Sârbii pot alege vaccinul anti-COVID cu care să se imunizeze. Câte seruri au la dispoziţie

Sârbii au la dispoziţie trei vaccinuri împotriva noului coronavirus, spre deosebire de cetăţenii altor ţări din Europa care sunt preocupaţi mai degrabă de momentul în care vor reuşi să se imunizeze împotriva COVID-19.

03 feb. 2021, 23:50
Sârbii pot alege vaccinul anti-COVID cu care să se imunizeze. Câte seruri au la dispoziţie

Sârbii pot alege vaccinul anti-COVID cu care să se imunizeze. În urma contractelor încheiate de Guvernul de la Belgrad, ei au posibilitatea să aleagă între vaccinul produs de Pfizer şi BioNtech vaccinul rusesc Sputnik şi cel chinez Sinopharm.

De asemenea, pot primi orice vaccin este disponibil într-o anumită zi dacă vor să fie imunizaţi mai repede, transmite agenţia Reuters, citată de Agerpres.

De altfel, preşedintele sârb Aleksandar Vucic a anunţat miercuri că i-a solicitat omologului său chinez, Xi Jinping, suplimentarea livrărilor de vaccin anti-COVID, în condiţiile în care Guvernul de la Belgrad a comandat deja un milion de doze din vaccinul Sinopharm.

Într-o altă declaraţie, preşedinţia sârbă a anunţat că i-a cerut preşedintelui rus Vladimir Putin mai multe doze de vaccin Sputnik. Mai mult, Guvernul sârb vrea să construiască în Serbia o fabrică pentru producţia acestui vaccin.

În prezent, Serbia are a doua cea mai mare rată de vaccinare anti-COVID-19 în Europa, după Marea Britanie.

Citeşte şi: Vaccinul rusesc Sputnik V bate la poarta UE. Ministrul Sănătăţii de la Berlin spune că dozele ar putea fi produse în Germania

În plus, Europa ar putea oferi capacitate de producţie pentru vaccinul rus Sputnik V împotriva noului coronavirus. Declaraţia aparţine ministrului german al Sănătăţii, Jens Spahn.

Anunţul oficialului german a fost făcut de ministrul german al Sănătăţii, Jens Spahn, în timpul unei conferinţe online organizate de publicaţiile Tagesspiegel, Zeit, Handelsblatt şi Wirtschaftswoche.

„Am putea oferi sprijin pentru producerea unui vaccin care nu este încă sau chiar deloc aprobat în Europa”, a anunţat ministrul german al Sănătăţii, conform News.ro.

Citeşte şi: Valeriu Gheorghiță: Vaccinul de la AstraZeneca va avea, foarte probabil, indicația pe grupă de vârstă între 18 și 55 de ani

Tot astăzi, laboratorul farmaceutic britanic GSK și concurentul său CureVac au anunțat că se aliază pentru a dezvolta un vaccin pe bază de ARN mesager împotriva noilor tulpine COVID.

GSK a anunțat într-un comunicat că va ajuta, într-o primă etapă, la producție unui prim vaccin, creat deja de către CureVac, care se află, în prezent, în faza a treia a testelor clinice. Vaccinul ar urma să fie gata în 2022, în funcție de unda verde a autorităților sanitare.

Doi aliați farmaceutici s-au aliat pentru a crea un nou vaccin COVID. Acordul prevede ca GSK să plătească 150 de milioane start-up-ului german, ceea ce va permite grupului britanic să deţină drepturile noului vaccin în toate ţările, mai puţin în Germania, Austria şi Elveţia.

Citeşte şi: Doi aliați farmaceutici s-au aliat pentru a crea un nou vaccin COVID împotriva noilor tulpini