Mitul mâncării sănătoase din vremea comunismului, demontat. Cât de toxice erau alimentele, de fapt

Administratorii proiectului "Cineclic", care își propune digitalizarea patrimoniului cultural românesc din anii comunismului, au realizat un colaj fotografic intitulat "Protecția muncii la lucrările cu pesticide".

20 ian. 2024, 08:57
Mitul mâncării sănătoase din vremea comunismului, demontat. Cât de toxice erau alimentele, de fapt

Imaginile, selectate din arhiva video și foto de propagandă a regimului comunist, surprind o listă lungă de substanțe extrem de toxice folosite din belșug la stropirea culturilor agricole.

Teoriile conspiraționiste alternative devenite populare în ultimii ani afirmă, fără niciun temei, că „odinioară” s-ar fi mâncat sănătos în România și că alimentele „contemporane” sunt otrăvite.

“Pe vremuri mâncarea era curată, n-avea E-uri, culturile nu erau tratate cu substanțe toxice!”, scriu ironic și administratorii paginii Cineclic în introducerea postării.

„Multe din chimicale de terminau in sufixul “TOX”. Oare de ce?”, se întreabă retoric un comentator, care primește răspunsul “”Tox” era prescurtarea de la natural 100%”.

Citește și: Fenomenul bizar care dă lumea peste cap. A început inversarea polilor magnetici ai Pământului

Studiile istorice arată că, în deceniile care au urmat celui de-Al Doilea Război Mondial, tehnologiile de conservare a alimentelor erau la începuturi, substanțele chimice toxice fiind folosite fără nicio limitare, în lipsa unor studii concludente, potrivit Ziare.com.

„Dădeau cu DTT din avion, atât de mult se punea”, remarcă cineva la comentarii, referindu-se la stropirea culturilor agricole în timpul regimului comunist, împotriva dăunătorilor.

DTT (Dichlorodiphenyltrichloroethane) este un insecticid folosit în urmă cu câteva decenii în agricultură. Studiile inițiale au arătat că este atât de toxic încă Statele Unite l-au interzis în totalitate în 1972. Regimul comunist din România l-a scos din uz oficial în anul 1980.

Citește și: Cele mai bune 14 alimente pentru o inimă sănătoasă