Mixarea vaccinurilor anti-covid ar putea asigura o protecţie mai bună

Potrivit specialiştilor, mixarea vaccinurilor anti-covid ar putea asigura o protecţie mai bună. Acest aspect urmează să fie demonstrat de un studiu făcut de Marea Britanie, la care participă 800 de voluntari.

05 feb. 2021, 09:35
Mixarea vaccinurilor anti-covid ar putea asigura o protecţie mai bună
Mixarea vaccinurilor anti-covid ar putea asigura o protecţie mai bună

Mixarea vaccinurilor anti-covid ar putea asigura o protecţie mai bună. Marea Britanie face un studiu în urma căruia se va demonstra dacă mixarea vaccinurilor anti-covid asigură o protecţie mai bună sau nu.

Mixarea vaccinurilor anti-covid ar putea asigura o protecţie mai bună

Aproximativ 800 de voluntari participă la studiul realizat de cercetătorii din Marea Britanie.

„În acest studiu, administrăm prima doză și rapelul din vaccinuri anti-Covid diferite, deci ar putea fi prima injecție cu Pfizer BioNTech, apoi rapelul cu AstraZeneca. Vrem să aflăm dacă răspunsul imun pe care îl generează această combinație este la fel de bun ca în cazul administrării unui singur fel de vaccin”, spune Dr Matthew Snape, cercetător șef în cadrul studiului, potrivit ştirileprotv.ro. 

Intervalul dintre dozele de vaccin diferite va fi variat, de la 4 până la 12 săptămâni, pentru a se vedea dacă astfel se poate îmbunătăţi rezultatul.

Citeşte şi Vaccinul AstraZeneca va fi administrat românilor sub 55 de ani. Rapelul, efectuat la OPT săptămâni

Cu toate acestea, există cercetări care sugerează că persoanele infectate cu SARS-COV-2 beneficiază de imunitate naturală şi s-ar putea să aibă nevoie de o singură doză de vaccin.

„Epicentrul cercetărilor asupra mutaţiilor pe care le are virusul Sars-Cov-2 este Institutul Sanger, din apropiere de Cambridge. Acolo ajung, zi de zi, zeci de dube cu recoltări de la testările făcute în tot Regatul Unit. Mostrele sunt stocate iniţial în depozite frigorifice de proporţii industriale”, a spus Nadhim Zahawi, ministrul britanic pentru vaccinare.

Un robot le alege pe cele pozitive şi le pune pe tăviţe separate, care sunt apoi sigilate. În alt laborator, sute de mostre sunt analizate.

Un computer performant se ocupă de secventierea genetică, un proces care poate dura şi 15 ore. Apoi, cercetătorii încep să răscolească în acest colos de date.

Citeşte şi Sârbii pot alege vaccinul anti-COVID cu care să se imunizeze. Câte seruri au la dispoziţie

„Căutam mutaţii care ar permite virusului fie să fie mai transmisibil, fie să provoace forme mai grave de boală, dar şi mutaţii despre care credem că ar putea afecta eficiența vaccinurilor”, spune Ewan Harrison, COVID-19 Genomics UK Consortium:

Astfel a fost obervată în urmă cu două luni răspândirea rapidă a tulpinii  B117, care avea să fie botezată varianta Kent sau varianta engleză.

Între timp au fost deja descoperite variante diferite mult mai contagioase, cum este tulpina braziliană şi cea din Africa de Sud.