Modificare COD FISCAL 2022. Supraimpozitarea contractelor part-time ar putea fi eliminată

Codul Fiscal s-ar putea modifica din nou. Senatorii USR cer eliminarea prevederilor care impozitează contractele part-time la nivelul celor full-time.

30 sept. 2022, 13:58
Modificare COD FISCAL 2022. Supraimpozitarea contractelor part-time ar putea fi eliminată

Modificare COD FISCAL 2022. USR a depus un amendament prin care solicită eliminarea prevederilor din codul fiscal care impozitează contractele part-time la nivelul celor full-time.

Modificare COD FISCAL 2022. Ce se întâmplă cu supraimpozitarea contractelor part-time

Citeşte şi Deja se simt efectele negative ale noului Cod Fiscal: Peste 100.000 de contracte part-time au fost desființate în România în doar câteva zile

Senatorii USR din Comisia de buget finanţe au depus mai multe amendamente în cadrul dezbaterilor din comisie asupra prevederilor OG 16/2022, „act normativ care a dus la pierderea a aproape 100.000 de locuri de muncă part-time şi distruge un întreg angrenaj de taxare a muncii”.

Primul amendament depus de  Anca Dragu, Claudiu Mureşan şi Narcis Mircescu prevede eliminarea obligaţiei pentru angajatori ca, în cazul salariaţilor care lucrează part-time şi au un salariu mai mic decât minimul pe economie – să plătească contribuţii sociale corespunzător unui salariu întreg şi nu doar celui realizat.

„De la 1 august, Guvernul a hotărât că pentru 2 ore de muncă, angajatorii să plătească taxe şi impozite cât pentru 8, ca şi când nu ar fi fost de ajuns că munca în România este taxată excesiv. USR se pronunţă ferm în favoarea scăderii taxării muncii până la nivelul de 0 taxe pe salariul minim, tocmai în ideea de a ajuta oamenii cei mai defavorizaţi şi care vor să muncească legal, cu contract. Sunt mii şi mii de cazuri de oameni care vor să muncească cinstit şi pe care OG 16 îi forţează să se îndrepte spre zona gri a economiei. În prag de criză economică, exact atunci când cei mai vulnerabili devin şi mai vulnerabili, OG 16 vine cu o măsură care-i scoate din piaţa muncii”, afirmă Anca Dragu, potrivit Mediafax. 

Într-un alt amendament, senatorii USR solicită ca în domeniul construcţiilor, industriei alimentare şi agriculturii, în lunile în care angajatorii nu îndeplinesc condiţiile pentru facilităţi fiscale, salariaţii să nu plece acasă cu salarii nete mai mici cu 20% decât în lunile în care beneficiază de facilităţi.

Cel de-al treilea amendament USR se referă la excluderea condiţiilor necesare a fi îndeplinite de o microîntreprindere pentru a beneficia de un regim fiscal avantajos, respectiv obţinerea unei cifre de afaceri majoritar din activităţi altele decât management şi consultanţă.

„USR consideră că, în actualul climat economic incert, Guvernul ar trebui să ia măsuri care să încurajeze şi nu să pedepsească munca, să reducă povara fiscală pentru cei care produc plus-valoare, să reducă cheltuielile imorale precum pensiile speciale”, mai spun senatorii USR.

Citeşte şi Camera Consultanţilor Fiscali avertizează că două prevederi din noul cod fiscal ar putea duce la tăierea de posturi şi „încurajează munca la negru”