Adrian Streinu Cercel susţine că jumătate din capacitatea de testare din România nu a fost folosită. „Nu a fost cerută”

Adrian Streinu-Cercel, managerul Institutului de Boli Infecțioase "Matei Balș", a dezvăluit la România TV că jumătate din capacitatea de testare pentru noul coronavirus nu a fost folosită în România pe motiv că nu a fost cerută. De asemenea, proiectul de testare în masă a populaţiei pentru COVID-19 pe care l-a propus nu a fost aprobat până în prezent, cu toate că Austria a realizat un astfel de studiu şi are deja date concludente.

RomaniaTV.net
13 apr. 2020, 18:55
Adrian Streinu Cercel susţine că jumătate din capacitatea de testare din România nu a fost folosită. „Nu a fost cerută”

„La nivelul zilei de astăzi, numărul de teste care s-au făcut este la jumătate din capacitatea de testare din România din două considerente. Un considerent este că aceste teste sunt cerute doar de medici, respectiv de cei de la Direcţia de Sănătate Publică, şi nu există un program de testare susţinut pe populaţie.

Noi am cerut împreună cu colegii de la Institutul de Sănătate Publică să facem un program la nivelul României de testare pe criterii epidemiologice şi ştiinţifice care nu a fost aprobat nici până la ora actuală. L-a făcut însă Austria şi Austria vine cu date concludente şi noi aşteptăm să ni se aprobe un astfel de proiect”, a declarat profesorul Adrian Streinu Cercel, la România TV.

Managerul Institutului de Boli Infecțioase „Matei Balș” a explicat că „nu există niciun laborator din România care să aibă teste în aşteptare, adică să aştepte să le facă. Toate testele care au fost duse au fost efectuate”. 

„Astăzi, jumătate din capacitatea de testare din România nu a fost folosită. Nu a fost folosită pentru că nu a fost cerută. Nu există cerere, nu există recoltare. Nu există recoltare, nu există testare. Până nu schimbăm politica de testare la nivelul României nu se va schimba nimic. Vom avea capabilităţi de testare, fără să testăm”, a explicat medicul Adrian Streinu Cercel.

Giovanni Becali, despre viaţa sa în carantină. Abia asta înseamnă să fii mafiot!

Profesorul a explicat o decizie cu privire la testare la nivel naţional a populaţiei pentru noul coronavirus trebuie făcută de Ministerul Sănătăţii şi atrage atenţia că nu sunt consultaţi specialiştii din acest domeniu.

„Pandemia este condusă la nivelul Ministerul Afacerilor Interne şi nu Ministerul Sănătăţii, aşa cum ar fi normal să fie condusă. Deciziile se iau mult mai sus şi n-au treabă cu specialiştii”, a afirmat profesorul.

Dr. Adrian Streinu Cercel: „Trebuie un nou model social”

Managerul Institutului de Boli Infecțioase „Matei Balș” a amintit despre deciziile autorităţilor care au condus la creşterea numărului de cazuri de coronavirus.

„Am lăsat să intre avioanele în ţară fără număr, în special pe relaţia cu Italia. Nu a fost nicio zonă de carantină şi cazurile s-au extins. Credeţi să virusul ne aşteaptă pe noi să luăm decizii? 

Când am spus închideţi graniţele, politicienii au spus nu închidem graniţele că nu dă bine la Europa. Pe Europa nu o interesează ce avem noi în România. Acum avem consecinţele.

Trebuie un nou model social şi lumea ar trebui să înţeleagă că e vorba despre un nou model social. Şi politicienii trebuie să termine cu politica pe seama pandemiei. Pandemia este o infecţie. Nu are treaba cu politica”, a conchis medicul Adrian Streinu Cercel.

Încă 13 decese cauzate de COVID-19. România ajunge la 331 morţi