Mogherini pune punctul pe „I”: UE nu mai are niciun ALIBI, se impun MĂSURI IMEDIATE privind imigraţia

Uniunea Europeană (UE) "nu mai are niciun alibi" și trebuie să ia "măsuri imediate" pentru a preveni noi 'tragedii' în Marea Mediterană, a afirmat luni șefa diplomației europene, Federica Mogherini, după moartea a cel puțin 700 de imigranți într-un nou naufragiu, informează AFP, citată de Agerpres. 

20 apr. 2015, 11:01
Mogherini pune punctul pe „I”: UE nu mai are niciun ALIBI, se impun MĂSURI IMEDIATE privind imigraţia

‘Nu mai avem niciun alibi. Uniunea Europeană nu mai are alibi, statele membre nu mai au alibi’, a reiterat Mogherini, la sosirea la o reuniune organizată la Luxemburg. ‘Tragediile din ultimele zile, din ultimele luni, din ultimii ani sunt prea mult’, a subliniat șefa diplomației europene.

‘Este nevoie de măsuri imediate din partea UE și a statelor membre’, potrivit Mogherini, care a invocat întărirea operațiunii europene de supraveghere maritimă Triton, dar și o mai bună repartizare a imigranților în cadrul UE, potrivit Agerpres.

O mare parte dintre aceste subiecte sunt de competența exclusivă a statelor membre, extrem de reticente în a primi mai mulți imigranți, în timp ce Italia — care a recuperat 11.000 de persoane din mare într-o singură săptămână — Grecia și Spania sunt nevoite să poarte aproape întreaga povară.

Citeşte şi Încă o tragedie în Mediterană: O ambarcaţiune cu imigranţi s-a răsturnat. 700 de persoane ar fi murit înecate

Însă ‘responsabilitatea Bruxellesului este de a da un impuls politic’, a dat asigurări Mogherini, înaintea unei reuniuni comune a miniștrilor de externe și de interne ai țărilor din UE, luni după-amiază.

Totodată, ea a recunoscut că ‘nu există soluție facilă, soluție magică’. ‘Avem responsabilitatea de a acționa împreună, într-un mod coerent’, a declarat șefa diplomației europene, evocând și o ‘obligație morală’.

‘Acesta este interesul nostru, credibilitatea noastră’, a afirmat Federica Mogherini, amintind că UE ‘a fost construită în jurul unor valori precum protecția drepturilor omului’.

Reuniunea comună urmează să înceapă la orele 13:00 GMT. Ea a fost convocată după un nou naufragiu produs în noaptea de sâmbătă spre duminică și în care au murit aproape 700 de oameni.