Mitică Dragomir, din nou în fața judecătorului. Dosarul RCS-RDS, pentru care ar fi trebuit să facă pușcărie, s-a reluat

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a decis reînceperea judecăţii în dosarul RCS-RDS, în care sunt implicați fostul şef al Ligii Profesioniste de Fotbal, Dumitru Dragomir, şi fostul administrator al companiei de cablu, Ioan Bendei.

10 oct. 2023, 19:14
Mitică Dragomir, din nou în fața judecătorului. Dosarul RCS-RDS, pentru care ar fi trebuit să facă pușcărie, s-a reluat
Mitică Dragomir, din nou în fața judecătorului. Dosarul RCS-RDS, pentru care ar fi trebuit să facă pușcărie, s-a reluat

Mitică Dragomir ajunge din nou în fața magistraților, în cazul scandalului juridic cu RCS-RDS. Dosarul a ajuns prima dată pe rolul instanței în urmă cu șase ani, respectiv în 2017. Magistraţii au respins atunci cererile de restituire a cauzei la procuror şi au mai decis că dosarul va fi judecat de Curtea de Apel Bucureşti.

Citește și: EXCLUSIV – Percheziţii în Bucureşti şi Ilfov într-un dosar vizând tranzacţii ilegale cu imobile şi terenuri. Între victime este și Mitică Dragomir: ”Eu sunt cumpărător de bună-credință. Am luat de pe un afiș cu teren de vânzare”

Mitică Dragomir, din nou în fața instanței

Fostul şef al Ligii Profesioniste de Fotbal, Dumitru Dragomir, trebuie să dea din nou declarații în dosarul RCS-RDS, după ce s-a luat decizia rejudecării cazului.

„Respinge cererile de excludere a probelor și de constatare a nelegalității actelor de urmărire penale, formulate ulterior pronunțării încheierii de cameră preliminară din data de 20 iunie 2023. Respinge cererile de restituire a cauzei la procuror. Constată legalitatea sesizării Curţii de Apel Bucureşti cu rechizitoriul nr. 326/P/2016 din data de 21.08.2017 al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție – Direcția Națională Anticorupție, legalitatea administrării probelor şi a efectuării actelor de urmărire penală, astfel cum au fost stabilite şi excluse prin încheierea din data de 20 iunie 2023 a Înaltei Curţi de Casație și Justiție – Secţia penală. Dispune începerea judecăţii în cauza având ca obiect acuzaţiile aduse inculpaţilor Bădiţă Florin Bogdan, Bendei Ioan, SC Bodu SRL, Dragomir Dumitru Bogdan, Dinei Mihai, Dragomir Dumitru, SC Intergrasoft SRL, Oprea Alexandru, RCS & RDS SA şi Bulgac Serghei”, a decis, marți, ÎCCJ.

În 2019, Dumitru Dragomir şi Ioan Bendei, fost administrator al RCS-RDS, au fost condamnaţi, în primă instanţă, de Tribunalul Bucureşti, la câte 4 ani de închisoare cu executare pentru infracţiuni privind vânzarea drepturilor de televizare a meciurilor de fotbal. Ulterior, în faza de apel, dosarul a ajuns pe rolul Curţii de Apel Bucureşti, instanţă care a dispus reluarea de la zero a cercetării judecătoreşti, în noiembrie 2021.

Procurorii DNA îl acuză, în acest dosar, pe fostul președinte al LPF, că în 2009 a cerut 3,5 milioane de euro mită, din care a primit 3,1 milioane de euro sub forma unor contracte de publicitate la salonul de nunți pe care-l deținea prin intermediul unei firme. În schimb, el ar fi facilitat, în 2008, câștigarea contractului pentru drepturi TV ale Ligii 1 de către RCS/RDS.

În aceeași cauză, este acuzat pentru dare de mită și spălare de bani și Ioan Bendei, la data faptelor având funcția de administrator al unei companii de televiziune prin cablu. Oprea Alexandru, la data faptei directorul general și președintele consiliului de administrație al aceleiași companii de televiziune prin cablu, este acuzat de complicitate la dare de mită, iar Mihai Dinei, coordonatorul activității juridice a aceleiași companii de televiziune prin cablu, este anchetat pentru complicitate la dare de mită și la spălare de bani. Florin Bogdan Bădiță, administratorul unei firme care ar fi fost controlată de Dragomir, este acuzat de complicitate la luare de mită și spălare de bani.

