Misterul identităţii omului cu masca de fier, elucidat după 350 de ani

Misterul identității omului cu masca de fier, personaj istoric devenit celebru datorită lui Alexandre Dumas, a fost elucidat după mai bine de 350 de ani, conform concluziilor publicate într-o nouă carte de Paul Sonnino, profesor de istorie la Universitatea California din Santa Barbara, conform Live Science.

RomaniaTV.net
11 mai 2016, 10:51
Misterul identităţii omului cu masca de fier, elucidat după 350 de ani

Omul cu masca de fier a fost un deținut al temutei închisori pariziene Bastilia dar și al altor închisori franceze. Arestat în 1669, el a rămas închis timp de peste trei decenii până la moartea sa în 1703. Identitatea sa a rămas atât timp un mister pentru că pe întreaga perioadă în care a fost închis a purtat o mască. Povestea lui a fost popularizată și în filmul din 1998 „The Man in the Iron Mask”, cu Leonardo DiCaprio în rolurile principale.

Misterul identității omului cu masca de fier a rămas de nepătruns chiar și pentru celebrul filosof francez Voltaire și pentru scriitorul Alexandre Dumas. Istoricii au infirmat teoria lansată de Voltaire și Dumas conform căreia în spatele măștii s-ar fi ascuns fratele geamăn al regelui Soare Ludovic al XIV-lea.

Citeşte şi  Biletul găsit în timp ce renova apartamentul. Mesajul este înfiorător

„Ei (istoricii) au ajuns la concluzia că numele omului mascat era Eustache Dauger și că acesta purta masca doar ocazional, iar atunci când purta o mască aceasta era făcută din catifea și nu din fier”, susține Sonnino. „De asemenea, suntem aproape sigură că acest personaj era un valet. Ceea ce nu au reușit ei să afle însă este în slujba cui se afla și din ce motive a fost ținut sub o pază atât de strictă un timp atât de îndelungat”, a adăugat el.

În cartea sa, „The Search for the Man in the Iron Mask: A Historical Detective Story” (Căutarea omului cu masca de fier: O poveste istorică pentru detectivi), Sonnino își poartă cititorii printr-o serie de documente istorice și corespondențe privindu-l pe deținut și informațiile istorice despre acesta.

Descoperă mai mult pe feminis.ro