Modificări ale legii în ce priveşte clădirile cu risc seismic. Ce nu mai au voie proprietarii şi chiriaşii. O categorie specială este protejată

De la 1 ianuarie a intrat legea care interzice închirierea apartamentelor aflate în blocuri care prezintă risc seismic ridicat. Este important de menționat că există și excepții de la această regulă.

26 ian. 2024, 19:05
Modificări ale legii în ce priveşte clădirile cu risc seismic. Ce nu mai au voie proprietarii şi chiriaşii. O categorie specială este protejată

Legea care interzice închirierea apartamentelor din clădiri cu risc seismic a intrat deja în vigoare. Aceasta reprezintă o măsură menită să asigure siguranța locatarilor și să reducă riscurile asociate clădirilor vulnerabile la cutremure.

Cu toate acestea, este important de menționat că există și excepții de la această regulă. Această măsură are ca scop protejarea vieților și siguranța locatarilor, subliniind importanța evaluării și reabilitării clădirilor vulnerabile la cutremure în scopul prevenirii și gestionării riscurilor seismice.

Legea care interzice închirierea apartamentelor din clădiri cu risc seismic a fost promulgată de către președintele Iohannis. Ca urmare, toate contractele de închiriere ale apartamentelor din astfel de clădiri vor expira la 5 februarie. Este important de menționat că magazinele, restaurantele sau sălile de evenimente situate în aceste clădiri au primit o derogare. Ele vor putea funcționa în continuare, în ciuda inițialului proiect de lege care interzicea acest lucru. Astfel, derogarea oferă un spațiu de funcționare pentru aceste afaceri. Cu condiția ca măsurile de siguranță corespunzătoare să fie implementate pentru a minimiza riscurile asociate cu clădirile vulnerabile la cutremure.

Citeşte şi: Cod roşu de intervenţie la Bacău. Maşină spulberată de tren, doi tineri au murit pe loc VIDEO

În Capitală, un număr de aproximativ 20.000 de imobile trebuie evaluate preliminar din punct de vedere al riscului seismic. Asta anunța în luna mai primarul general, Nicuşor Dan. Este vorba despre 20.252 de blocuri cu cel puţin trei etaje, construite înainte de 1978.

Edilul a menționat că asta nu înseamnă că toate cele 20.000 de imobile sunt cu risc seismic. Aceste imobile, conform metodologiei, trebuie evaluate pentru a vedea cu ce se încep expertizele şi unde se duc banii pentru consolidări.

În același timp, spitalele, policlinicile, şcolile, grădiniţele, liceele, creşele vor fi supuse unei evaluări vizuale rapide, în vederea stabilirii riscului seismic. Consolidarea clădirilor cu risc seismic va fi făcută cu acordul majorităţii proprietarilor, prevede un proiect de lege adoptat marţi de Camera Deputaţilor.

Această procedură trebuie începută la 1 ianuarie 2024 şi finalizată până cel târziu la 1 noiembrie 2024. În cazul blocurilor de locuinţe, termenul de începere a evaluării vizuale rapide este de 1 ianuarie 2025 şi trebuie finalizată până la 1 iunie 2026.

Pentru clădirile de interes şi utilitate publică aflate în patrimoniul instituţiilor publice procedura trebuie începută la 1 ianuarie 2024 şi finalizată până cel târziu la 1 noiembrie 2024.

Consolidarea acestor clădiri urmează să fie făcută cu acordul majorităţii proprietarilor. Aceeaşi prevedere se aplică şi proprietarilor care nu sunt constituiţi în asociaţii de proprietari.

Citeşte şi: Tragedia care a cutremurat întreaga țară! Alpinista româncă care a murit pe cel mai înalt vârf muntos dintre cele două Americi. Cauzele sunt încă necunoscute