Modificări majore în Codul Rutier 2022. Proiectul va fi votat în Parlament

Se pregătesc noi modificări în Codul Rutier. În 2022, parlamentarii sunt pregătiți să facă o mulțime de schimbări majore.

29 iun. 2022, 14:36
Modificări majore în Codul Rutier 2022. Proiectul va fi votat în Parlament

Parlamentarii vor noi modificări în Codul Rutier. Printre noile inițiative se numără:

  • eliminarea infracțiunii de tip „comportament agresiv”;
  • reducerea perioadei de suspendare a dreptului de a conduce un vehicul, printr-un examen;
  • perioadele de suspendare se vor putea suprapune, în cazul mai multor abateri.

 

Măsuri de relaxare în Codul Rutier 2022

 

Prin proiectul care va fi în curând votat de deputați se vor modifica anumite sancțiuni introduse chiar la începutul anului.

Astfel, deplasarea succesivă de pe o bandă de circulație pe alta sau de pe un rând pe altul, alternând din stânga în dreapta, în scopul depășirii unui șir de vehicule care circulă în același sens, nu va mai intra în categoria comportamentului agresiv.

De asemenea, perioada de suspendare a permisului de conducere se va prelungi cu 30 de zile când șoferul încalcă anumite reguli de circulație într-un termen de trei luni, față de șase luni, așa cum stabilește în prezent Codul Rutier.

În plus, proiectul de lege stabilește că la cerere, conducătorul auto va putea beneficia de reducerea perioadei de suspendare la o treime – deci nu va putea conduce doar zece zile, în loc de 30, dacă va trece un test de verificare a cunoașterii regulilor de circulație.

O altă măsură ce îmblânzește Codul Rutier vizează reintroducerea posibilității de suprapunere a perioadelor de suspendare stabilite pentru mai multe contravenții.

În proiect se menționează și sancțiuni dure pentru proprietarii de mașini care nu mențin geamurile curate. Amenzile ajung la 1.000 de lei pentru șoferii care au geamurile laterale din țară și parbrizul murdar, împiedicându-se astfel buna vizibilitate.

Pentru a se putea aplica, proiectul de lege trebuie să fie adoptat la Camera Deputaților, iar mai apoi promulgat și publicat în Monitorul oficial.