Modificarea Codului penal. Deputaţii jurişti dau explicaţii la Ambasada SUA pentru „superimunitate”

Parlamentarii români încearcă să-şi repare imaginea după ce şi-au votat "superimunitatea". Deputaţii juriştii care au modificat codul penal se întâlnesc vineri cu reprezentaţii Ambasadei Statelor Unite pentru a da explicaţii, după ce joi s-au întâlnit cu ambasadorul Franţei, un reprezentant al Marii Britanii, şi cu ambasadorii Olandei şi Germaniei la Bucureşti.

RomaniaTV.net
13 dec. 2013, 08:23
Modificarea Codului penal. Deputaţii jurişti dau explicaţii la Ambasada SUA pentru „superimunitate”

Mai mulţi deputaţi din Comisia juridică, printre care Eugen Nicolicea, au mers, vineri, la Ambasada SUA la Bucureşti pentru a discuta despre modificările la Codul Penal. Iniţial, discuţia ar fi trebuit să aibă loc la Palatul Parlamentului, în cabinetul preşedintelui Comisiei juridice a Camerei Deputaţilor, Bogdan Ciucă, aşa cum s-a întâmplat, joi, când acesta şi Nicolicea s-au întâlnit cu diplomaţi ai Franţei, Germaniei, Olandei şi Marii Britanii, informează Mediafax.

Deputatul PSD Eugen Nicolicea a declarat, joi, că el împreună cu preşedintele Comisiei juridice s-a întâlnit cu diplomaţii europeni pentru a informa corect despre modificarea Codului Penal, precizând că „respectivii nu au avut un motiv de îngrijorare”.

„Respectivii nu au avut un motiv de îngrijorare şi nu au spus de o îngrijorare, ci s-au interesat pentru că, cum ştiţi, în februarie intră în vigoare un nou Cod şi erau interesaţi dacă acesta se implementează corect şi dacă măsurile acestea afectează într-un fel sau altul, într-un fel negativ, chestiunile care-i îngrijorau”, a precizat Nicolicea.

El a arătat că împreună cu Ciucă a prezentat situaţia şi că vor trimite şi un punct de vedere scris.

„Aşa cum am spus, la iniţiativa unei ambasade precum şi la iniţiativa preşedintelui Camerei s-a considerat că este foarte util ca reprezentanţii ţărilor care se interesează de noi, şi mai precis prietenii şi ţările din UE, să stăm de vorbă şi să-i intereseze în mod corect şi direct de la sursă pentru că, după cum aţi văzut, au fost escaladate nişte subiecte mai mult sau puţin adevărate într-un mod mai mult sau mai puţin adevărat. Scopul a fost să informăm corect despre această situaţie, am prezentat situaţia, punctele de vedere, le vom pune şi un punct de vedere scris, împreună cu documentaţia respectivă, şi am rugat să nu creadă, i-am rugat să ne verifice”, a explicat Nicolicea.

El a arătat că la discuţii au participat preşedintele Comisiei Juridice, Bogdan Ciucă, şi cu el. Nicolicea a mai spus că discuţiile au fost „fructuoase şi în beneficiul României”.

„La aceste discuţii am participat doi, domnul preşedinte şi cu mine, nu că noi am fi autori a acestor modificări la care am participat, ci pentru că ne-am pus la dispoziţie expertiza pe care cu toţii o ştiţi în explicarea corectă a situaţiei. Şi aşa cum aţi văzut şi din mesajul ambasadorului Olandei a reieşit că e foarte bună o comunicare între prezentanţii ţărilor. Noi am solicitat chiar o întâlnire cu parlamentarii ţărilor respective pentru a face un schimb de discuţii pe aceste subiecte. Cred că au fost nişte discuţii fructuoase şi în beneficiul României”, a mai spus Eugen Nicolicea.

Ambasada SUA a transmis că modificările Codului Penal reprezintă „un pas înapoi pentru România” şi acţiunea Parlamentului „este un semnal descurajator pentru investitori, care va afecta negativ economia României”.

„Amendamentele la Codul Penal adoptate ieri (marți, n.r.) în Camera Deputaţilor ar reprezenta un pas înapoi pentru România. Este foarte descurajant că aceste modificări au fost adoptate fără nicio consultare, nicio dezbatere şi nicio ocazie pentru ca reprezentanţii autorităţii judecătoreşti sau membrii societăţii civile să se pronunţe în legătură cu amendamentele propuse”, se arată în comunicatul Ambasadei SUA la București.

Potrivit comunicatului, acțiunea Parlamentului „este un semnal descurajator pentru investitori, care va afecta negativ economia României”.

„Această acţiune a Parlamentului reprezintă o îndepărtare de la principiile transparenţei şi ale statului de drept şi este un semnal descurajator pentru investitori, care va afecta negativ economia României. Transparenţa, predictibilitatea şi stabilitatea sunt factori esenţiali pentru toţi investitorii, atât locali cât şi străini, când iau în calcul unde să investească”, se mai arată în comunicat.

Modificările la codul penal au fost criticate şi de liderul socialiştilor europeni, Hanes Swoboda, dar şi de ambasadorii Olandei, Marii Britanii şi Germaniei, care au avut reacţii foarte dure vizavi de modificările Codului Penal, spunând că acestea vor influenţa negativ imaginea României.

Camera Deputaţilor a adoptat, marţi, un proiect de lege prin care preşedintele şi parlamentarii sunt scoşi din categoria funcţionarilor publici prevăzută în Codul Penal.

Este vorba despre proiectul de Lege pentru abrogarea art. 74 indice 1 din Codul penal, la care au fost adoptate mai multe amendamente.

Prin această decizie, preşedintele şi parlamentarii ies şi de sub incidenţa articolului 253 indice 1 din Codul penal, privind conflictul de interese, definit drept „fapta funcţionarului public care, în exerciţiul atribuţiilor de serviciu, îndeplineşte un act ori participă la luarea unei decizii prin care s-a realizat, direct sau indirect, un folos material pentru sine, soţul său, o rudă ori un afin până la gradul II inclusiv, sau pentru o altă persoană cu care s-a aflat în raporturi comerciale ori de muncă în ultimii 5 ani sau din partea căreia a beneficiat ori beneficiază de servicii sau foloase de orice natură”.

Proiectul de lege a fost introdus pe ordinea de zi suplimentară a Camerei şi a fost votat fără ca raportul comisiei să fie publicat şi fără dezbatere în plen.

De altfel, Comisia juridică a întocmit raportul luni seară, în aceeaşi şedinţă controversată în care a fost adoptat şi proiectul Legii amnistierii.