Moartea absurdă a lui Gheorghe Leonida, românul care a sculptat chipul lui Iisus în statuia din Rio de Janeiro

Statuia lui Iisus din Rio de Janeiro este unul dintre cele mai cunoscute simboluri ale creștinătății, iar la crearea sa a contribuit și sculptorul Gheorghe Leonida, unul dintre cei mai reputați români în domeniul său.

13 oct. 2023, 11:53
Moartea absurdă a lui Gheorghe Leonida, românul care a sculptat chipul lui Iisus în statuia din Rio de Janeiro

Sculptorul român Gheorghe Leonida, provenit dintr-o familie de boieri din Galați și absolvent al Conservatorului de Artă din București, a realizat chipul statuii lui Iisus din Rio de Janeiro, dar din păcate a avut parte de o moarte absurdă, ce putea fi evitată.

„Familia Leonida avea o casă foarte frumoasă, pe strada Salcâmilor numărul 9. Una dintre surorile sale l-a rugat pe Gheorghe Leonida să culeagă flori de tei. Era un tei mare, superb, la intrarea în curte. El a avut o premoniţie, a plecat cu inima îndoită. Îi era puţin frică, dar după aceea a râs singur de el şi s-a suit, totuşi, în copac. O creangă a cedat şi a căzut de la înălţime. A mai trăit două-trei zile, după care s-a stins“, a povestit scriitorul Mihai Cantuniari, în urmă cu câțiva ani pentru Adevărul.

Leonida a fost un nume important în istoria artei româneşti şi internaţionale, şi nu doar în cea a tehnicii şi a ingineriei. Despre stilul artistic al sculptorului, criticul de artă Pavel Şuşară apreciază că se încadrează în zona impresionismului, fiind puternic influenţat de tehnicile folosite de francezul Auguste Rodin.

Citește și: Anamaria Prodan, după ce a apărut pe Burj Khalifa, a spus tot despre divorţul de Laurenţiu Reghecampf: „Dumnezeu a luat de lângă mine tot ce e rău!”

Gheorghe Leonida s-a născut în 1893, la Galaţi, într-o familie „reprezentativă pentru burghezia română, în cel mai bun sens al cuvântului“. Leonida a studiat la Conservatorul de Artă de la Bucureşti, secţia sculptură, continuându-şi pregătirea, între anii 1922-1925, la Roma. În 1925, Leonida s-a mutat la Paris, moment în care a primit oferta de a sculpta chipul lui Iisus de la Rio.

Monumentul Cristo Redentor, Cristos Mântuitorul, din Brazilia, de pe muntele Corcovado, a fost planificat să fie ridicat cu ocazia aniversării a 100 de ani de la declararea independenței Braziliei. Schițele proiectului au fost întocmite de inginerul Heitor Silva Costa. Monumentul de mari dimesiuni este opera sculptorului francez Paul Landowski.

Din motive financiare, numai după zece ani a început construcția lui. Însă, cu sprijinul Franței și Vaticanului, autoritățile braziliene au reușit realizarea proiectului și sfințirea statuii la data de 12 octombrie 1931.

Monumentul, reprezentativ pentru Art Deco, are o înălțime de 30 metri, lățimea la nivelul brațelor 28 metri și o greutate de 635 tone. În soclu se află o capelă unde pot intra 150 de persoane. Materialul de construcție este compus din beton armat, acoperit cu un strat de mozaic. Monumentul este folosit de biserica catolică la diferite aniversări ca loc de pelerinaj.

Devenind celebru în Franța ca portretist, sculptorul român Gheorghe Leonida a fost inclus de către Paul Landowski în echipa care a început să lucreze la statuia gigantică de la Rio de Janeiro în 1922. El a fost însărcinat să realizeze capul statuii Mântuitorului.

Citește și: De ce scrie pe ruletă lungimea ei? Ce înseamnă 74 milimetri, ai folosit-o greşit toată viaţa!