Mitul fumatului de narghilea, considerat „mai sănătos”, demontat de un medic din Iași: „În plămâni pătrunde aceeași cantitate de fum ca de la o sută de țigări”

În rândul tinerilor s-a răspândit ideea conform căreia fumatul de narghilea este „mai sănătos” decât fumatul de țigări. Acest mit a fost demontat de un medic pneumolog din Iași, care susține că fumul de narghilea este chiar mai periculos pentru organism.

02 ian. 2024, 16:54
Mitul fumatului de narghilea, considerat „mai sănătos”, demontat de un medic din Iași: „În plămâni pătrunde aceeași cantitate de fum ca de la o sută de țigări”
Mitul fumatului de narghilea, considerat „mai sănătos”, demontat de un medic din Iași: „În plămâni pătrunde aceeași cantitate de fum ca de la o sută de țigări”

Mitul fumatului „mai sănătos” cu ajutorul narghilelei, un fenomen tot mai răspândit în rândul tinerilor, a fost spulberat de un medic din Iași care lansează o ipoteză șocantă. Potrivit acestuia, fumul de narghilea este chiar mai nociv pentru sănătate.

Citește și: Piața neagră a țigaretelor a scăzut în mai 2023 cu 0,8 p.p. până la 8,2% din totalul consumului – studiu Novel

Mitul fumatului de narghilea, considerat „mai sănătos”, demontat

Narghileaua, instrument oriental de fumat, implică consumul unui amestec de tutun cu arome, iar statisticile indică, un procent îngrijorător de consumatori: peste 60% dintre tineri nu conștientizează pericolele asociate acestui obicei. Contrar credinței populare că narghileaua este mai puțin nocivă decât țigările, experții avertizează că în interiorul acestui dispozitiv au fost identificate peste 70 de substanțe chimice toxice pentru organism, cu potențial de cauzare a unor forme de cancer.

Fenomenul devine mai frecvent mai ales în perioadele festive, când localurile sunt pline de tineri ce preferă să fumeze din narghilea în grup, însă puțini știu că acest obicei este la fel de nociv ca și cum ai fuma 5 pachete de țigări în doar 20 de minute. Un medic ieșean demontează mitul că narghileaua ar fi o opțiune mai sănătoasă, avertizând că 20 de minute de fumat din acest dispozitiv echivalează cu fumatul a 100 de țigări, contrazicând astfel ideea că ar fi o alternativă mai inofensivă.

„În timpul unei sesiuni de narghilea (sesiunea poate dura între 20 și aproximativ 45 de minute – n.r.) pătrunde în plămâni aceeași cantitate de fum care provine de la o sută de țigări. Peste 70 de substanțe toxice au fost identificate în fumul de narghilea, inclusiv monoxid de carbon, arseniul, cadmiul, nichelul, formaldehidă, acetaldehidă, poloniul și gudronul. Fumatul din narghilea este cel puțin la fel de nociv ca țigările și cu siguranță nu reprezintă o alternativă sigură pentru fumat. S-a demonstrat că o sesiune de fumat de narghilea provoacă modificări majore în organism”, subliniază prof. dr. Traian Mihăescu, potrivit BZI.

Avertismentul medicului vine în contextul în care este nevoie de o conștientizare mai amplă asupra riscurilor pentru sănătate asociate acestei practici, care, contrar percepției greșite, poate avea consecințe serioase asupra sistemului respirator și poate contribui la dezvoltarea unor afecțiuni grave, inclusiv a cancerului pulmonar.

„Atunci când se compară cu fumatul de țigări, narghileaua este mai toxică și mai nocivă pentru sănătate. De asemenea, fumatul de narghilea are efecte similare cu cele ale fumatului de țigări, cum ar fi dependența, pentru că fumul de narghilea conține nicotină, care are potențial adictiv. Probleme cardio-vasculare, fumătorii sunt expuși la afecțiuni cardiace, circulatorii și respiratorii”, adaugă medicul primar pneumolog.

Citește și: Se scumpesc din nou țigările! Cu cât vom plăti mai mult pentru acest viciu