Mituri legate de somn spulberate de specialiști. Câte ore ar trebui, de fapt, să dormim pe noapte

Toată lumea își dă cu părerea despre ce înseamnă să ai un somn odihnitor, ce să nu mănânci înainte de culcare, care sunt orele potrivite de somn sau alte trucuri mai mult sau mai puțin adevărate.

10 feb. 2022, 15:13
Mituri legate de somn spulberate de specialiști. Câte ore ar trebui, de fapt, să dormim pe noapte

James Wilson, expert în somnologie și co-fondator al Beingwell, a explicat care sunt regulile reale care favorizează un somn odihnitor și care sunt mituri. El încurajează, în primul rând, pe oricine să-și descopere propriile nevoi de somn.

8 ore de somn pe noapte – mit sau adevăr?

James Wilson a început prin a spune că acea regulă referitoare la cele „opt ore de somn pe noapte” este cât se poate de adevărată. Și, totuși, nu funcționează pentru orice persoană. Opt ore de somn pe noapte ar fi ideal să dormim, e adevărat, dar „nu toată lumea are nevoie de opt ore de somn. Contează mai mult calitatea somnului decât numărul orelor”, explică James.

Cel mai bun indicator că ai dormit destule ore ești chiar tu. Ar trebui să-ți dai seama dacă te simți obosit sau nu.

Ajută dormitul în timpul zilei?

De multe ori, atunci când nu au dormit suficient pe timpul nopții, oamenii aleg să tragă un pui de somn de o oră – două și pe timpul zilei. James recunoaște că „somnul rapid din timpul zilei rezolvă somnul prost pe care l-ai avut noaptea sau insomnia”. Totuși, acel somn din timpul zilei s-ar putea să-l amâne pe cel din timpul nopții din nou și vei continua să ai probleme de somn. „Mulți cred că somnul din timpul zilei funcționează, dar de multe ori înrăutățește lucrurile”.

Ar trebui să ne culcăm mai devreme decât în mod obișnuit?

Sfatul de somn care e cel mai dăunător este „încearcă să te culci mai devreme pentru a dormi mai bine”. Cu siguranță ați auzit și voi pe cineva care v-a spus acest lucru măcar o dată.

„Pentru cei mai mulți oameni culcatul mult mai devreme decât sunt obișnuiți ar putea înrăutăți lucrurile. Ora zece este probabil puțin prea devreme pentru mulți oameni. Într-adevăr, orice timp petreci în pat și nu dormi este periculos pentru că te poate stresa mai mult. Cu cât suntem mai stresați, cu atât avem mai puține șanse să dormim”.

Expertul ne explică că nu e bine să ne obligăm să dormim când nu simțim nevoia. „Cei care dorm prost știu asta. Cu cât încercăm mai mult cu atât devine mai greu”.

Așadar, care e soluția? „Este mult mai bine să te ridici din pat, dacă nu îți este somn, și să faci ceva care chiar îți relaxează creierul, decât să stai în pat, cu ochii larg deschiși, să-ți faci griji că nu dormi”. Important e ca fiecare să se culce atunci când simte nevoia, atunci când i se face somn.