Modelul electric Dacia Spring a luat punctaj maxim la teste. Ce autonomie are maşina şi cât consumă

Au fost anunțate rezultatele la cea mai nouă sesiune de evaluare desfășurată în cadrul testelor de emisii Green NCAP, lansate în urmă cu trei ani și jumătate, în cadrul cărora sunt evaluate emisiile mașinilor atât în laboratoarele din opt țări europene, cât și în condiții reale pe șosea.

26 aug. 2022, 20:52
Modelul electric Dacia Spring a luat punctaj maxim la teste. Ce autonomie are maşina şi cât consumă

Mașinile care au fost testate de această dată au fost modelul electric românesc Dacia Spring și Toyota Aygo X, ambele lansate pe piață la începutul anului trecut.

Fiecare mașină testată primește un index de calitate a aerului, acordat atât pe baza unui test realizat pe șosea, dar și pe baza unor teste de laborator.

Aceste teste evaluează emisiile de hidrocarburi nearse, monoxid de carbon, oxid de azot și particule.

Testele realizate în laborator se fac la rece și la cald, precum și în modurile Eco, Sport și Highway.

Fiecare mașină testată mai primește și un index de eficiență energetică, acordat pe baza datelor referitoare la consum obținute în testele de laborator în condițiile enumerate anterior.

Citeşte şi: COD RUTIER 2022. Ce se întâmplă dacă maşina din spate îţi dă flash-uri. Greşeala care îţi aduce o amendă de 1000 de lei

În urma testelor, automobilul electric autohton Dacia Spring a obținut maximum de puncte, adică 5 stele verzi.

Pe baza testelor realizate pe șosea și în laborator, Spring a primit un index de calitate a aerului maxim, adică 10 din 10. Indexul de eficiență energetică, bazat pe datele de consum obținute în testele de laborator la rece și la cald, a fost de 9,8 din 10.

Indexul pentru gazele de eșapament a fost de asemenea maxim: 10 din 10, scrie Promotor.ro.

Consumul mediu măsurat a fost de 18,5 kWh/100 km, ceea ce se traduce printr-o autonomie de 180 de kilometri. În testul de autostradă, consumul a fost de 23 kWh/100 km, ceea ce înseamnă că autonomia a fost de 140 de kilometri, în condițiile unei temperaturi de 23°C.

Raportul vorbește despre o mașină ecologică ideală, mai ales pentru cei care caută o variantă de mobilitate urbană individuală funcțională, curată, eficientă și accesibilă.

Spring nu se remarcă doar prin nivelul zero al emisiilor, ci și printr-un consum redus de energie.

Modelul Toyota Aygo X a primit 3,5 stele verzi. Mini crossover-ul japonez a fost punctat cu 6,2/10 la indexul de calitate a aerului maxim, 6/10 la cel de eficiență energetică șicu 4,8/10 la indicele pentru gazele de eșapament.

Citeşte şi: Restricţii de circulaţie în Capitală. Ce pregăteşte PMB în acest weekend