MITURI despre cancerul la sân pe care ar trebui să le ignori

Cancerul la san este o boala foarte grava care, in Romania, face anual peste 3.000 de victime. Desi se fac studii peste studii, cancerul la san este inca o boala misterioasa, neinteleasa, ceea ce da nastere la aparitia unor zvonuri, mituri sau controverse care nu prea au legatura cu realitatea. Vezi mai jos cateva mituri despre cancer pe care ar trebui sa le ignori.

RomaniaTV.net
07 ian. 2013, 06:13
MITURI despre cancerul la sân pe care ar trebui să le ignori

Cancerul la san este genetic

Chiar si in cazul familiilor in care au existat cazuri de cancer la san, boala nu a fost declansata de o mutatie genetica. Potrivit reprezentantilor Societatii Americane de lupta impotriva Cancerului, aceasta boala apare ca urmare a unui cumuli de factori: stil de viata nesanatos pe fondul unor predispozitii genetice.

Femeile cu sani mici au risc scazut de a face cancer la san

In realitatea, cupa sutienului nu prea are importanta. Cancerul se dezvolta in celulele din canalele mamare (partea care produce laptele si il transporta catre mameloane), iar acele canale exista atat in sanii mari, cat si in sanii mici. Ceea ce da marimea sanilor sunt stratul de grasime si de tesut, iar cercetatorii au descoperit ca aceste tesuturi sunt mai putin afectate de celulele canceroase decat cele din canalele mamare.

Cancerul la san apare sub forma de noduli

Aproximativ 10% dintre persoanele diagosticate cu cancer la san n-au noduli, dureri sau alte simptome.  Chiar si nodulii, aproximativ 80-85% sunt benigni. Iata cand este cazul sa te ingrijorezi:

  • modificarea formei sau aspectului sanilor
  • un nodul sau o umflatura apare in apropierea sanului sau in zona axilei
  • dureri in zona sanilor si sensibilitate excesiva a sfarcurilor
  • sfarcurile se adancesc in interiorul sanului
  • apar gauri in tesutul mamar
  • sanii sunt fierbinti la atingere
  • pielea sanului sau aureolei este rosie, umflata, are aspect solzos sau de coaja de portocala.
  • apar scurgeri de lichid din sfarcuri.

Deodorantele si antiperspirantele cauzeaza cancer la san

Pana nu demult circula zvonul ca toxinele din deodorante si antiperspirante pot duce la aparitia nodulilor la san. In anul 2002, insa, a fost realizat un studiu exact pe aceasta tema la Centrul de Cercetari in domeniul Cancerului din Steattle. Potrivit specialistilor, nu s-a gasit nicio legatura directa intre spray-uri si cancerul al san. In 2004 s-au descoperit urme de parabeni in unele tesuturi afectate de tumori canceroase studiate, insa nu s-au putut face generalizari.

Daca porti sutien faci cancer la san

Acest mit s-a dezvoltat dupa aparitia cartii “Dressed to Kill” (in traducere libera “Cum te omoara hainele”), potrivit careia sutienele ingreuneaza circulatia fluidelor prin sani, ceea ce ar duce la aparitia cancerului. Aceasta afirmatie are la baza un sondaj de opinie si nu are dovezi stiintifice. Cercetorii, insa, sunt de parere ca persoanele care nu poarta sutien sunt mai putin predispuse la a dezvolta cancer datorita faptului ca sunt, in general mai slabe. Predispozitia spre obezitate este unul dintre factorii care contribuie la aparitia cancerului la san.

Citeşte mai departe pe sfatulparintilor.ro