Mitul celor 2 litri de apă pe zi, spulberat! Câtă apă trebuie să bem de fapt pentru o sănătate de fier

Studiul japonez foarte riguros a evaluat aportul de apă a 5.604 de persoane cu vârsta cuprinsă între 8 zile şi 96 de ani din 23 de ţări.

04 ian. 2023, 07:47
Mitul celor 2 litri de apă pe zi, spulberat! Câtă apă trebuie să bem de fapt pentru o sănătate de fier
Mitul celor 2 litri de apă pe zi, spulberat!

2 litri de apă pe zi, cantitatea pe care experţii ne-au sfătuit să o bem, ar fi prea mult, afirmă un studiu publicat în revista autorizată Science, care ar face diferenţa pentru că este considerat cel mai riguros şi complet pe această temă: a evaluat aportul de apă a 5.604 persoane, pentru a ajunge la concluzia că o cantitate ideală ar varia de la 1,5 litri la 1,8 litri.

Sfaturi pentru detoxifierea organismului după Sărbători. Secretul nutriționiștilor care te va scăpa de kilogramele în plus

Cercetarea cuprinde 23 de ţări
Studiul japonez foarte riguros a evaluat aportul de apă a 5.604 de persoane cu vârsta cuprinsă între 8 zile şi 96 de ani din 23 de ţări. Particularitatea cercetării a fost modul în care oamenii de ştiinţă au reuşit să măsoare cât de repede este consumată apa: participanţii au băut apă cu deuteriu, un izotop stabil al hidrogenului inofensiv, a cărui rată de eliminare a fost calculată în detaliu. În acest fel, s-a determinat schimbul de apă al fiecărei persoane (câtă apă se consumă pe zi), ceea ce reflectă în mod direct care ar trebui să fie atunci necesarul de apă.

S-a văzut că mulţi oameni necesită doar 1,5 până la 1,8 litri pe zi şi că valorile depind de mulţi factori externi (de mediu) şi interni (fiziologici). Cele mai mari valori observate au fost cele ale bărbaţilor cu vârste cuprinse între 20 şi 35 de ani, cu o medie de 4,2 litri pe zi. Femeile între 20 şi 40 de ani aveau o medie de 3,3 litri pe zi, care a scăzut la 2,5 litri până la vârsta de 90 de ani.

În condiţii similare, bărbaţii consumă cu aproximativ jumătate de litru mai mult în fiecare zi decât femeile. Consumul scade odată cu vârsta, creşte la cei care trăiesc în zone calde, umede şi la altitudini mari. Sportivii şi femeile însărcinate consumă mai mult. Nou-născuţii au cea mai mare rată de rotaţie: înlocuiesc 28% din rezervorul de apă în fiecare zi.

Apa din alimente
Motivul principal este următorul: necesarul nostru zilnic de apă este satisfăcut şi de alimente, precum şi de apa în sine, aşa că dacă urmaţi deja o dietă sănătoasă şi echilibrată, în primul rând bogată în legume şi fructe, nu trebuie să bei doi litri.

7 alimente pentru hidratarea organismului. Alegerile ideale de hrană pentru aceste zilele calde
„Dacă mănânci doar pâine, slănină şi ouă, nu vei obţine multă apă din alimente, dar dacă mănânci carne, legume, peşte, paste şi orez poţi obţine aproximativ 50% din nevoile tale”, a spus Yosuke Yamada, de la Institutul National de inovare biomedicală, de sănătate şi nutriţie din Japonia şi unul dintre primii autori ai articolului.

Comentând rezultatele cercetării cu The Guardian, profesorul japonez a subliniat de mai multe ori că „actuala recomandare nu este deloc susţinută ştiinţific”.