Misterul de la Sarmizegetusa va fi scos la LUMINĂ. Proiectul care va ului România

Tehnologia laser va fi utilizată în cercetarea sitului roman Ulpia Traiana Sarmizegetusa, ca parte a unui unui proiect amplu ce prevede folosirea tehnicilor moderne, non-invazive, în arheologie, rezultatele obținute urmând să fie prezentate în cadrul primului Târg de Arheologie din România, ce va avea loc în august 2015 în localitatea hunedoreană Sarmizegetusa.

11 nov. 2014, 09:51
Misterul de la Sarmizegetusa va fi scos la LUMINĂ. Proiectul care va ului România

Proiectul a fost prezentat luni la Deva, fiind dezvoltat de Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Optoelectronică INOE 2000 în parteneriat cu Muzeul Civilizației Dacice și Romane (MCDR) Deva, Muzeul Național de Istorie a României și o firmă privată de formare profesională, scopul final fiind acela de a pune în valoare cercetările științifice efectuate în fosta capitală a Daciei Romane, scrie a3.ro.

Citeşte şi Lup paznic la oi. Angajat al muzeului Deva, arestat pentru trafic cu obiecte de patrimoniu

„Metodele de cercetare în arheologie și restaurare sunt din ce în ce mai moderne. Sunt metode geofizice de investigație pe spații foarte mari, fără să fie afectate de vegetație sau teren. Sunt metode bazate pe fascicule laser care pot da informații despre obiecte și despre poziționarea lor. Cu ajutorul metodelor optoelectrice vom putea vedea ceea ce nu observăm întotdeauna cu ochiul liber”, a declarat luni Roxana Rădvan, coordonator al proiectului din partea INOE 2000.

Citeşte şi DESCOPERIRE INCREDIBILĂ făcută de un sătean în timp ce ara grădina. Vezi ce a scos plugul din pământ

Rezultatele cercetărilor vor fi prezentate specialiștilor în arheologie din mai multe țări în cadrul unui forum de discuții ce va fi deschis în mediul online, dar și direct, cu ocazia Târgului de Arheologie ce va fi organizat în luna august 2015 la Ulpia Traiana Sarmizegetusa.

Publicul larg va putea vedea munca arheologilor la fața locului, dar și pe mai multe calculatoare ce vor exista într-un Centru Cibernetic ce urmează să fie deschis în Muzeul „Daicoviciu” din localitatea Sarmizegetusa, informația pentru pasionații de istorie urmând să ia o formă accesibilă și atractivă.