Moldovenii care merg să lupte pentru Rusia vor fi băgaţi la închisoare. Pedepsele ajung până la 10 ani

Ambasada Republicii Moldova în Federaţia Rusă atenţionează cetăţenii moldoveni că implicarea lor în acţiuni militare pe teritoriul altor state este pasibilă de răspundere penală în conformitate cu reglementările naţionale şi cele internaţionale.

28 sept. 2022, 18:46
Moldovenii care merg să lupte pentru Rusia vor fi băgaţi la închisoare. Pedepsele ajung până la 10 ani

Legislaţia Republicii Moldova prevede până la 10 ani de închisoare pentru participarea unui cetăţean moldovean ca mercenar într-un conflict armat sau la acţiuni militare. Avertismentul misiunii diplomatice moldovene de la Moscova intervine în contextul acţiunilor de mobilizare parţială desfăşurate în Rusia, unde în prezent au loc campanii de recrutare pentru conflictul în Ucraina.

„Participarea într-un conflict armat, la acţiuni militare sau la alte acţiuni violente se pedepseşte în ţara noastră cu închisoare de la 5 la 10 ani. Totodată, persoanele care se ocupă cu angajarea mercenarilor, instruirea şi finanţarea lor sunt pedepsite cu închisoare de la 10 la 15 ani”, subliniază Ministerul Afacerilor Externe şi Integrării Europene de la Chişinău (MAEIE) într-un comunicat separat.

De asemenea, MAEIE menţionează că autorităţile naţionale, potrivit legislaţiei în vigoare, trebuie să adopte măsuri de prevenire şi contracarare a activităţii de mercenariat şi să întreprindă acţiuni pentru identificarea şi reţinerea persoanelor care participă la astfel de activităţi.

Citeşte şi Republica Moldova are rezerve de gaze doar pentru luna octombrie. Maia Sandu: ”Nu avem certitudinea că Gazprom va respecta contractul cu Moldovagaz”

„Facem apel către cetăţenii Republicii Moldova să contacteze ambasada ţării noastre la Moscova în cazul lezării drepturilor lor pentru oferirea suportului consular. Totodată, persoanele cu cetăţenie dublă trebuie să ţină cont de faptul că, pe teritoriul Rusiei, sunt consideraţi cetăţeni ruşi de către Federaţia Rusă, iar opţiunile Republicii Moldova de a oferi asistenţă consulară sunt limitate”, precizează diplomaţia moldoveană, citată de deschide.md.

Ministerul Afacerilor Externe şi Integrării Europene al Republicii Moldova a condamnat ferm escaladarea de către Rusia a agresiunii militare faţă de Ucraina, prin anunţarea recentă a mobilizării parţiale şi organizării pretinselor ‘referendumuri’ ilegale care încalcă flagrant independenţa, suveranitatea şi integritatea teritorială a Ucrainei, dar şi a normelor de drept internaţional.

Preşedintele Maia Sandu a avertizat anterior că moldovenii care deţin şi paşaport rusesc riscă să rămână fără cetăţenia Republicii Moldova dacă vor lupta de partea agresorului în războiul din Ucraina.

Citeşte şi Alexandr Dughin cere unirea României cu Rep. Moldova: „Rusia trebuie să se străduiască să o înfăptuiască!”