Mişu Negriţoiu, preşedintele ASF: Nu există motive să se scumpească RCA după liberalizarea pieţei

Preşedintele Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF), Mişu Negriţoiu, a precizat miercuri, într-o conferinţă de presă, că tarifele poliţelor de asigurare de răspundere civilă auto - RCA - nu ar trebui să crească după liberalizarea din 18 mai, când se va încheia perioada de plafonare.

RomaniaTV.net
10 mai 2017, 11:46
Mişu Negriţoiu, preşedintele ASF: Nu există motive să se scumpească RCA după liberalizarea pieţei

„Nu există motive ca tarifele să crească. Nu exclud o creştere graduală şi diferenţiată, dar exclud o creştere explozivă de genul +20%. Cred că media acestor tarife va rămâne acolo unde se află acum, cu o uşoară evoluţie la categorii cu risc ridicat, cum ar fi transportatorii de persoane sau cei cu maşini puternice”, a spus Mişu Negriţoiu.

Preşedintele ASF a menţiont că în prezent media generală a tarifelor RCA este de 727 de lei, în scădere cu 3% faţă de perioada similară din 2016, apoi la persoanele fizice media RCA este de 533 de lei, iar la persoanele juridice – 1.340 de lei.

Potrivit ultimelor date ale ASF, piaţa poliţelor auto obligatorii RCA a atins, la sfârşitul primului trimestru al anului 2017, valoarea de 1,06 miliarde de lei, nivel similar cu cel consemnat în aceeaşi perioadă a anului trecut.

Numărul contractelor anuale a ajuns, în primele trei luni ale anului, la 1,46 milioane de unităţi, faţă de 1,44 milioane în trimestrul I al anului 2016, cea mai mare pondere fiind reprezentată de poliţele cu o valabilitate de 6 luni. Totodată, analiza datelor preliminare raportate de societăţile de asigurare relevă faptul că ponderea poliţelor cu durată pe o lună a crescut de la 6,46% la 14,37%.

Dauna medie RCA plătită pentru vătămări corporale, în primul trimestru din 2017, a crescut cu 48%, comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut, în timp ce pentru pagube materiale a scăzut cu 3%.

De asemenea, rata combinată a scăzut pentru prima dată sub pragul de 100%, ajungând la 97%, în scădere de la 106%, nivel consemnat în primele trei luni ale anului 2016.

În acelaşi timp se observă o concentrare semnificativă la nivelul cotei de piaţă a asigurătorilor din top, astfel încât primele două societăţi concentrează circa 60% din portofoliul RCA din România.

Pe agenda de miercuri a Consiliului ASF s-a aflat şi subiectul pachetului de măsuri pentru stabilizarea în continuare a pieţei RCA. Au fost luate în discuţie reglementarea categoriilor de riscuri ridicate, norma privind metodologia calculării tarifelor de referinţă, tarifele de referinţă (pe care ASF le va publica săptămâna viitoare), amendamente la Norma nr. 39/2016 (RCA)

De asemenea, se mai au în vedere în această privinţă şi alte propuneri, precum revizuirea sistemului bonus-malus, constituirea de asociaţii/societăţi de asigurare mutuale (prevăzute în Legea asigurărilor) şi realizarea unui Ghid de protecţie a consumatorului.

ASF este autoritatea naţională pentru reglementarea şi supravegherea pieţelor asigurărilor, a pensiilor private, precum şi a pieţei de capital, care însumează peste 10 milioane de participanţi.