Mituri istorice spulberate. Top 10 oameni care au descoperit America înaintea lui Cristofor Columb

În urmă cu câteva zile s-a celebrat împlinirea a 522 de ani de la descoperirea Americii, de către navigatorul portughez Cristofor Columb. Noaptea de 11 spre 12 octombrie 1492 a rămas în istorie, ca fiind cea în care s-au deschis porţile către noi orizonturi, marcând totodată un nou impuls global şi încheierea Evului Mediu. Momentul ales şi recunoscut este însă mai mult unul simbolic, fiindcă şi alţii înaintea lui Columb au pus piciorul pe pământurile din Lumea Nouă.
Daniel Spătaru
18 oct. 2014, 07:43
Mituri istorice spulberate. Top 10 oameni care au descoperit America înaintea lui Cristofor Columb

Vikingii – aproximativ în jurul anului 1000

Leif Eriksson a debarcat în Newfoundland şi a întemeiat o aşezare pe care a botezat-o Vinland. Regiunea era bogată în viță sălbatică și somon, iar climatul era temperat, cu puțin îngheț iarna și iarbă verde tot anul. În 1960 aşezarea întemeiată de Leif a fost identificată cu situl viking de la L’Anse aux Meadows, din extremitatea nordică a insulei Newfoundland din Newfoundland și Labrador, Canada.

Citeşte şi Danemarca: S-a descoperit o FORTĂREAŢĂ VIKINGĂ circulară

Paleoamericanii – aproximativ 14.000 ani î.Ch.

Reprezintă primele populaţii umane care au locuit în America, în timpul şi după ultimele episoade glaciare ale Pleistocenului recent. Se pare că au ajuns aici din Asia, pe jos, înainte ca apele să acopere Strâmtoarea Bering.

Aborigenii australieni – aproximativ 40.000 î.Ch.

Vestigii găsite în partea de sud a continentului ridică ipoteza că populaţii curajoase din Oceania ar fi ajuns în Lumea Nouă în urmă cu câteva zeci de mii de ani. În cazul în care ipoteza este adevărată înseamnă că aborigenii au ajuns aici traversând Oceanul, fapt uimitor pentru vremea respectivă.

Chinezii – anul 1421

Chinezii au şi ei un Cristofor Columb al lor, care se numeşte Zheng He. Acest navigator celebru în Asia se pare că s-a rătăcit într-o expediţie, pe drumul către Africa şi a ajuns pe ţărmul de vest al Americii. Ipoteza este susţinută cu tărie de către ofiţerul britanic Gavin Menzies şi a expus-o într-o lucrare publicată în 2002, la 510 ani de la descoperirea oficială a Americii, de către Columb.

Fraţii Zeno – anul 1388

Navigatorul veneţian Niccola Zeno, împreună cu scoţianul Henry Sinclair au avut ideea de a întocmi o hartă a Groenlandei, întrebându-se apoi ce se află mai departe, în vest. După moartea lui Niccola, fratele său, Antonio, a recuperat planurile întocmite de Niccola şi i le-a trimis lui Sinclair, pe hartă fiind reprezentate şi provinciile Newfoundland şi Labrador. S-ar părea că fraţii Zeno au intrat în legătură cu indienii Micmac, din aceste zone, existând mărturii în acest sens într-o carte publicată mul mai târziu, în anul 1558, la Veneţia.

Templierii – începutul sec. al XIV-lea

Vineri, 13 octombrie 1307, regele Filip al IV-lea al Franţei a arestat majoritatea membrilor Ordinului Templierilor, inclusiv pe Marele Maestru Jacques de Molay, și, după ce le-a obținut mărturisirile prin tortură, i-a ars pe rug. Cei care au scăpat opresiunii au fugit pe mare, din portul La Rochelle, spre teritorii care nu erau sub incidenţa papală, precum Scoţia excomunicată. Un secol mai târziu regăsim aici o capelă încărcată cu desene ale simbolurilor templierilor, dar şi desene în care apar catuşi şi ştiuleţi de porumb, care la vremea respectivă se găseau doar în America.

Regele din Mali – sec. XII-XIII

Aboubakar al II-lea, conducătorul din Mali, era presat de întrebarea „care sunt limitele Oceanului?”, astfel că a pornit să navigheze spre vest, peste Atlantic. El l-a lăsat la conducerea ţării pe fiul său şi nu s-a mai întors niciodată în propriul regat. Se spune despre el că ar fi atins totuşi ţărmurile Americii.

