Modificări la contractul-cadru, menite să asigure un acces mai bun la serviciile medicale

Serviciile de prevenție, respectiv "consultația preventivă", au fost introduse în pachetul minim de servicii medicale, potrivit modificărilor aduse la contractul-cadru care reglementează condițiile acordării asistenței medicale și normelor metodologice de aplicare în anul 2015 care au intrat în vigoare la 1 aprilie, arată CNAS într-un comunicat remis presei.

03 apr. 2015, 11:48
Modificări la contractul-cadru, menite să asigure un acces mai bun la serviciile medicale

Modificările aduse la contractul-cadru aduc o serie de noutăți menite să asigure un acces mai bun al pacienților la serviciile medicale și să întărească disciplina contractuală în sistemul de sănătate publică, susține CNAS.

În asistența medicală ambulatorie de specialitate a fost stabilită periodicitatea acordării consultațiilor pentru supravegherea evoluției sarcinii și lehuziei — se acordă o consultație pentru fiecare trimestru de sarcină și o consultație în primul trimestru de la naștere, scrie Agerpres.

La capitolul asistență medicală spitalicească, unde funcționa doar criteriul de urgență medico-chirurgicală, a fost introdus criteriul epidemiologic pentru bolnavii care necesită tratament în afecțiuni care nu necesită izolare între criteriile pe baza cărora se efectuează internarea pacienților în regim de spitalizare de zi. Modificarea asigură accesul la servicii medicale cu impact asupra sănătății publice (de exemplu: tratamentul rabiei).

Citeşte şi Nu ai primit cardul de sănătate? Află AICI dacă a fost emis

În ceea ce privește pachetul de servicii de bază, la asistența medicală primară au fost introduse servicii de administrare de tratamente în timpul programului de lucru în cabinet. Aici s-a dublat numărul maxim de consultații la domiciliu ce pot fi acordate lunar de către medicii de familie, de la 21 la 42.

Totodată, a fost introdusă spirometria în cadrul serviciilor adiționale ce pot fi acordate de medicii de familie.

În ceea ce privește asistența medicală ambulatorie de specialitate pentru specialitățile clinice, serviciile de supraveghere a sarcinii și lehuziei se realizează printr-o consultație pentru fiecare trimestru de sarcină și o consultație în primul trimestru de la naștere.

„În cadrul consultațiilor de planificare familială au fost introduse evaluarea și monitorizarea statusului genito — mamar și tratamentul complicațiilor. A crescut de la două la patru numărul consultațiilor de planificare familială care se acordă anual fiecărui asigurat. Pentru afecțiunile cronice sunt prevăzute 4 consultații medicale de specialitate pe trimestru, dar nu mai mult de două pe lună. Conform vechiului contract-cadru, pacienții cu afecțiuni cronice beneficiau de o consultație pe lună sau pe trimestru, după caz”, precizează CNAS.

Citeşte şi CNAS: De la 1 mai CARDUL de SĂNĂTATE, UNICUL INSTRUMENT de validare a serviciilor medicale

Potrivit sursei citate, au fost introduse proceduri, tratamente și terapii noi: recoltare material bioptic; tratament postoperator al plăgilor abdominale, al intervențiilor chirurgicale după cezariană, sarcină extrauterină operată, histerectomie, endometrioză. De asemenea, a fost introdus ‘sfatul genetic’, care se acordă de către medicul specialist în cabinetele de genetică aflate în structura ambulatoriilor de specialitate.

În lista serviciilor de sănătate conexe actului medical, în cadrul specialității neurologie și neurologie pediatrică s-a introdus un serviciu nou, psihoterapie pentru copii și adulți. De asemenea, la specialitatea psihiatrie pediatrică, au fost introduse servicii furnizate de kinetoterapeut pentru copilul diagnosticat cu tulburări din spectrul autist.

În asistența de medicină dentară, serviciile care se acordau până la 31 martie 2015 doar copiilor cu vârsta de până la 18 ani se acordă acum tuturor asiguraților, indiferent de vârstă. De asemenea, proteză acrilică mobilizabilă pe arcadă, care se acordă o dată la 10 ani, se acordă acum o dată la 5 ani.

Citeşte şi Vasile Ciurchea: Sancţiuni de la 1 aprilie pentru furnizorii de servicii medicale care greşesc