorul Vlad Ciurea. Îl găsești în orice magazin
DailyBusiness
Lovitură pentru pensionari! Statul extinde lista cazurilor în care cere returnarea pensiilor
Adevarul
„Vaccinurile inverse”: soluția revoluționară pentru bolile autoimune și alergii. Un nou „Sfânt Graal” al medicinei
wowbiz.ro
Ultimele clipe din viața Cristinei Deleanu. Soțul Eugen Cristea, mărturii răvășitoare de la căpătâiul actriței
Spynews
Cu ce se ocupă Radu Mazăre în Madagascar. Fiul lui, Răducu, urmează să îl viziteze
Spynews
Imagini înduioșătoare cu Nasrin Ameri însărcinată. Prezentatoarea este mama unui băiețel de aproape doi ani / FOTO
Evz.ro
Fostul șef al FBI, cercetat de Secret Service pentru incitare la uciderea lui Trump
Ego.ro
Soțul m-a părăsit pentru amantă. După 10 ani, mă vrea înapoi și... iată ce mi-a spus!
Prosport.ro
FOTO. Gimnasta, în bikini, după ce s-a retras la 22 de ani
kanald.ro
O româncă a fost găsită moartă în apartamentul ei din Italia. Daniela ar fi avut o relație violentă cu iubitul ei
Cancan.ro
S-a curățat la cazinou: pagubă 500.000 €! Florin Salam a comis-o din nou, dar cu banii de la cămătari! Manelistul, luat în vizor de clanul Văncică
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
România a pierdut geniul filmului. A fost cel mai cunoscut din țară. Toți românii l-au îndrăgit. Nu poate fi uitat niciodată
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Dată afară că e prea indecentă, a făcut avere cu pozele ei și acum a revenit
stirilekanald.ro
Tânăra de 18 ani care a dispărut în Thailanda, apariție șocantă în celălalt capăt al planetei. Spune că este însărcinată
Ion Țiriac iese la atac în confruntarea George Simion – Nicușor Dan: „Mi-am ținut gura cât am putut. Să nu dea Bruxelles-ul cu el de pământ”
MediaFlux
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale turul 2! Luptă strânsă între George Simion și Nicușor Dan în timp ce votul din diaspora a început deja
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
TikToKrația: Comisia Europeană acuză din nou algoritmii că dictează ce gândim, în plină democrație