Se scumpesc din nou țigările! Cu cât vom plăti mai mult pentru acest viciu

Țigările se scumpesc din nou, ca urmare a creșterii accizelor la produsele din tutun. Această mădificare de preț va intra în vigoare de la 1 ianuarie 2024.

30 dec. 2023, 18:21
Se scumpesc din nou țigările! Cu cât vom plăti mai mult pentru acest viciu
Se scumpesc din nou țigările! Cu cât vom plăti mai mult pentru acest viciu

Țigările se scumpesc din nou! De la 1 ianuarie cresc accizele la țigarete și, deci, și prețurile. Potrivit Ministerului Finanțelor, accizele vor fi, de la 1 ianuarie 2024, 673 de lei pentru 1.000 de țigarete, în creșere de la nivelul de 626 de lei pentru 1.000 de țigarete, nivel care este în vigoare acum și care a fost stabilit în aprilie 2023.

Citește și: Horia Constantinescu, șeful ANPC, a achiziționat camere spion pentru a-i prinde pe comercianții care vând țigări și alcool minorilor: ”Fiți atenți! Copiii pot avea lucruri trăsnite asupra lor”

Se scumpesc din nou țigările

Companiile producătoare de țigarete din România au refuzat să comenteze despre noul nivel al accizelor și să spună cu cât se vor scumpi, dar surse din piață au transmis pentru economica.net că prețul unui pachet de țigări obișnuite va crește cu un leu, după majorarea accizelor.

Țigările s-au scumpit oricum destul de mult în România. Jorge Araya, Director al Ariei Europa de Sud – Est în cadrul BAT spunea în vară că accizele și prețurile țigaretelor din România sunt cele mai mari din Uniunea Europeană raportate la puterea de cumpărare, și că, în toate țările învecinate României, țigările pot fi cumpărate la aproximativ jumătate din preț, contrabanda fiind foarte profitabilă.

De altfel, conform unui studiu realizat de compania de cercetare Novel, media anuală a contrabandei cu ţigarete a crescut în acest an, în România, cu peste un punct procentual, până la 8,2% din totalul consumului, comparativ cu 7,1% în 2022.

În ceea ce îi privește pe fumători, nu doar prețul majorat al țigaretelor ar trebui să îi îngrijoreze. Un proiect de lege adoptat în Senat la începutul lunii decembrie prevede amenzi drastice. Persoanele fizice care fumează în toate spaţiile publice închise, spaţiile închise de la locul de muncă, mijloacele de transport în comun, locurile de joacă pentru copii, cu excepţia spaţiilor în care sunt cazate persoanele private de libertate, riscă amenzi de la 100 de lei la 500 de lei.

Aceleaşi amenzi sunt prevăzute şi în cazul elevilor care fumează în şcoală sau în cazul produselor din tutun care se comercializează prin intermediul serviciilor de curierat şi care trebuie să aibă tipărit pe colet, „în mod cât mai lizibil, mesajul – Atenţie! Acest pachet conţine produse din tutun şi/sau produse care conţin nicotină”.

Citește și: Analiza obligatorie pentru toţi cei care fumează un pachet de ţigări pe zi