Moldova, ameninţată de Rusia că va avea soarta Ucrainei. Prima reacţie de la Chişinău

Rusia ar urma să invadeze Republica Moldova la începutul anului 2023, în funcție de evoluția războiului din Ucraina.

25 dec. 2022, 16:48
Moldova, ameninţată de Rusia că va avea soarta Ucrainei. Prima reacţie de la Chişinău
Rusia amenință Republica Moldova

Ministrul rus al afacerilor externe , Mikhail Galuzin, a cerut Chișinăului să nu cooperze cu NATO pentru că astfel ar avea aceeași soartă ca Ucraina. Daniel Vodă, purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe de la Chișinău a transmis că Republica Moldova este un stat „pașnic și neutru”, dar neutralitatea nu înseamnă autoizolare”.

Citește și: Putin susţine că Rusia este gata să negocieze cu toate părţile implicate în războiul din Ucraina

„Respingem amenințările exprimate de viceministrul rus al Afacerilor Externe Mikhail Galuzim lansate în cadrul unui interviu pentru presa rusă în ajunul Crăciun. Țara noastră este un stat pașnic și neutru. Reamintesc că toată cooperarea noastră pe plan extern în domeniul securității și apărării se bazează pe trei lucruri esențiale:

  • Neutralitatea nu înseamnă autoizolare, demilitarizare, sau indiferență față de ce se întâmplă în lume.
  • Suntem interesați să fortificăm reziliența noastră inclusiv prin intermediul NATO, cea mai puternică alianță politică-militară din lume. Cooperarea noastră cu organizația este transparentă și se bazează pe un cadru binecunoscut, inclusiv Planul Individual de Acțiuni al Parteneriatului (IPAP) pentru anii 2022 – 2023, Pachetul de asistență pentru consolidarea capacităților de securitate și apărare ale țării noastre, Programul de dezvoltare profesională, Programul Știința pentru Pace și Securitate și altele.
  • Pe arena internațională trăim într-o regiune dificilă, afectată de agresiunea brutală a Rusiei împotriva Ucrainei, fapt care are consecințe dramatice pentru țara noastră. Avem nevoie de toată solidaritatea prietenilor noștri pentru a depăși multiplele provocări hibride cu care ne confruntăm”.

A transmis Daniel Vodă într-un mesaj postat pe contul său de Facebook.

Citește și: Rusia a transmis un mesaj sinistru de Crăciun. Televiziunea de stat a rulat un videoclip din partea Kremlinului pentru Europa VIDEO

În data de 24 decembrie, viceministrul rus de externe Mihail Galuzin a declarat că „intensificarea cooperării dintre Chișinău și țările NATO în sfera militară și militaro-tehnică este un factor care subminează într-o măsură mai mare securitatea Moldovei însăși”.

„După cum arată experiența, pomparea nesăbuită a unei țări cu arme occidentale sau desfășurarea de Contingentele NATO de pe teritoriul său nu îi aduce deloc securitate și suveranitate, ci, dimpotrivă, o apropiere de o catastrofă”, a mai spus diplomatul rus, menționând că Republica Moldova trebuie „să nu repete experiența tristă a Kievului”.