Irlandezii – aproximativ anul 530

Brendan de Conflert a fost unul dintre sfinții călugări irlandezi timpurii. Este cunoscut în special pentru legendara sa căutare a „Insulei Fericiților”, cunoscută de asemenea sub numele de Insula Sfântului Brendan (legenda a ajuns până la a-l credita pe Brendan cu prima călătorie a unui european în America). În 1976, un navigator a refăcut călătoria lui Brendan de Conflert, ajungând la concluzia că acesta a atins coastele Canadei acum aproape 1.500 de ani.

Fenicienii

Două indicii ar trebui să stea mărturie a faptului că fenicienii au trecut pe aici în urmă cu câteva mii de ani: conturul unui chip bărbos pe o stâncă aflată la Pedra da Gavea, de lângă Rio de Janeiro şi inscripţia mistică „LAABHTEJBARRIZDABNAISINEOFRUZT”. Aceasta se citeşte invers „TZUR FOENISIAN BADZIR RAB JETHBAAL”, iar traducerea din feniciană ar fi „Badezir, fenician din Tyr, fiul cel mare al lui JethBaal”. Faptele s-ar fi petrecut în jurul anului 850 î.Ch.

Francezii

Carol al V-lea, primul rege al Franţei care şi-a stabilit reşedinţa la Palatul Louvre, este recunoscut ca fiind monarhul care a fondat prima bibliotecă regală, precursoarea Bibliotecii Naţionale a Franţei. Conform studiilor, materialul folosit la construcţia bibliotecii a fost lemn roşu, adus din Brazilia, astfel că dacă teoriile sunt corecte francezii ar fi ajuns acolo un un secol înaintea lui Cristofor Columb.

DailyBusiness
Lovitură de proporții în Europa! Pașapoartele care dispar definitiv. UE le-a declarat ilegale
Spynews
Lele, spulberat de Poliție / Dovada că artistul a ascuns adevărul în scandalul cu Andra Voloș
Bzi.ro
Avertismentul nutriționiștilor privind pufuleții din dieta Mihaelei Rădulescu! „Evitați cât puteți pufuleții cu arome!“
Fanatik.ro
Animalul care merge la export. Carnea lui ajunge într-o țară unde aproape că nu se consumă deloc
Capital.ro
Datorie la ANAF dacă ai acești bani în bancă. Se trimite declarație și suma de plată până la 26 mai
Playtech.ro
Meteorologii EaseWeather anunță o vară neobișnuită. Canicula vine mai devreme vara aceasta. Ce temperaturi vor fi în iunie și iulie
DailyBusiness
Peste 223.000 de români ar vrea să muncească, dar sunt blocați!
Adevarul
Codurile secrete de pe TikTok ale principalilor candidați la prezidențiale. Cum sunt manipulați algoritmii prezidențiabililor
wowbiz.ro
Vestea care a șocat internetul! Vedeta a fost găsită moartă înainte de ziua ei. Ce s-a întâmplat cu ea?
Spynews
Cătălin Moroșanu, mesaj de susținere pentru Mihai Leu. Fostul campion e internat la Spitalul Fundeni, după ce a fost operat / FOTO
Spynews
Cât costă o porție de mici cu muștar și pâine de 1 Mai, în funcție de locul unde îi mănânci. Prețurile variază de la piață la restaurant
Evz.ro
Drum drept spre pace. Ucraina și SUA au semnat acordul pe minerale
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
Gimnasta a făcut avere din alte activități: „Bărbații mi-au cerut apa în care m-am spălat”
kanald.ro
Destin frânt pe calea ferată! Doi soți din Timiș au murit după ce mașina li s-a oprit pe șine
Cancan.ro
Vești de ULTIMA ORĂ despre Mihai Leu, din spital. A fost detubat și...
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Permisul auto care NU se mai poate schimba. Legea din România o interzice, degeaba depui cerere
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
De ce a pozat Corina Ungureanu într-o revistă pentru bărbați
stirilekanald.ro
A fost ucis de fostul cumnat, pe care l-a ajutat să-și repare casa. Cuprins de aburii alcoolului, agresorul l-a înjunghiat fără milă: „Era în casă jos, plin de sânge”
Importanța mentoratului în lansarea unei cariere cât mai devreme posibil
MediaFlux
Atenție, șoferi! Camerele inteligente din trafic sunt capabile să detecteze dacă vorbești la telefon. Amenda vine direct acasă
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Ministerul Educației retrage sute de diplome ale elevilor olimpici