Republica Moldova are rezerve de gaze doar pentru luna octombrie. Maia Sandu: ”Nu avem certitudinea că Gazprom va respecta contractul cu Moldovagaz”

Autoritățile de la Chișinău nu au certitudinea că furnizorul rus Gazprom va respecta contractul cu Moldovagaz. Republica Moldova are rezerve de gaze naturale doar pentru luna octombrie.

26 sept. 2022, 20:40
Republica Moldova are rezerve de gaze doar pentru luna octombrie. Maia Sandu: ”Nu avem certitudinea că Gazprom va respecta contractul cu Moldovagaz”

Maia Sandu, președintele Republicii Moldova, a declarat luni, că autorităţile de la Chişinău nu au certitudinea că furnizorul energetic rus Gazprom va respecta contractul cu Moldovagaz, în contextul în care, de la 1 octombrie, conform contractului, preţul de achiziţie a gazului ar trebui să scadă semnificativ.

Citește și Maia Sandu îi ameninţă cu pedepse pe moldovenii care vor să participe la război de partea Rusiei. Unora li se va retrage cetăţenia

„În sectorul energetic, nu avem certitudinea că Gazprom va respecta contractul cu Moldovagaz. Amintim că, din 1 octombrie, conform contractului, preţul de achiziţie a gazelor trebuie să fie semnificativ mai mic”, a afirmat Maia Sandu, referindu-se la reuniunea Consiliului Suprem de Securitate, care a avut loc sâmbătă.

„Autorităţile statului sunt pregătite să acţioneze în orice situaţie, după scenariile pregătite anterior. Cetăţenii vor avea sprijinul guvernului şi în această iarnă, aşa cum l-au avut în iarna trecută”, a dat asigurări aceasta.

Maia Sandu a declarat că Republica Moldova „are rezerve de gaze naturale doar pentru luna octombrie”. Aceasta a adăugat că instituţiile statului urmează să decidă ce vor întreprinde mai departe. Președintele Republicii Moldova a menţionat că, în situaţia în care Gazprom nu-şi va îndeplini obligaţiile contractuale, statul are anumite rezerve pentru luna octombrie, iar după aceea vor fi puse în aplicare celelalte planuri care s-au elaborat pentru un astfel scenariu.

„Discuţii au loc în fiecare lună şi de fiecare dată facem referire la contract. Republica Moldova sau, mai bine-zis, Moldovagaz are un contract, în conformitate cu el din 1 octombrie preţul pentru consumatorii din Republica Moldova ar trebui să scadă semnificativ. E de datoria Gazprom-ului să-şi respecte obligaţiile contractuale. Rămâne să vedem dacă vor face sau nu acest lucru”, a mai spus președintele Republicii Moldova.

Citește și Republica Moldova, avertizată de la Moscova. „Maia Sandu ar trebui să apeleze la SUA și România pentru gaz!”