„În perioada aprilie 2009 – mai 2011, inculpatul Dumitru Dragomir, în calitate de președinte al Ligii Profesioniste de Fotbal (L.P.F.), a pretins suma de 3,5 milioane de euro (din care a primit 3,1 milioane de euro), de la suspectul Bendei Ioan, administrator al unei companii de televiziune prin cablu, în scopul atât de a îndeplini cât și de a nu îndeplini acte privitoare la îndatoririle sale de serviciu precum și de a îndeplini acte contrare acestora. Banii respectivi, au fost pretinși și primiți de inculpatul Dumitru Dragomir în contextul executării, în perioada respectivă, a unui contract de cesiune a drepturilor de televizare a meciurilor de fotbal din LIGA 1, încheiat la data de 08.04.2008 între L.P.F. și consorțiul constituit din două societăți comerciale, printre care și societatea administrată de suspectul Bendei Ioan”, anunța atunci DNA.

Banii ar fi fost disimulați ulterior sub forma unor plăți făcute în cadrul unui contract de asociere în participațiune încheiat între o firmă care ar fi fost controlată de Dumitru Dragomir și compania de televiziune prin cablu. În anul 2008, la nivelul Ligii Profesioniste de Fotbal s-a organizat o licitație având ca obiect cesiunea drepturilor de televizare a meciurilor de fotbal din cadrul competiției Liga I „PARTENER”, în sezoanele competiționale 2008-2009, 2009-2010 și 2010-2011, licitația fiind câștigată de firmele reprezentate de Ioan Bendei, prețul de adjudecare fiind de 101.150.000 euro (plus TVA). Ulterior, în anul 2009, în contextul crizei economice, firmele câștgătoare ar fi solicitat Ligii acordarea unor condiții contractuale mai avantajoase, spun procurorii.

„În aceste împrejurări, inculpatul Dumitru Dragomir, urmărindu-și interesul personal, întrevăzut din iminenta neîndeplinire a obligațiilor contractuale ale consorțiului, a solicitat reprezentanților companiei de televiziune prin cablu să intre într-un parteneriat de afaceri cu o firmă pe care acesta o controla, mai spun procurorii. Prin urmare, pentru a-l determina pe inculpatul Dumitru Dragomir să susțină interesele companiei de televiziune prin cablu la nivelul L.P.F., în legătură cu executarea contractului de cesiune a drepturilor de televizare, la data de 15.08.2009, între societatea controlată de președintele L.P.F., reprezentată de suspectul Bădiță Florin-Bogdan și compania administrată de suspectul Bendei Ioan s-a încheiat un contract de asociere în participațiune. (…) Conținutul contractului a fost anume conceput de părți astfel încât să creeze aparența unei asocieri tipice și să mascheze cât mai bine voința lor reală internă, aceea de a da, respectiv de a lua mită”, a mai transmis DNA.

În baza contractului, în perioada 2009-2011, firma de televiziune ar fi primit societății controlate de Dumitru Dragomir, în 27 de tranșe, suma de 3.100.000 euro (13.059.290 lei), mai spun procurorii.

„În perioada 2015-2016, părțile implicate în încheierea contractului de asociere în participațiune, au acționat pentru ,,spălarea” și ,,curățarea” sa de caracterul infracțional, în scopul disimulării originii ilicite a acestuia. Astfel, au fost încheiate mai multe contracte, părțile preocupându-se exclusiv să confere contractului de asociere în participațiune un caracter licit, în special în privința sumei de 3.100.000 euro, plătită în condițiile de mai sus. Aceste operațiuni, care s-au derulat până în anul 2016, au condus în final la cumpărarea de către compania de televiziune prin cablu a afacerii care a stat la baza contractului de asociere”, explică anchetatorii.

Citește și: EXCLUSIV Mitică Dragomir, reacţie savuroasă după ce a fost înşelat de vrăjitoare: „Am dat două milioane de euro, ca să aud acum că am fost păcălit de vrăjitoare. Mie doar nevastă-mea mi-a făcut farmece”